Mihai Draghici
399 vizualizări 7 ian 2019

Enes Kanter are încă cetăţenie turcă, dar nu şi paşaport turc, acesta fiindu-i anulat de regimul de la Ankara ca urmare a criticilor sportivului la adresa lui Erdogan, pe care l-a descris de mai multe ori ca fiind “Hitlerul secolului nostru”, informează BBC News.

New York Knicks, echipa baschetbalistului, ar urma să joace cu Washington Wizards pe Arena O2 din Londra pe 17 ianuarie.

Însă Kanter, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru postul Radio 1 Newsbeat că nu va participa la acest meci. "Nu vreau să merg din cauza acelui nebun, preşedintele Turciei. Sunt şanse să fiu ucis acolo. Este trist, pentru că toată această situaţie îmi afectează cariera. Vreau să fiu pe teren pentru a-mi ajuta echipa să câştig. Dar din cauza acelui nebun, maniac sau dictator, nici măcar nu pot să merg acolo să îmi fac treaba. Este trist", a declarat Enes Kanter.

"Nu spun că Erdogan intenţionează să efectueze vreo operaţiune împotriva mea la Londra, dar acolo sunt mulţi susţinători nebuni ai preşedintelui Turciei. Aţi putea spune că sunt paranoic că nu îmi asum riscul. Echipa mea de protecţie mi-a spus că dacă merg la Londra nu pot ieşi din cameră pentru alte activităţi. Primesc din ce în ce mai multe ameninţări cu moartea, sute în ultimele zile. Dar nu voi înceta să fiu critic, vreau ca toată lumea să ştie ce se întâmplă în Turcia", a spus Kanter.

În 20 mai 2017, baschetbalistul nu a putut intra în România, unde avea programată participarea la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice. Kanter a anunţat pe Twitter că a fost oprit de Poliţie pe Aeroportul Otopeni să intre în România. Acesta este acuzat de procurorii turci că a folosit platforma Twitter pentru "calomnierea şi luarea în derâdere" a preşedintelui Erdogan.

Paşaportul lui Enes Kanter a fost anulat de autorităţile turce, iar pe numele lui există un mandat de arestare pentru susţinerea acordată clericului musulman turc Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că a organizat tentativa de lovitură de stat militară din iulie 2016. Kanter este un simpatizant al lui Fethullah Gulen, care locuieşte în statul american Pennsylvania din anul 1999. Gulen neagă orice implicare în complotul militar din Turcia.

Partizan al clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA şi este acuzat de Erdogan că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, Enes Kanter face obiectul unui mandat de arestare emis de parchetul din Istanbul, care îl acuză de apartenenţă la o organizaţie teroristă.

Enes Kanter a fost blocat pe Aeroportul Otopeni pe 20 mai 2017, dat fiind că autorităţile române aflaseră că paşaportul lui fusese anulat de Turcia. Ulterior, acesta a revenit în Statele Unite, iar după ce a fost blocat pe Aeroportul Otopeni, Kanter l-a numit pe Erdogan drept "Hitlerul secolului nostru". Ca reacţie la cererea procurorilor turci, sportivul a transmis în decembrie 2017: "Am spus mai puţin decât merită acest om lipsit de onoare. Adaugă patru ani pentru mine, stăpâne".

Foto: Hepta

Citește și: