Silviu Bănilă
330 vizualizări 11 apr 2018

Este unul dintre cei mai mari fotbalişti din lume şi se pare că poate „contribui” chiar şi la producerea unui cutremur. Lionel Messi a ajuns în atenţia cercetătorilor, scrie mirror.co.uk.

 

Un nou studiu arată că reacţia entuziastă a fanilor lui Messi, atunci când fotbalistul marchează, este suficient de puternică încât să ducă la apariţia unui seism în Barcelona.

 

Vorbind în cadrul unei conferinţe pe teme geofizice, desfăşurată la Viena, Jordi Diaz, un autor cunoscut din cadrul Institutului de Ştiinţe a Pământului Jaume Almera, a declarat: „Am montat un seismometru într-o clădire din Barcelona. Astfel, am putut identifica amprentele vibraţiilor produse de diverse activităţi, precum traficul şi metroul”.

 

Aparatul a scos la iveală faptul că, de fiecare dată când Messi înscrie un gol, apare un cutremur în Barcelona, în timp ce oamenii sar în tribunele stadioanelor. De exemplu, în timpul unui meci cu Chelsea, din luna martie, Messi a înscris două goluri, pentru victoria de 3-0 a Barcelonei. Seismometrul a înregistrat o creştere după primul gol şi o a doua reacţie seismică, după golul secund al lui Messi.

 

Nu doar Messi este „vinovat” pentru cutremurele uşoare din Barcelona - concertele au acelaşi efect. „Uneori, avem înregistrări seismice „frumoase” în timpul unor concerte rock, ale unor artişti precum Bruce Springsteen sau U2. Avem aşa numitele „structuri armonice”, energie localizată într-o plajă precisă de amplitudini. În acest caz, oamenii nu sar, ci dansează”, a mai spus cercetătorul.

Citește și: