Mihai SCHIAU
2712 vizualizări 19 mar 2012

Partida dintre Dinamo şi Sportul, disputată sâmbătă şi încheiată cu 3-1 pentru oaspeţi, a însemnat debutul unuia dintre cei mai tineri jucători din istoria Ligii I.

La vârsta de 15 ani, două luni şi 21 de zile, Răzvan Popa a intrat la Sportul în prelungiri, devenind astfel al treilea cel mai tânăr jucător care debutează în fotbalul românesc, după Nicolae Dobrin (care a păşit prima dată pe gazon în 1962, la 14 ani şi 10 luni) şi Florin Răducioiu (debut în 1986, la 15 ani şi o lună). După Răzvan, în top urmează Marius Niculae (debut în 1996, la 15 ani şi 5 luni) şi Dorin Mateuţ (în 1981, la 16 ani şi 2 luni).

Deşi joacă la echipa „studenţilor”, Răzvan Popa este licean, fiind în clasa a IX-a. El a bifat doar patru minute în meciul încheiat cu victoria echipei sale pe terenul liderului Ligii I, dar s-a remarcat după partidă, prin declaraţiile date presei.

„Nu m-a impresionat Dinamo, nu a arătat ca o echipă de primul loc. Nu am avut emoţii, chiar dacă am debutat la 15 ani”, a spus Răzvan, strecurând la final şi o glumă: „Sper să nu am profesori dinamovişti la liceu”.

Daniel Isăilă, antrenorul celor de la Sportul, a declarat, pentru gândul, că Răzvan Popa a „prins” echipa şi datorită unei conjuncturi favorabile. „Am avut mulţi jucători accidentaţi şi suspendaţi, astfel că i-am cerut antrenorului de la echipa a doua să-mi dea cei mai buni juniori. L-am băgat în teren pe final de meci, scorul ne era favorabil, şi a fost important pentru el să debuteze pe un stadion mare”, a explicat Isăilă.

Antrenorul spune că, în săptămâna dinaintea meciului, Răzvan Popa l-a impresionat în primul rând prin statură, având 1,87 m la doar 15 ani, dar şi prin alte calităţi. „Mi-a plăcut uşurinţa cu care se descurcă pe teren, e un jucător inteligent, cerebral, e unul dintre cei mai buni jucători pe care îi am la dispoziţie”, a spus Isăilă.

El a precizat că, în momentul de faţă, Răzvan Popa se pregăteşte cu prima echipă şi, dacă merită, va fi titular şi în partidele viitoare. Prima şansă o are miercuri, în meciul cu noul lider al campionatului, CFR Cluj.

Răzvan a început fotbalul la Steaua, dar nu s-a integrat şi a vrut să se lase

Chiar dacă abia sâmbătă şi-a făcut debutul în Liga I şi a intrat în atenţia presei, Răzvan Popa se antrenează de mai mult timp cu prima echipă a Sportului. Primul antrenor care l-a remarcat a fost Gheorghe Mulţescu, tehnician al „studenţilor” între martie şi octombrie 2011.

„Eu îl ştiu, am văzut finala campionatului de juniori de anul acesta, câştigată de Sportul şi în care a jucat Popa. Pot spune că e matur, are calităţi, are tupeu. Despre meciul cu Dinamo nu pot spune mare lucru, a jucat doar câteva zeci de secunde. Dar mi-a plăcut modul lui de a răspunde la întrebări, după joc”, a spus Gheorghe Mulţescu, pentru gândul.

Fostul antrenor, care a rămas apropiat de echipa din Regie, avertizează, însă, că Răzvan Popa nu poate fi deocamdată numit „fotbalist”. „Are caracter, e o promisiune, ar putea deveni un fotbalist bun”, conchide Mulţescu.

După meciul Dinamo-Sportul, 1-3, antrenorul gazdelor, Liviu Ciobotariu, a avut puterea să-i laude pe Răzvan Popa şi cei care s-au ocupat de el. „Am auzit că la Sportul a intrat un copil de 15 ani. Îi felicit pentru strategia lor. Dacă Sportul ne-a bătut în aceste condiţii, putem spune că a fost o umilinţă pentru noi”, a spus Ciobotariu.

ProSport scrie că Răzvan Popa s-a născut în Vâlcea şi, după ce s-a mutat în Bucureşti, a început fotbalul la juniorii Stelei. Nu a reuşit însă să se integreze în Ghencea, astfel că a fost la un pas să se lase de fotbal, înainte să înceapă bine. Încrezător în talentul fiului său, tatăl lui Răzvan l-a propus la Sportul. Patronul Vasile Şiman şi antrenorul de la juniori, Virgil Andronache, l-au remarcat, astfel că Popa a ajuns la prima echipă.

Citește și: