Silviu Bănilă
1179 vizualizări 9 aug 2018

Dr Bennet Omalu a descoperit boala CTE (encefalopatia traumatică cronică). Boala are efect pe termen lung şi poate fi declanşată de traumele repetate la cap, scrie BBC.

„Nu are sens să controlezi un obiect care se deplasează cu o asemenea viteză spre capul tău”, a explicat Omalu.

„Cred că la nivel avansat trebuie să restricţionăm sau să reglementăm lovitura cu CAPUL. Este PERICULOASĂ!”.„Niciun copil cu vârsta sub 18 ani nu ar trebui să dea cu capul în minge. Copiii cu vârste de 12-14 ani ar trebui să joace o formă a fotbalului mai puţin bazată pe contact, pe care să o dezvoltăm împreună. Copiii cu vârste între 12-18 ani pot juca, dar nu cu capul. Ştiu că este greu de înţeles pentru mulţi oameni, dar ştiinţa evoluează. Ne schimbăm odată cu trecerea timpului. Societatea se schimbă. E timpul să ne schimbăm în multe direcţii”.O investigaţie a decesului fostului fotbalist britanic Jeff Astle a arătat că acesta a murit din cauza unei TRAUME LA CREIER, cauzată de faptul că a lovit cu capul mingile grele de fotbal.

Acesta a murit în 2004, la vârsta de 72 de ani, după ce a suferit de Alzheimer timp de un deceniu. Cariera sa fotbalistică a durat 16 ani.

Miercuri, fiica sa, Dawn, a cerut o investigaţie a legăturilor între boala CTE şi loviturile cu capul în fotbal. „Asta este realitatea. Nu doar că presupunem că şi alţi jucători ar fi murit din acelaşi motiv ca şi tata, dar acum este dovedit”, a declarat Dawn.Ultimele ei comentarii survin după decesul lui Rod Taylor, fost jucător la Portsmouth, Gillingham şi Bournemouth, care a murit în aprilie după ce a suferit de afecţiunea amintită.

Fiica lui, Rachel Walden, a declarat pentru BBC că loviturile cu capul nu ar trebui interzise, dar Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti (PFA) şi Asociaţia de Fotbal (FA) ar trebui să facă mai mult pentru a-i ajuta pe foştii fotbalişti şi familiile lor.„Demenţa tatălui meu a fost cauzată de loviturile cu capul şi alte contuzii”, a declarat femeia. „Nu ar trebui să aşteptăm să moară pentru a-i ajuta... Acum este momentul să-i ajutăm. Nu dăm vina pe cluburile la care a jucat. A fost mândru de ele. Nu este vorba despre modificarea jocului, ci despre responsabilizarea PFA, pentru cei care au nevoie de ajutor”.

Mulţi fotbalişti importanţi au fost diagnosticaţi cu demenţă, inclusiv câştigătorii Cupei Mondiale din 1966, Nobile Stiles, Martin Peters şi Ray Wilson, dar şi legendele de la Liverpool, Ron Yeats şi Tommy Smith, dar şi căpitanul Celtic,  Billy McNeill, echipă câştigătoare a Cupei Europene.

„Creierul uman pluteşte ca un BALON în craniu şi orice lovitură cu mingea îl afectează”, a mai declarat dr legist Omalu. Reglementări în privinţa loviturilor cu capul au fost făcute în alte sporturi, precum cricketul şi rugbyul.

Citește și: