Marius Ţone - Mediafax
31 vizualizări 26 mai 2015

"Este un subiect sensibil şi e bine să o luăm uşor. Dar pe de altă parte ne presează, pentru că majoritatea cluburilor au pus ca şi rată de plată către jucători banii care vin de la televiziune, aşa că vor fi frământări importante. Schimbarea sistemului competiţional s-a făcut tocmai pentru a creşte încasările fiecărui club. Bineînţeles, pe lângă celelalte, dar partea financiară a contat foarte mult atunci când s-a decis ca anul acesta să ne batem ca nicăieri şi să retrogradeze şase echipe. Iar acum lucrurile se schimbă şi bineînţeles că această propunere nu poate fi primită cu braţele deschise. Dar necesită o discuţie pentru că, pe de altă parte, trebuie să îi înţelegem şi pe dânşii", a spus Răducan la finalul Adunării Generale a LPF de marţi.

Oficialul a menţionat că patronii cluburilor vor decide în final dacă acceptă sau nu diminuarea sumei anuale plătite de compania deţinătoare a drepturilor TV. "Subiectul este foarte sensibil pentru că este foarte greu să convingi pe cineva care, după ce a semnat un contract, vrei să îi dai mai puţin. Cu siguranţă această propunere va ajunge şi la patroni, pentru că ei sunt cei care vor decide şi vedem care e soluţia. Nu am văzut contractul, dar din primele minute mi-am dat seama că trebuie implicaţi patronii şi trebuie făcută o analiză publică pentru că fiecare este subiectiv. Dânşii spun că a scăzut rating-ul, noi spunem că este cel mai interesant campionat din ultimii ani, ţinând că suntem la ultima etapă şi nu se ştie nimic. Iar lucrurile astea ar fi trebuit să genereze un rating crescut", a explicat preşedintele.

Întrebat dacă grupările din Liga I iau în calcul demiterea preşedintelui LPF, Gino Iorgulescu, în urma problemelor legate de drepturile TV, Răducan a răspuns: "Nu, nu a luat nimeni în calcul asta. Până la urmă suntem toţi în aceeaşi barcă şi trebuie să căutăm soluţii, nu vinovaţi. Deocamdată este faza incipientă a acestei discuţii".

Compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta, deţinătoarea dreturilor TV pentru Liga I, a cerut, marţi, în cadrul Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal, diminuarea valorii contractului pentru transmiterea meciurilor din primul eşalon, în sezonul viitor.

Surse din cadrul LPF au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că ISB a propus reducerea cu aproximativ 6 milioane de euro a sumei pe care o are de plătit anual către grupările din Liga I.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, la 4 martie 2014, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal trebuie să încaseze de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon, în cei cinci ani. La această sumă se adaugă un milion de euro pentru Cupa Ligii. În plus, LPF primeşte o sumă egală cu 20 la sută din veniturile nete din publicitate, care vor fi obţinute de către televiziunile ce transmit meciurile din Liga I.

Citește și: