Cezara Paraschiv
3973 vizualizări 3 ian 2019

Fostul campion de Formula 1 Michael Schumacher a împlinit 50 de ani. Ultimii 5 i-a petrecut prin spitale şi clinici, după teribilul accident de schi din 29 decembrie 2013, Dincolo de barajul construit de familie în calea curiozităţii jurnaliştilor, puţine informaţii optimiste au ajuns către publicul larg.

Scumacher a câştigat şapte titluri mondiale şi 91 de Mari Premii de Formula, curse memorabile sau controversate. O astfel de carieră nu putea să nu genereze mii de poveşti pentru fani, detalii şi amintiri despre cel care a fost supranumit "Baronul Roşu", şi "Schuminator", şi "Schumy", şi "Regele Ploii", şi-n câte şi mai câte alte feluri.

Unii au văzut în cariera lui Schumacher un lanţ de coincidenţe, o convergenţă spre magicul număr 7, alţii - o dovadă de genialitate, sau, din contră, de aroganţă şi o răutate lipsită de fair-play. ProSport a realizat un inedit portret al marelui campion, bazat pe 50 de detalii inedite din cartea semnată de Karin Sturm şi publicată la câteva luni de la accident, "Michael Schumacher. Biografia".

1. “Nu pot să renunţ la lucrurile care îmi fac plăcere doar pentru că mi s-ar putea întâmpla ceva. Dacă o să păţesc vreodată ceva, înseamnă că asta mi-a fost soarta,” declara Michael Schumacher, după cel mai serios accident din cariera de pilot de Formula 1 (Silverstone, 1999). Extrasul apare chiar pe coperta cărţii biografice.

2. La patru ani, micuţul Michael conducea prin cartier o maşinuţă pentru copii, ‘tunată’ cu motor de moped (scuter). Când tatăl, Rolf, l-a văzut intrând într-un stâlp, a decis că nu este în siguranţă şi l-a anunţat că nu mai are voie să se dea decât pe circuit.

4. La început, casca de pilot îi era prea mare lui Schumi, aşa că părinţii i-o umpleau cu cârpe pentru a i-o fixa.

5. Michael Schumacher a câştigat prima sa cupă la vârsta de 5 ani, întrecând copii de 13 sau 14 ani. Trofeul primit era în forma unei maşinuţe albe, montate pe un suport de lemn.

...

7. Prima întâlnire a lui Michael Schumacher cu legendarul Ayrton Senna a avut loc în 1980. Michael a mers cu tatăl său în Belgia, la Nivelles, pentru a urmări Campionatul Mondial de Karting şi a fost fascinat de talentul băiatului cu cască galbenă şi stil spectaculos care a terminat întrecerea pe doi.

10. Schumacher a avut un singur cuvânt pentru a descrie lecţiile de franceză, de câte trei ore pe zi, luate în 1995, pe vremea când pilota un Benetton cu motor Renault: tortură. El nu a avut însă probleme să înveţe engleza, conştient fiind că este un imperativ şi un atu în motorsport.

11. Michael a absolvit un curs de mecanic auto, care i-a adus venituri, la început, de 825 de mărci. Ulterior, s-a bazat pe aceste cunoştinţe pentru a înţelege mai bine maşinile şi pentru a dialoga cu inginerii şi mecanicii din echipele sale.

12. La prima cursă disputată în Formula Ford, prietenii l-au motivat pe tânărul Schumacher arătându-i un număr al revistei Playboy. “Dacă vei câştiga, poţi să îţi alegi una”, i-au spus. Michael a câştigat, şi-a cerut premiul şi a primit o pagină ruptă din revistă.

15. Cooptat de Mercedes în programul de tinere talente, Michael Schumacher a reuşit să îşi îmbunătăţească nu doar abilităţile de pilot, ci şi personalitatea, devenind un profesionist desăvârşit. Pentru a scăpa de timiditate, a luat cursuri de retorică şi a făcut simulări de interviuri tv.

16. Michael Schumacher a făcut un prim test cu o maşină de Formula 1, în august 1991, pe un Jordan, echipă pentru care avea să şi debuteze în scurt timp. Maşina verde avea ca sponsor principal băutura răcoritoare 7 Up.

17. Michael Schumacher a primit şansa de a pilota în Formula 1, în premieră, la Spa, datorită unui incident provocat în trafic, la Londra, de pilotul titular Jordan, Gachot. Folosirea spray-ului lacrimogen pentru a-şi face dreptate, atitudinea de justiţiar şi decizia de a angaja 22 de avocaţi nu l-a ajutat pe Gachot să evite puşcăria, situaţie în care Eddie Jordan a fost nevoit să îi găsească rapid un înlocuitor.

18. Deşi locuia la numai 100 km de circuitul de la Spa, când a trebuit să debuteze acolo, la volanul unui bolid de F1 Jordan, nu cunoştea deloc traseul. Joi, înaintea weekendului de cursă, Michael a parcurs kilometrii pistei cu bicicleta, pentru a-l învăţa.

23. La Marele Premiu al Japoniei, în 1991, Schumacher a pilotat 35 de tururi cu suport cervical, după ce, în antrenamente, a atacat prea tare un viraj şi a pierdut de sub control maşina, la 310 km/h, s-a răsucit pe pistă şi s-a lovit cu spatele monopostului de zid. Apoi, motorul lui a cedat.

...

25. Michael Schumacher zâmbea şi plângea după prima cursă câştigată, la Spa, în 1992. În aceeaşi seară, conducea la volanul maşinii personale până în Kerpen, apoi îşi urca familia în avion, pentru o vacanţă de o săptămână.

28. La aniversarea a 10 ani de căsătorie, Michael i-a dăruit soţiei sale o fermă în Elveţia, la Givrins, unde Corinna să-şi transforme pasiunea - caii şi călăritul în stil western - în sursă de venit. În 2012, soţii Schumacher au cumpărat o a doua fermă la graniţa statului Texas, în SUA.

29. Pisicile familiei Schumacher au primit numele de Mosley (n.r. Max Mosley, preşedinte FIA între 1993 şi 2009) şi Ecclestone (n.r. Bernie Ecclestone, boss-ul suprem al F1 începând cu anii ’70).

30. “Singuri suntem un cuvânt, împreună suntem o poezie”, era scris pe invitaţiile celor 70 de oaspeţi de la nunta lui Michael şi a Corinnei.

31. Toată viaţa, Schumacher l-a considerat pe Boris Becker un exemplu negativ, declarând: “nu vreau să trăiesc ca Becker, care îşi transformă fiecare chestiune privată într-un eveniment de interes public”.

...

35. Îngheţata favorită a lui Michael Schumacher are aromă de fistic şi banane.

...

37. În 1997, valul de critici pornit împotriva lui Schumacher după finala campionatului, de la Jerez, cu scoaterea în decor a lui Villeuneuve a fost atât de puternic încât popularitatea lui Schumi a scăzut dramatic chiar şi în Germania. Obiectele promoţionale cu însemnele lui au rămas pe rafturi luni de zile.

46. După ce s-a retras prima dată din Formula 1, Michael Schumacher a încercat mai multe sporturi extreme: motociclism viteză, salturi cu paraşuta, zbor cu zmeul, scufundări.

47. “În ultima perioadă am învăţat să pierd”, spunea Schumacher despre "era Mercedes".

48. Ultima cursă a carierei s-a încheiat cu un loc 7 care a închis, simbolic, cercul, pentru Michael Schumacher.

Citeşte în ProSport, toate cele 50 de amănunte inedite din viaţa lui Michael Schumacher

Michael Schumacher era conştient, dar agitat în minutele imediat următoare accidentului de schi din 29 decembrie 2013. Şi-a pierdut cunoştinţa în timp ce elicopterul îl transporta spre clinica din Grenoble. Raportat iniţial ca un accident minor, situaţia lui Michael Schumacher s-a adeverit a fi critică.

Supus unor intervenţii chirurgicale succesive, pentru a opri hemoragiile craniene, lui Schumacher i-a fost indusă coma artificială, pentru a i se oferi cele mai bune şanse de supravieţuire. După şase luni, germanul a fost trezit, treptat, însă gradul de recuperare rămâne necunoscut chiar şi în zua de astăzi.

 

Citește și: