360 vizualizări 1 feb 2010

România nu a avut niciodată un campion mondial la schi fond, dar din 2010 se poate lăuda că are. Paul Pepene este, la 22 de ani, primul român care câştigă un aur mondial într-o probă de schi fond după ce s-a impus, sâmbătă, în proba de 30 km urmărire de la CM de juniori din Germania. "Înainte să plec la Mondiale, îmi pusesem în cap să iau o medalie", a spus, ieri, Paul, pentru Gândul, "dar nu mă gândeam chiar la aur. În timpul cursei, însă, m-am simţit atât de bine încât ştiam că nu am cum să pierd. De altfel, m-am distanţat repede şi am câştigat lejer. A fost o cursă uşoară". Deşi este din Braşov, o zonă în care mai toată lumea schiază, Paul spune că a ajuns singur să facă acest sport, fără să fi fost iniţiat de cineva din familie. "Am început schiul fond la 12 ani, din proprie iniţiativă, pentru că la mine în familie nimeni nu a făcut sport şi ai mei nu m-au trimis să schiez. Am fost eu la un concurs, am ieşit pe locul doi, apoi am fost la altul şi am câştigat, şi mi-am dat seama că-mi place, aşa că am mers înainte. Am continuat să fac schi pentru că îmi place şi nu din motivaţii financiare. La toate concursurile din România am primit doar trofee şi diplome. Niciun ban. Şi nici de la club nu câştig prea mult, doar indemnizaţia de 700 de lei. Poate acum să fiu şi eu angajat, după rezultatul ăsta", spune campionul mondial legitimat la Dinamo Bucureşti, care recunoaşte că cel mai important sponsor pentru el este... mama. "Când mă duc acasă, mama mă sponsorizează mereu. Fără ea şi fără ajutorul antrenorului mi-ar fi foarte greu".

Se antrenează în Austria şi Bulgaria

Pentru că în România nu sunt condiţii de antrenament, schiorii din lotul naţional de schi fond se antrenează printre străini. "Norocul nostru cu federaţia şi cu sponsorii că ne-au ajutat să ne antrenăm afară. În ultimii doi ani, şaptezeci la sută din timp ne antrenăm în străinătate, iarna în Austria, vara în Bulgaria, pentru că bulgarii au şi pistă pentru role, în vreme ce în România ne antrenăm pe stradă, printre maşini".

O clasare între primii 30 la Olimpiadă

Component al echipei României care va pleca în Canada, la Vancouver, pentru Olimpiada din acest an, Paul ştie că poate obţine un rezultat bun şi şi-a propus, realist, o clasare între primii 30 din lume. "Cred că şi în Canada pot să fac un rezultat mare, iar asta înseamnă o clasare între primii 30", spune Pepene, "pentru că o să fie o competiţie foarte puternică, cu mulţi schiori din Cupa Mondială. Chiar dacă eu nu am participat niciodată la o etapă de Cupă Mondială, am mers în Cupa Europei şi am avut rezultate bune. Am câştigat o etapă, am mai fost pe podium şi de multe ori am intrat în primii zece. Cred că la Olimpiadă am şansa mea".

Citește și: