38719 vizualizări 24 mar 2016


Cea mai interesantă variantă implică participarea a 16 echipe (faţă de 32, câte sunt în acest moment). Acestea ar urma să fie împărţite în 2 grupe de câte 8 (faţă de 8 grupe a câte 4 participante), în care se dispută meciuri tur-retur, fiecare cu fiecare, ce asigură un minim de 14 jocuri, scrie digisport.ro.

Principalul argument adus de UEFA este că înjumătăţirea numărului de echipe va spori calitatea competiţiei, iar cluburile vor avea venituri mai mari pentru că vor juca mai multe meciuri, sunt argumentele care vin în sprijinul acestor măsuri.

În schimb, va fi abandonat proiectul "global" al lui Michel Platini, preşedintele suspendat al forului continental, care dorea ca în cea mai puternică întrecere a cluburilor să poată participa cât mai multe echipe şi să aibă şanse chiar şi formaţiile din ţări care au coeficiente scăzute. Astfel, în ultimii ani au avut parcursuri notabile echipe ca BATE Borisov (Belarus) sau APOEL Limassol (Cipru).

O altă implicaţie ar fi existenţa mai multor tururi preliminare înaintea fazei grupelor.

Ca exemplu concret adus în favoarea schimbărilor preconizate a fost un caz din sezonul 2008-2009 din Liga Campionilor, când Real Madrid a fost în aceeaşi grupă cu BATE Borisov, iar audienţele meciurilor au fost scăzute. UEFA doreşte obţinerea unor venituri mai mari şi o populariate mai mare pentru cea mai tare competiţie europeană a cluburilor, astfel că vrea o "sită" care să "cearnă" cât mai bine înaintea fazelor principale.

UEFA a confirmat că are contacte cu toate părţile interesate, inclusiv cluburile, iar orice plan viitor de modificare a formatului competiţiei va fi coordonat şi negociat cu cluburile, dar în prezent nu există nicio propunere concretă.

Citește și: