283 vizualizări 20 mai 2018

La cel mai important moment al handbalului din Grecia, AEK Atena a decis să joace finala cu Turda în arena olimpică de 18.500 de locuri. Cu această ocazie, grecii au reuşit să aducă la meci şi aproximativ 8.000 - 10.000 de spectatori. Atmosfera a fost de mare meci încă de la început, elenii încercând să pună astfel presiune pe Potaissa. AEK Atena i-a luat tare pe ardeleni cu public şi cu 2-0 (min. 3), dar s-a stins la fel de repede. Trei goluri înscrise de Cîntec şu două interveţii ale portarului Ionuţ Irimuş au fost suficiente pentru a le tăia elanul gazdelor. Potaissa Turda a preluat conducerea din minutul 7, scor 4-3, iar de atunci a spulberat toate emoţiile, dacă au mai existat după manşa tur.

Ludovic Varo a apărat o aruncare de la 7 metri, iar ”flacăra” gazdelor a mai pâlpâit pentru vreo 2-3 minute. Ardelenii au devenit tot mai stăpâni pe situaţie, reuşind să-şi domine adversarii şi fizic, dar şi psihic. Astfel, diferenţa a crescut constant, iar până la pauză Potaissa a ajuns la un avantaj de 7 goluri (scor 18-11). Ultimele minute ale primei reprize au aparţinut extremei stânga Alexandru Asoltanei, care a înscris 4 goluri în 6 minute (la una din reuşite i-a ”rupt coloana” unui adversar) şi portarului Ionuţ Irimuş, care a ajuns la 7 intervenţii utile.

Cu plus 18 la ”general” după 90 de minute de joc (60 în tur plus 30 în retur), gândurile turdenilor au fugit către trofeul ce avea să fie ridicat ceva mai târziu deasupra capului. Inevitabil, Potaissa s-a relaxat, dar cel puţin imediat după pauză Ionuţ Irimuş a continuat să dea recital şi a ajuns la 10 intervenţii în minutul 38. AEK Atena a început să reducă din diferenţă treptat, 14-19 (min. 35), 17-20 (min. 43), 21-22 (min. 49), egalitatea fiind restabilită în minutul 54: 23-23.

Gazdele au reuşit să revină apoi şi în avantaj, 24-23, diferenţa de un gol fiind păstratăşi la final: 27-26. Golul victoriei al echipei AEK a venit în ultima secundă, dar trofeul vine la Turda!

AEK Atena - Potaissa Turda 27-26 (11-18)
Irimuş, Varo - portari; Cîntec 4, Rotaru 2, Thalmaier 2, Zacaciurin, Asoltanei 5, Iancu 1, Adomnicăi 3, Lazăr, Ştef, Savic, Szoke 3, Ghiţă 3, Ignat, Stamate 3

Prin acest succes al echipei Potaissa Turda, România a urcat pe locul 1 pe naţiuni la cupe câştigate şi finale disputate în această competiţie. Handbalul românesc a obţinut şase trofee pe parcursul celor 25 de ediţii disputate până în prezent, primul fiind câştigat de Steaua în 2006. A urmat apoi o triplă a formaţiei UCM Reşiţa în 2007-2009, bănăţenii deţinând şi azi recordul de victorii, pentru ca penultimul titlu să fie câştigat de HC Odorhei, în urmă cu 3 ani. Tot cu şase trofee figurează şi Germania în istoria Cupei Challenge. România a mai avut însă două echipe în finale (CSU Suceava şi Potaissa Turda), în timp ce Germania numai una. De mai bine de 12 ani, competiţia se desfăşoară fără echipe din cele mai bune şapte naţiuni în Ranking-ul EHF, acestea primind un loc suplimentar în Liga Campionilor sau Cupa EHF.

Sezonul 2017-2018 a fost destul de consistent pentru handbalul românesc. SCM Craiova a câştigat Cupa EHF la feminin, Potaissa Turda s-a impus în Cupa Challenge la masculin, iar CSM Bucureşti a evoluat în turneul Final Four al Ligii Campionilor la feminin.

Citește și: