Gandul.info
Luminita Turcu
1129 vizualizări 5 oct 2012

Portoricanul Orlando Cruz a devenit primul pugilist profesionist care a recunoscut în mod public că este homosexual, un demers rar în acest sport practicat în general de bărbaţi, informează AFP.

"Am luptat peste 24 de ani şi vreau să am conştiinţa împăcată. Vreau să fiu un model pentru copiii interesaţi de box. Am fost şi voi fi mereu mândru că sunt portorican. Am fost şi voi fi mereu mândru că sunt homosexual", a declarat sportivul de 31 de ani, care are 18 victorii şi o înfrângere de când a trecut la profesionişti, după JO de la Sydney, din 2000.

În box, un astfel de anunţ este o premieră, chiar dacă o poveste tragică legată de homosexualitate a marcat istoria acestui sport în urmă cu 50 de ani.

La 24 martie 1962, Emile Griffith, enervat de insultele homofobe ale adversarului său Benny Paret, care l-a numit "maricon" ("homosexual" în spaniolă), i-a aplicat o serie de lovituri cubanezului, în repriza a 12-a. Paret a intrat în comă şi a decedat zece zile mai târziu.

Într-un interviu din New York Times, în 2005, Griffith a afirmat că toată viaţa şi-a pus întrebări referitoare la sexualitatea sa, subliniind că a avut relaţii şi cu bărbaţi şi cu femei.

Puţini sportivi profesionişti şi-au dezvăluit orientarea sexuală. Englezul Justin Fashanu a fost primul fotbalist de prim plan - şi singurul până acum - care a făcut un astfel de demers în 1990. Atacat din toate părţile, exclus de la antrenamente de antrenorul echipei Nottingham Forest, Brian Clough, apoi acuzat de agresiune sexuală, el s-a sinucis.

În 2009, cel mai selecţionat jucător din istpria rugbiului galez, Gareth Thomas, aflat la final de carieră, a anunţat că este homosexual. Şi jucătorul englez de crichet, Steven Davies şi-a recunoscut orientarea sexuală, în 2011.

Citește și: