Mache are 52 de ani şi lucrează la Metrorex. În copilărie, era băiatul din faţa blocului pe care toată lumea îl voia în echipă. După o pauză de 14 ani în care viaţa a devenit brusc mai complicată, pasiunea din tinereţe, baschetul, l-a prins din urmă, iar de şapte ani Mache este campion la "seniori" cu echipa de streetball trei la trei, un sport care a adunat în România o comunitate de peste 3.000 de jucători.

Marian Georgescu, zis Mache, e un bărbat înalt, cu barbă căruntă şi constituţie atletică. Spune că sportul i-a plăcut dintotdeauna. Zgura l-a format ca sportiv, dar şi ca om. Ştie la centimentru cât măsoară baschetbaliştii buni din toate colţurile ţării, s-a întâlnit cu mulţi dintre ei pe teren şi se au chiar şi pe Facebook. Mache e mândru de realizările sale, însă dezamăgit de lipsa de disciplină din sport şi de superficialitatea cu care sunt trataţi campionii României.

"Noi nu ştim să ne punem în valoarea exemplele acestea. E Hagi, Ţiriac, Năstase, Nadia Comăneci. Sunt o grămadă de oameni care au făcut ceva în sportul ăsta. Fiecare sport are câteva personalităţi mai deosebite care au tras oamenii după ei. Sunt nişte oameni puternici, cu caracter, oameni-exemplu", ne-a povestit el.

Mache a ajuns să joace baschet din întâmplare. S-a dus în Tei să joace fotbal. Îşi aminteşte, în detaliu, terenurile, bazinele de înot, castanii şi arţarii imenşi care le separau. "Aici erau nişte fete care jucau baschet cu profesoara, se numea Roşca, doamna Roşca. Le ieşea mingea afară şi le-am aruncat-o în teren. Profesoara m-a întrebat dacă nu vreau să joc şi eu", îşi aminteşte Mache.

A continuat să meargă acolo până când a fost chemat să joace la SS3, o facţiune a echipei Steaua. Se întâmpla înainte să intre la liceu. A fost trimis apoi la echipa de club unde a jucat timp de cinci ani. Tot graţie pasiunii pentru fotbal a cunoscut-o pe soţia sa. Prietenii le spun "Inseparabili SRL".

"Este idolul vieţii mele, exact ce-mi trebuia", spune Mache care s-a lăsat de baschet după ce s-a căsătorit.

Mache: Dacă nu te prezinţi la examen, n-ai cum să-l iei

"A venit Revoluţia, acum putem să facem de toate, da' nu ştiam ce să facem. M-am căsătorit, mi-am deschis o afacere, nu am mai avut timp să merg şi la baschet. În '91, a apărut şi copilul", povesteşte bărbatul.

A vrut să facă lucrurile ca la carte, să se ocupe de familie şi fie acasă la ora patru ca să aibă grijă de Mario, fiul său.

"Trebuie să vrei şi apoi să munceşti. Bă, la un examen, principalul lucru este să te prezinţi. N-ai cum să-l iei dacă nu te duci", spune el.

Foto: Andreea Alexandru

Tot pentru Mario s-a întors şi pe terenul de baschet.

"Când a făcut 14 ani, l-am dus pe el şi pe un prieten de-al lui în Tei, să vadă cum e", povesteşte Mache. Mario a jucat o perioadă baschet, dar s-a reprofilat pe skateboarding. "E în top 20 în Europa", se mândreşte tatăl, care purta, în ziua în care ne-am întâlnit, un tricou adus de Mario din Spania, de la o competiţie pe care a câştigat-o.

Băiatul împlineşte 22 de ani şi se pregăteşte să plece în Anglia, cu o bursă de studii.

După ce s-a plimbat cu el la concursuri de streetball 3x3 prin toată ţara, Mache a decis să-şi facă echipă şi să se reapuce de baschet. Joacă de două ori pe săptămână, cu seniorii cu care participă la competiţii şi cu băieţii de la Sport Arena cu care se antrenează.

Cum să te ţii tare în sport, la 50 de ani

"Mai bine te antrenezi cu unul mai bun decât tine. Dacă ai concurenţă în obiectivul în care eşti, chiar dacă nu eşti bine văzut, tu avansezi. În viaţa asta, mare lucru e să ai de la cine să înveţi. Meseria se fură", este el de părere.

Mache e ambiţios şi crede că asta l-a ajutat să le ţină piept tinerilor care fac faţă cu mai mare uşurinţă "street-ului", un sport solicitant. Un meci ţine zece minute sau până când una dintre echipe ajunge la 21 de puncte. Dacă ţii însă mingea mai mult de zece secunde fără să dai coş, trebuie să le-o pasezi adversarilor.

"Uzura e foarte mare şi stresul foarte mare. Tu trebuie să iei într-o fracţiune de secundă decizia cea mai bună. Tu trebuie să vezi schema şi să-l găseşti pe cel cu poziţia cea mai bună. De aceea se spune că la baschet se formează cele mai bune caractere. Trebuie să înveţi să cedezi pentru că nu întotdeauna tu eşti cel mai bun şi ai poziţia cea mai bună. Tu trebuie să dai pasă", spune el.

Calitatea de a "le pasa" şi altora mingea îl ajută şi la muncă pentru că l-a învăţat să-şi susţină colegii şi să recunoască meritul ideilor venite de la alţii.

Tot din baschet a învăţat şi că rezultatele bune se obţin cu multă muncă.

"Noi ne naştem toţi puturoşi. Noi toţi căutăm să ne fofilăm, dacă ni se dă ocazia. E gena noastră în creier. Dacă ţi se dă ocazia să alegi între muncă şi stat, toţi aleg să stea. Nu ştiu dacă 1 din 100 alege să muncească. Sănătatea înseamnă să munceşti. Stând, te autoîmbătrâneşti. Nu spun să munceşti de nebun. E un echilibru în toate", ne povesteşte el.

Ambiţia de a învinge

De multe ori, ambiţia de a câştiga a fost cea care a hotărât soara unei partide, mai spune el.

"Am avut meciuri în care era 19-4 şi am bătut cu 21-19 în câteva minute. Puf, puf, puf. Voiam, simţean şi am dat ultimul coş de la jumătatea terenului", spune bărbatul.

În podul din casa de pe Moşilor păstrează şi astăzi primele mingi de baschet pe care le-a avut, una bulgărească, prinsă cu şireturi şi una din China.

Mache a făcut echipă cu mulţi jucători, fie ei amatori, profesionişti sau foşti profesionişti, de la medici, la puşcaşi marini, avocaţi sau şefi de institute. Îi place pe teren pentru că simte cum baschetul îl leagă de oameni. Speră ca într-o zi streetball-ul să ajungă la fel de popular ca în Statele Unite, chiar dacă în România lucrurile avansează mai greu.

"Mereu se spune că suntem în urma Americii cu 100 de ani sau cu 50, zece ani, nu contează. în 1920 şi ceva l-au arestat pe Al Capone. Acum l-au arestat pe Becali. Istoria se repetă. În America street-ul este extraordinar de bine văzut. La noi vine mai greu", spune el.

Pe Mache îl puteţi întâlni în acest weekend la Campionatul “Wizz Air Sport Arena Streetball 2013”, organizat de Sport Arena şi ACS Sport Promotion. Competiţia este la cea de-a noua ediţie şi se va desfăşura în perioada 24-26 mai pe terenurile Universităţii Politehnice, iar pe 21-23 iulie în faţa Casei Poporului.

Citește și: