92 vizualizări 29 aug 2010

Între 17 şi 19 septembrie 2010, România întâlneşte Ecuadorul în barajul pentru promovarea în Grupa Mondială a Cupei Davis. Întâlnirea se va disputa pe un teren improvizat, ridicat pe ultima sută de metri în cadrul Centrului Naţional de Tenis din zona Complexului Sportiv "Lia Manoliu". Aceasta este decizia luată de cei care conduc în acest moment Federaţia Română de Tenis, respectiv preşedinta Ruxandra Dragomir şi directorul general Silviu Matei. Iniţial, meciul ar fi trebuit să de desfăşoare la "Zone Arena", dar după ce Primăria sectorului 1 a decis să închidă această locaţie, FRT a venit cu această variantă.

Costuri de 150.000 de euro

Una foarte scumpă, pentru care federaţia va scoate din buget o sumă cuprinsă între 130.000 şi 150.000 de euro. De ce? Ne explică domnul Matei."După cum ştiţi noi am vrut să organizăm meciul la Zone Arena, dar pentru că a fost închisă ne-am văzut obligaţi să recurgem la această variantă". Acesta va fi, însă, primul meci de Cupa Davis organizat în această locaţie, şi nu la Arenele BNR, locul obişnuit al echipei României. Motivul invocat, unul pueril: "era o problemă de branding. Sponorii ITF şi cei ai turneului de la Bucureşti se băteau cap în cap, iar ITF-ul este foarte atent la sponsorii lui". Explicaţia aceasta este însă contrazisă de organizatorii Open România.

"Nu este adevărat", spune Cosmin Hodor, din Comitetul Organizator al turneului, "ba dimpotrivă. Când am auzit că nu se mai poate organiza meciul la Zone Arena chiar noi le-am propus ca meciul să se organizeze la Arenele BNR, dar n-au fost interesaţi. Domnul Matei spune că era o problemă de branding, o problemă legată de sponsori, dar este falsă. Noi am fost de acord că le oferim arena centrală, vestiarele aferente ei şi am acceptat ca până duminică seară, după ce se termină meciul de Cupa Davis, terenul să fie branduit cu sponsorii Cupei Davis, urmând ca în noapte de duminică spre luni, pe cheltuială noastră, să înlocuim reclamele cu cele ale turneului Open România. Chiar le-am propus ca în cele trei zile să se vândă bilete doar pentru Cupa Davis, urmând ca noi să nu cerem nimic pentru meciurile din calificări. Impresia mea e însă că ei nu au dorit de la început ca meciul să se desfăşoare la Arenele BNR, poate şi pentru că nu vor să colaboreze cu noi. De altfel, la meciul precedent au pus o condiţie cel puţin bizară în contract. Au spus că acceptă ca meciul să se joace acolo doar dacă nu vor fi obligaţi ca pentru organizarea lui să colaboreze cu mine şi cu domnul Hărădău. Pentru nişte orgolii mărunte sunt gata să sacrifice echipa de Cupa Davis a României", mai spune Cosmin Hodor, idee confirmată şi de Silviu Matei:"În plus, ne-ar fi fost foarte greu să organizăm meciul la Arenele BNR pentru că ar fi trebuit să lucrăm cu domnii Hărădău şi Hodor, care fac parte din vechea conducere, şi nu cred că era posibilă o colaborare".

Arena din Braşov, ignorată de conducerea FRT

Şi dacă nu a dorit, sau nu a putut, să organizeze meciul la Arenele BNR, Federaţia Română de Tenis avea alte variante, cu siguranţă mai ieftine, prin care ar fi făcut economii de zeci de mii de euro la buget: Sibiu, Constanţa sau Braşov. "La Sibiu sigur nu se putea, pentru că băieţii au decis să joace pe zgură, şi să amenajezi un teren de zgură în sală ar fi costat mult. La Idu, la Constanţa, erau câteva probleme tehnice: nu erau locuri suficiente în tribune, şi ar fi trebuit să suplimentăm numărul lor, iar terenul de tenis este prea scurt şi nu ar fi fost acceptat de ITF. La Braşov, sincer să fiu, nu am mai fost de la 16 ani, dar nu cred că se putea organiza acolo. Apoi, să fim serioşi, cel mai bine este să organizăm meciul la noi acasă, unde nu depindem de nimeni".

Dar, ce uită Silviu Matei este că meciul organizat "acasă", adică la Centrul Naţional, costă federaţia 150.000 de euro, bani care vin de la bugetul de stat, iar investiţia aceasta este făcută pentru un singur meci. "O să vedeţi după meci că vor rămâne multe lucruri pentru Centrul Naţional", mai explică Silviu Matei care recunoaşte, însă, că pentru a organiza meciul cu Ecuador, "vom strica opt terenuri pentru a ridica tribunele şi un teren central".

Dacă şi-ar fi dorit cu adevărat ca meciul să fie organizat la Arenele BNR, FRT ar fi făcut o economie de cel puţin 40.000 de euro, cum recunoaşte acelaşi Silviu Matei. "Să organizezi meciul la BNR ne costa 80-90.000 de euro", spune directorul general al FRT, "dar nu cred că ITF-ul accepta". El este contrazis, însă, de Dumitru Hărădău, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. "Cu un telefon la Ricci Bitti, preşedintele ITF, se putea rezolva orice problemă. Puteam să-l sun eu, dacă mi se cerea, putea să-l sune Ţiriac, pentru că este vorba despre binele tenisului românesc, dar cei care conduc acum federaţia nu au dorit asta. Cei de la ITF ştiu foarte bine situaţia noastră, ne-au acordat de atâtea ori derogări, aşa că nu era nici o problemă. Cred, însă, că cei de la federaţie au alte interese".

Citește și: