90 vizualizări 29 aug 2010

Între 17 şi 19 septembrie 2010, România întâlneşte Ecuadorul înbarajul pentru promovarea în Grupa Mondială a Cupei Davis.Întâlnirea se va disputa pe un teren improvizat, ridicat pe ultimasută de metri în cadrul Centrului Naţional de Tenis din zonaComplexului Sportiv "Lia Manoliu". Aceasta este decizia luată decei care conduc în acest moment Federaţia Română de Tenis,respectiv preşedinta Ruxandra Dragomir şi directorul general SilviuMatei. Iniţial, meciul ar fi trebuit să de desfăşoare la "ZoneArena", dar după ce Primăria sectorului 1 a decis să închidăaceastă locaţie, FRT a venit cu această variantă.

Costuri de 150.000 de euro

Una foarte scumpă, pentru care federaţia va scoate din buget o sumăcuprinsă între 130.000 şi 150.000 de euro. De ce? Ne explică domnulMatei."După cum ştiţi noi am vrut să organizăm meciul la ZoneArena, dar pentru că a fost închisă ne-am văzut obligaţi sărecurgem la această variantă". Acesta va fi, însă, primul meci deCupa Davis organizat în această locaţie, şi nu la Arenele BNR,locul obişnuit al echipei României. Motivul invocat, unul pueril:"era o problemă de branding. Sponorii ITF şi cei ai turneului de laBucureşti se băteau cap în cap, iar ITF-ul este foarte atent lasponsorii lui". Explicaţia aceasta este însă contrazisă deorganizatorii Open România.

"Nu este adevărat", spune Cosmin Hodor, din ComitetulOrganizator al turneului, "ba dimpotrivă. Când am auzit că nu semai poate organiza meciul la Zone Arena chiar noi le-am propus cameciul să se organizeze la Arenele BNR, dar n-au fost interesaţi.Domnul Matei spune că era o problemă de branding, o problemă legatăde sponsori, dar este falsă. Noi am fost de acord că le oferimarena centrală, vestiarele aferente ei şi am acceptat ca pânăduminică seară, după ce se termină meciul de Cupa Davis, terenul săfie branduit cu sponsorii Cupei Davis, urmând ca în noapte deduminică spre luni, pe cheltuială noastră, să înlocuim reclamele cucele ale turneului Open România. Chiar le-am propus ca în cele treizile să se vândă bilete doar pentru Cupa Davis, urmând ca noi să nucerem nimic pentru meciurile din calificări. Impresia mea e însă căei nu au dorit de la început ca meciul să se desfăşoare la AreneleBNR, poate şi pentru că nu vor să colaboreze cu noi. De altfel, lameciul precedent au pus o condiţie cel puţin bizară în contract. Auspus că acceptă ca meciul să se joace acolo doar dacă nu vor fiobligaţi ca pentru organizarea lui să colaboreze cu mine şi cudomnul Hărădău. Pentru nişte orgolii mărunte sunt gata să sacrificeechipa de Cupa Davis a României", mai spune Cosmin Hodor, ideeconfirmată şi de Silviu Matei:"În plus, ne-ar fi fost foarte greusă organizăm meciul la Arenele BNR pentru că ar fi trebuit sălucrăm cu domnii Hărădău şi Hodor, care fac parte din vecheaconducere, şi nu cred că era posibilă o colaborare".

Arena din Braşov, ignorată de conducerea FRT

Şi dacă nu a dorit, sau nu a putut, să organizeze meciul la AreneleBNR, Federaţia Română de Tenis avea alte variante, cu siguranţă maiieftine, prin care ar fi făcut economii de zeci de mii de euro labuget: Sibiu, Constanţa sau Braşov. "La Sibiu sigur nu se putea,pentru că băieţii au decis să joace pe zgură, şi să amenajezi unteren de zgură în sală ar fi costat mult. La Idu, la Constanţa,erau câteva probleme tehnice: nu erau locuri suficiente în tribune,şi ar fi trebuit să suplimentăm numărul lor, iar terenul de teniseste prea scurt şi nu ar fi fost acceptat de ITF. La Braşov, sincersă fiu, nu am mai fost de la 16 ani, dar nu cred că se puteaorganiza acolo. Apoi, să fim serioşi, cel mai bine este săorganizăm meciul la noi acasă, unde nu depindem de nimeni".

Dar, ce uită Silviu Matei este că meciul organizat "acasă",adică la Centrul Naţional, costă federaţia 150.000 de euro, banicare vin de la bugetul de stat, iar investiţia aceasta este făcutăpentru un singur meci. "O să vedeţi după meci că vor rămâne multelucruri pentru Centrul Naţional", mai explică Silviu Matei carerecunoaşte, însă, că pentru a organiza meciul cu Ecuador, "vomstrica opt terenuri pentru a ridica tribunele şi un terencentral".

Dacă şi-ar fi dorit cu adevărat ca meciul să fie organizat laArenele BNR, FRT ar fi făcut o economie de cel puţin 40.000 deeuro, cum recunoaşte acelaşi Silviu Matei. "Să organizezi meciul laBNR ne costa 80-90.000 de euro", spune directorul general al FRT,"dar nu cred că ITF-ul accepta". El este contrazis, însă, deDumitru Hărădău, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis."Cu un telefon la Ricci Bitti, preşedintele ITF, se putea rezolvaorice problemă. Puteam să-l sun eu, dacă mi se cerea, putea să-lsune Ţiriac, pentru că este vorba despre binele tenisului românesc,dar cei care conduc acum federaţia nu au dorit asta. Cei de la ITFştiu foarte bine situaţia noastră, ne-au acordat de atâtea oriderogări, aşa că nu era nici o problemă. Cred, însă, că cei de lafederaţie au alte interese".

Citește și: