Gandul.info
Adrian MACARIE
472 vizualizări 20 ian 2011

Transparenţa financiară este un termen necunoscut pentrumajoritatea echipelor de fotbal din România şi, de cele mai multeori, sumele de transfer ale unor fotbalişti români plecaţi înstrăinătate ori nu sunt făcute public, ori sunt cu mult mai micidecât cele reale.

În ceea ce priveşte clubul Steaua se poate vorbi despre ooarecare transparenţă, dacă aşa pot fi catalogate declaraţiilepatronului Gigi Becali. În 2009, când Al Hilal din Arabia Saudităl-a cumpărat pe Mirel Rădoi, s-a vorbit despre o sumă de transferde 6 milioane de dolari, apoi de 6 milioane de euro, apoi iar dedolari şi aşa mai departe. Pentru că nimeni nu a văzut niciun actoficial, ne putem baza doar pe date din Arabia Saudită. În cartea"Liderul. Povestea liderului Rădoi", scrisă de Abdullah Al-Hajere,un fan al fostului internaţional român, la suma de transfer sespune că Al Hilal a plătit 11,4 milioane de euro, respectiv 4,2milioane de euro salariul jucătorului pe trei ani şi 7,2 milioanede euro pentru Steaua, suma aceasta reprezentând cele 6 milioane deeuro vehiculate în presa română, plus 1,2 milioane de euroTVA-ul.

Bogdan Stancu, salariu anual de 2 milioane deeuro

Şi în ceea ce îl priveşte pe Bogdan Stancu nu avem date oficialedin partea vreunui club, dar presa turcă a avansat, deja, primelecifre: 5,6 milioane de euro pentru Steaua şi 7 milioane de eurosalariul fotbalistului pentru cei trei ani şi jumătate de contract.Aceste informaţii au fost oferite de cotidianul turc Fanatik carepovesteşte şi cum au decurs negocierile.

Astfel, sursa citată notează că la negocierile ce au avut locmiercuri seară reprezentanţii Stelei au cerut 6 milioane de europentru Stancu, însă în urma insistenţelor directorului sportivAdnan Sezgin au acceptat ca suma să fie redusă la 5,6 milioane deeuro. Apoi, se pare că Sezgin ar fi negociat cu impresarul luiStancu şi l-a convins pe fotbalist să accepte un contract de 7milioane de euro pe trei ani şi jumătate, aproape de zece ori maimult decât are internaţionalul român în acest moment laSteaua.

Gigi Becali primeşte doar 3,5 milioane deeuro

Dacă Bogdan Stancu va fi "îngropat" în bani, finanţatorul echipeiSteaua, Gigi Becali, nu va primi la fel de mulţi bani. Cel puţinaşa susţine el când declară că din suma de transfer lui îi revin3,5 milioane de dolari, restul urmând să intre, foarte probabil, înconturile verilor săi Ioan şi Victor Becali.

"Nu vă pot spune nimic acum, veţi afla în câteva ore dinconferinţa de presă pe care o va avea Galatasaray. Este un clubcotat la bursă şi asta e pretenţia lor. Giovanni (n.r. - IoanBecali) va pleca acum cu un avion privat la Istanbul şi cred că amspus destule. Am convenit să nu spun mai multe. Partea mea e detrei milioane şi jumătate, mai puţin nu accept. Acum nu ştiu, săvedem", a spus Gigi Becali la începutul zilei de joi, ocazie cucare a recunoscut că, dacă Stancu pleacă, atunci îl transferă pebrazilianul Junior Moraes: "Dacă aş spune ce atacant vine la Steauaînseamnă că aş spune şi de transfer. Oricum venea un atacant laSteaua. Moraes a fost de actualitate tot timpul, nu doar acum căpleacă Giovanni la Istanbul".

BANI Celemai scumpe transferuri din istoria fotbaluluiromânesc

1. Mirel Rădoi - 6 mil. euro de la Steaua la AlHilal

2. Cristian Săpunaru - 6 mil. euro de la Rapid laPorto

3. Bogdan Stancu - 5,6 mil euro de la Steaua laGalatasaray

4. Ştefan Radu - 5,4 mil. euro de la Dinamo laLazio

5. Ionuţ Mazilu - 3,5 mil. euro de la Rapid laDnepr

Citește și: