Andrei Ionascu
213 vizualizări 1 feb 2017

"Au fost reanalizate probele rusoaicei Antonina Krivoshapka de la JO Londra 2012 şi a fost identificat un test pozitiv pentru substanţa interzisă numită dehydrochlormethyltestosterone (turinabol). Prin urmare, echipa Federaţiei Ruse este descalificată din proba de ştafetă feminină 4x400 de metri. Medaliile şi diplomele sunt retrase şi trebuie returnate", se arată într-un comunicat al CIO.

Turinabol este un steroid anabolizant introdus în practica medicală în 1965, iar un an mai târziu a fost folosit şi în sport. În 1972, s-a răspândit folosirea lui în rândul sportivilor, în toate ramurile, nu numai în atletism, unde era folosit până atunci. Efectele consumului acestei substanţe sunt: acumularea unei mase musculare solide, reţinerea nesemnificativă a lichidului în organism şi minimum de reacţii adverse.

Antonina Krivoshapka, în vârstă de 29 de ani, nu a mai participat la nicio competiţie din 2013, când a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova.

Celelalte sportive ruse care au participat la eveniment sunt Yulia Gushchina, Tatiana Firova, Natalia Antyukh, Anastasia Kapachinskaya şi Natalia Nazarova. În urma acestei decizii, ştafetele Jamaicăi şi Ucrainei au fost promovate la medaliile de argint, respectiv bronz. Echipa Statelor Unite a câştigat aurul la 4x400 de metri în 2012.

Totodată, Comitetul Internaţional Olimpic a decis descalificarea sportivei ruse Vera Ganeeva, care a participat la proba de aruncare a discului în cadrul Jocurilor Olimpice din 2012 şi s-a clasat pe locul 23. Ganeeva a fost testată pozitiv cu aceeaşi substanţă, turinabol.

Peste 1000 de sportivi ruşi au făcut parte dintr-un program de dopaj sponsorizat de către statul rus între 2011 şi 2015, potrivit unui raport cerut de Agenţia Mondială Antidoping şi publicat în decembrie 2016. Rezultatele pozitive au apărut după ce au fost testate din nou probele de urină prelevate pe durata Jocurilor Olimpice din 2008 şi 2012.

Citește și: