28 vizualizări 11 ian 2011

Fotbalul românesc este în cădere liberă, indiferent dacă vorbim despre echipa naţională sau despre echipele de club. Iar clasamentele realizate la începutul acestui an arată cât de jos a ajuns fotbalul românesc.

La nivel de Naţională, stăm mai prost ca niciodată. Locul 56 în lume, vecini de clasament cu Jamaica şi Cuba, dar sub Botswana, Guineea, Burkina Faso sau Gabon, reprezintă un dezastru pentru o echipă care are pretenţia că face parte din elita fotbalului european. Apoi, nici antrenorii noştri nu stau mai bine. În ceea ce priveşte clasamentul selecţionerilor în 2010, Răzvan Lucescu nu a intrat în calculele celor de la Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului, dar, în schimb, îi regăsim acolo pe Gerardo Daniel Martino, de la Paraguay, pe Zlatko Kranjčar, selecţionerul celor din Muntenegru sau pe celebrul Richard Lloyd Herbert, care pregăteşte echipa naţională de fotbal a Noii Zeelande.

De altfel, România nu a mai avut un selecţioner care să prindă "Top 10" din 1999, când Victor Piţurcă, cel care ne-a calificat la Euro 2000, a fost clasat pe locul 10, şi de la Anghel Iordănescu, al cincilea în lume în 1997. Altfel, la nivel de echipe de club situaţia este şi mai dramatică. Steaua este pe locul 106 în lume, Dinamo pe locul 109, FC Timişoara pe locul 153, CFR Cluj pe locul 162, Vaslui şi Oţelul pe locurile 232 şi 288 iar Rapid nici nu a prins "Top 300". În aceste condiţii nu trebuie să ne mire că în clasamentul pe anul 2010, întocmit de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului, dat publicităţii marţi, Liga I este tocmai pe locul 28 în lume, în cădere 17 poziţii faţă de perioada similară a anului trecut. Mai mult, Liga I şi prima divizie din Nigeria sunt campionatele cu cele mai mari pierderi din ultimul an, şi de parcă nu ar fi de ajuns că suntem atât de jos, suntem nevoiţi să ne uităm invidioşi la câteva campionate pe care, nu cu mult timp în urmă, le desconsideram fără nicio remuşcare.

Mai slabi ca ecuadorienii şi peruanii

Iar printre campionatele care devansează Liga lui Mitică regăsim şi câteva considerate, întotdeauna, mult sub nivelul nostru. Avem, astfel, Ecuadorul, pe locul 13, Peru şi Danemarca pe locurile 16 şi 17, apoi Chile şi Columbia pe 20, Egiptul pe 23 şi Uruguay pe 25. Toate aceste campionate sunt considerate mai bune de Liga I, ceea ce ar trebui să ne pună pe gânduri, în condiţiile în care în ultimii ani multe echipe cu pretenţii

Citește și: