Silviu Bănilă
954 vizualizări 14 feb 2018

Oficialii guvernamentali s-au reunit miercuri pentru a aproba bugetul pentru plata găzduirii delegaţiei nord-coreene, formată din 200 de majorete, o orchestră de 137 muzicieni şi 22 de sportivi, scrie Business Insider.

 

Coreea de Sud va acoperi costurile de hrană pentru 424 nord-coreeni, biletele de intrare la olimpiadă, transportul şi acomodarea, în condiţiile în care cei mai mulţi oficiali de la Phenian au locuit în hoteluri de cinci stele din Seul.

 

Este o situaţie delicată pentru Coreea de Sud, care „va continua să se consulte cu comunitatea internaţională, ţinând cont de sancţiunile aplicate Coreei de Nord”, a declarat Ministrul Unificării.

 

Mai mult, acelaşi oficial a declarat că suma de 2,6 milioane de dolari va fi mai mult decât suficientă pentru a acoperi costurile pentru Coreea de Nord.

 

În 2002, la Jocurile Asiatice de la Busan, Coreea de Sud a bugetat 1,9 milioane dolari şi a plătit doar 1,2 milioane dolari. La Jocurile Asiatice de la Incheon, sud-coreenii au plătit 380.000 dolari dintr-un buget de 860.000 dolari.

 

Pentru Coreea de Sud, obiceiul de a achita nota nord-coreenilor a devenit crucial în relaţiile oricum tensionate dintre cele două ţări.

 

În contextul jocurilor din 2014, Sudul a declarat iniţial că fiecare stat trebuie să-şi achite costurile de prezenţă la competiţie. Iritaţi, oficialii nord-coreeni au părăsit încăperea şi Coreea de Sud le-a acoperit oricum deplasarea.

 

Coreea de Sud ar putea achita nota şi pentru prezenţa delegaţiei nord-coreene la viitorul summit al fondului Inter-Coreean. Înainte ediţiilor anterioare din 2000 şi 2007, sud-coreenii i-au plătit pe vecinii nord-coreeni cu sume considerabile.

 

Bugetul pentru Olimpiada din 2018 a fost asigurat din Fondul de Cooperare Inter-Coreean, administrat de Coreea de Sud. Începând cu 1990, guvernul a pus deoparte bani pentru a susţine schimburile culturale şi cooperarea economică cu Coreea de Nord.

Citește și: