Gandul.info
Marius Huţu
115 vizualizări 14 nov 2017

”O să primească finanţare de la Minister doar federaţiile care aduc performanţă. Nu mai putem să dăm peste tot bani, în stânga şi în dreapta, doar ca să... Jocurile Olimpice reprezintă etalonul performanţei, de aici trebuie să plecăm. Acolo înseamnă România, cum ne situăm noi la nivel mondial în domeniul sportului, reprezintă imagine, mândrie, sunt lacrimi de bucurie. Clar, lucrurile acestea m-au determinat să analizez şi să prioritizez federaţiile”, a anunţat ministrul Marius Dunca.
Citeşte şi Cei mai buni sportivi ai României, cu şanse la medalii la Jocurile Olimpice din 2020, au devenit de azi SAMURAI! Până la ce sumă poate primi fiecare Samurai pe lună şi condiţiile de intrare în acest club ”exclusivist”

Demnitarul a susţinut că are dosarul prioritizării pe birou şi aşteaptă doar momentul pentru a-i da drumul mai departe. ”Săptămâna asta plec la WADA. Dacă săptămâna viitoare nu venim cu proiectul <<Campionii României>>, atunci vom veni cu prioritizarea federaţiilor. Un lucru este foarte clar azi, în Ministerul Apărării avem cluburi, în Ministerul de Interne, cluburi, în Ministerul Educaţiei, cluburi, în Ministerul Tineretului şi Sportului, cluburi, Direcţii Judeţene de Tineret şi Sport, Comitet Olimpic şi Sportiv Român, Complexuri Sportive Naţionale. Toate acestea sunt finanţate din bani de la stat. Trebuie să facem o analiză foarte clară, trebuie să avem o eficienţă a investiţiei banului public”, a precizat Marius Dunca.

Ministrul nu se teme de anumite reacţii ale federaţiilor nemulţumite, ci chiar a dat un exemplu de ”AŞA DA!”: ”Să facă scandal, dacă au argumente concrete şi exemple elocvente. Am să vă dau un exemplu:  Federaţia Română de Canotaj. Am fost criticat pentru ce buget au primit, că au avut ministru, ce au dres, etc. Are performanţe FR de Canotaj? A demonstrat valoarea ? Ne-a adus renume mondial? Avem medalii de aur la Campionatele Mondiale din 2017? Merită toată aprecierea şi recunoştinţa, iar pentru asta vor primi la anul un buget şi mai mare. Aşa trebuie să gândim şi să şi aplicăm, pentru că am tot gândit în ultimii ani şi nu am aplicat nimic”. Federaţia Română de Canotaj este singurul for din România care în acest an a cucerit două titluri mondiale în probele olimpice. O şansă ar mai avea Federaţia Română de Handbal, la Mondialul din decembrie.

Marius Dunca a susţinut că viitoarele finanţări vor fi acordate şi prin asumarea unor obiective de către şefii de federaţii. Vor fi trase la răspundere Federaţiile, în cazul în care nu îşi îndeplinesc obiectivele pentru care au solicitat finanţare de la MTS? ”Nu vreau să trag pe nimeni de ureche, dar finanţarea o să fie foarte clară, o să analizăm. Ce ai făcut în anul 2017? Ce ai spus că faci? Haideţi, să vedem evaluarea! La început de an când am venit, punctul de reper a fost ce au primit federaţiile în anul precedent. Acum se schimbă lucrurile. De acum ştiu foarte bine ce a făcut fiecare federaţie, ce campionate au avut, cum le-au avut, câte evenimente internaţionale, cum este văzută federaţia pe plan internaţional. Dacă au avut curajul să organizeze Campionate Mondiale, Campionate Europene, pentru că sportul este cel mai bun ambasador pe care în avem, poziţionarea în interiorul Federaţiei Internaţionale. La prioritizarea federaţiilor am mai luat în calcul şi tradiţia şi istoria. Într-adevăr, nu putem să dăm la o parte pe nimeni, dar şi federaţiile, oamenii care le conduc trebuie să aibe rolul lor să se organizeze. Nu putem aştepta bani doar că ne dă MTS, iar dacă nu ne dă, MTS este de vină. NU! Rolul statului este să investească în copii şi juniori. Apoi, dacă ai performanţă, primeşti separat. Sau ne ducem şi spre mediul privat. Am organizat foarte multe competiţii şi i-am întrebat pe şefii de federaţii, unde este mediul privat? Dacă le-a dat statul... Unde este mediatizarea, mass-media de ce nu aţi invitat-o? Sunt câteva lucruri la care nu mi-au dat răspunsuri. Au fost obişnuiţi, lasă că merge aşa, suntem noi în federaţii”, a răspuns Marius Dunca.

MAI MULTE PE PROSPORT

Citește și: