24 vizualizări 18 iun 2009

Ministrul Tineretului şi Sportului, Mo­ni­ca Iacob Ridzi, a or­ganizat ieri o con­ferinţă de presă pentru a răs­punde acuzaţiilor care i s-au adus în ultima vreme, în legătură cu sumele uriaşe cheltuite pentru manifestările ocazionate de „Ziua Tineretului“ din 2 mai. Practic, ea a recunoscut că evenimentele organizate de MTS, de „Ziua Tineretului“, au costat aproape 620.000 de euro, dar susţine că nu regretă cât a plătit, şi este foarte mulţumită de rezultat, mai ales că aproximativ 100.000 de tineri s-au distrat.

Şi, ca tupeul să fie total, Ridzi a venit cu o explicaţie şocantă care să justifice această risipă din bani publici: din dorinţa de a organiza cel mai mare eveniment de tineret postdecembrist, nu s-a uitat la bani, interesând-o rezultatul.

„Evenimentul şi-a atins scopul, adică aproximativ 100.000 de tineri s-au distrat în toată ţara de ziua lor, a spus Ridzi. Ei nu au participat doar la două concerte, în Bucureşti şi Costineşti, ci la o serie întreagă de evenimente sportive, culturale, artistice, de la arte marţiale, la teatru, folk până la streetdance“, a spus Iacob Ridzi, dar când a fost rugată să explice dacă nu i se pare mult ca o scenă cu lumini şi alte instalaţii să coste 75.000 de euro sau ca organizarea unui concert cu trei trupe, aşa cum a fost în Parcul IOR, să coste 65.000 de euro, ministrul a pasat responsabilitatea, susţinând că nu e normal să cunoască toate detaliile tehnice şi cât a costat acestea.

Când a fost întrebată dacă nu puteau fi salvate câteva cluburi sportive cu aceşti bani, şefa MTS a explicat, simplu: „Nu se poate lua bani de la un capitol bugetar pentru a-l transfera în altă parte, pentru că ar însemna deturnare de fonduri. Într-adevăr, bugetul nu a fost bine construit pe anumite linii“.

Cu alte cuvinte, banii trebuiau să meargă doar pentru programe de tineret şi ei trebuiau cheltuiţi cât mai repede pentru că exista “riscul” ca la o eventuală rectificare bugetară să fie pierduţi: „Dacă nu cheltuiam aceşti bani, îi pierdeam şi nu mai erau folosiţi pentru programe de tineret“.

Apoi, rugată să explice cum au fost alese firmele cărora le-a încredinţat MTS-ul sutele de mii de euro, Monica Iacob Ridzi l-a lăsat să răspundă pe Marius Morcuţă, directorul direcţiei de achiziţii din MTS: „Acestea au fost selectate din rândul companiilor care au trimis la începutul mandatului o serie de propuneri de proiecte pe care ministerul le-ar fi putut derula“. Şi ca să ne convingă definitiv că este nevinovată, şefa MTS a mai spus că a solicitat un control de la ANRMAP pentru a verifica toate contractele de achiziţii de la MTS până în prezent, iar Corpul de control a ajuns la concluzia că MTS a respectat prevederile legale ale OUG 34/2006 în derularea celor trei proceduri de atribuire a contractelor în cauză.

Suspectată de deturnare de fonduri

Dar scandalul nu se va opri aici pentru că preşedin­tele TSD, deputatul Nicu Băni­cio­iu, a anun­ţat, deja, că va soli­cita conducerii Camerei Deputaţilor constitui­rea unei comisii de anchetă, acuzând-o pe ministrul Monica Iacob Ridzi de „deturnare grosolană“ de fonduri, apreciind că sumele cheltuite de MTS pentru evenimentele din 2 mai ar fi fost de 20 de ori mai mari decât cele practicate pe piaţă pentru evenimente similare. „Mă întreb de ce au fost făcute aceste cheltuieli exagerate tocmai la începutul campaniei electorale. Nu vreau să cred că o parte din bani au fost deturnaţi, prin anumite mijloace, către campania electorală a PD-L sau campania electorală a Elenei Băsescu“, a afirmat el, şi acum urmează să aşteptăm constituirea acestei comisii şi, evident, să vedem la ce concluzie va ajunge.

 

Citește și: