Andrei Ionascu
21043 vizualizări 26 iul 2016

Comitetul Internaţional Olimpic a decis că federaţiile naţionale au libertatea de decizie în privinţa acordării dreptului de participare pentru sportivii din Rusia. Agenţia Mondială Antidoping a publicat un raport care certifica faptul că a existat un program de dopaj susţinut de către stat în sportul din Rusia.

În afară de judo, conducerea tenisului mondial a decis să le permită sportivilor din Rusia participarea la JO de la Rio. Federaţiile internaţionale de atletism, nataţie şi canoe au anunţat până acum că sportivii ruşi vor fi interzişi de la evenimentul olimpic.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, deţine centura neagră la judo, deţine un rol onorific la Federaţia Internaţională de Judo şi este bun prieten cu unul dintre membrii comitetului executiv, potrivit Reuters. Totuşi, preşedintele acestui for, Marius Vizer, a precizat că niciunul dintre aceşti factori nu a avut un rol în decizia luată.

"Toţi cei 11 competitori din Rusia - şapte bărbaţi şi patru femei - vor merge la Rio. Aceşti sportivi au fost testaţi începând din septembrie 2015 până la finalul lunii mai 2016, în mai multe ocazii, la evenimente internaţionale de judo, care nu au avut loc în Rusia. Nu a fost nicio penalizare, nicio probă incriminatoare, nu luăm în considerare testele făcute în Rusia, pentru noi nu sunt relevante", a declarat Marius Vizer pentru sursa citată.

68 de atleţi ruşi şi alţi 23 de sportivi din această ţară au primit până acum interdicţie de participare la Rio. Măsura vine ca urmare a unei investigaţii demarate după declaraţiile făcute de Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping care s-a ocupat de testarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (2014). Acesta a mărturisit că a dezvoltat un cocktail de trei substanţe interzise care, mai apoi, a fost oferit atleţilor.

A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, ce va avea loc în Brazilia, la Rio de Janeiro, se va desfăşura în perioada 5-21 august.

Citește și: