8237 vizualizări 25 aug 2017

Jucătoarea rusă a revenit în competiţii în aprilie, după 15 luni de suspendare pentru că s-a dopat cu meldonium.

Halep nu a învins-o niciodată pe Şarapova, deşi cele două au jucat şase partide până acum. Acum, însă, datele sunt schimbate, pentru că Sharapova nu mai este în cea mai bună formă, iar lunile de suspendare i-au afectat atât jocul, cât şi rezultatele. De la revenirea în circuit, Sharapova a jucat în patru turnee, a abandonat de două ori şi a câştigat şase din cele zece meciuri jucate, cea mai bună performanţă fiind o semifinală la Stuttgart, pe zgură.

 Tabloul feminin se pregăteşte de o luptă memorabilă pentru numărul unu. Diferenţa la vârf nu a fost nicicând mai mică în această decadă - doar cinci puncte are avantaj actualul lider mondial - Karolina Pliskova, în faţa Simonei Halep. Asta în condiţiile în care o singură victorie pe tabloul principal al unui turneu ITF 25K (al doilea cel mai scăzut palier valoric din tenisul profesionist, după seria 15K - plus varianta sa quality 15K şi ospitalitate) asigură jucătoarelor exact 5 puncte WTA. Iar prezenţa pe tabloul principal la un Grand Slam este recompensat cu 10 puncte.

Statisticienii WTA au răscolit arhivele şi au anunţat că de pe 19 octombrie 2009, nu s-a mai înregistrat o astfel de diferenţă microscopică. Serena Williams era #1 în săptămâna respectivă.

Scăzând punctele adunate de jucătoare la ediţia 2016 a US Openului, acolo unde Pliskova a făcut finală (1.300 de puncte), Simona Halep - sfert de finală (430 de puncte) şi Garbine Muguruza - tur 2 (70 de puncte), rezultă un clasament în timp real în care Top 3-ul arată astfel: 1 - Simona Halep (5.955 puncte), 2 - Garbine Muguruza (5.790 puncte), 3. Elina Svitolina (5.400 puncte), 4. Pliskova (5.090 puncte). Cu alte cuvinte, la rezultate egale la ediţia 2017 a US Open-ului (tur 1, 2, 3, optimi sau sferturi pentru toate aceste patru jucătoare)  - Simona ar fi în faţă. Urmăritoarele sale trebuie să ajungă cel puţin în optimi pentru a putea emite pretenţii la numărul unu, însă cu fiecare victorie obţinută de româncă, misiunea adversarelor va deveni din ce în ce mai dificilă.

Caroline Wozniacki, Johanna Konta, Svetlana Kuznetsova - câştigătoare în 2004 a US Open-ului şi Venus Williams - singura jucătoare cu două finale de Mare Şlem disputate deja în 2017 sunt celelalte patru cu şanse matematice la prima poziţie la finalul turneului de la New York.

Ca o concluzie, Wozniacki, Konta, Kuznetsova şi Williams pot lua şefia doar cu un titlu la New York şi înfrângeri în primele tururi ale fetelor din faţă. Cu un titlu, Simona închide discuţia pentru numărul unu, dar poate deveni lider mondial şi cu o finală pierdută la Pliskova. În rest, un succes al Muguruzei, al Svitolinei sau Pliskovei (coroborat în cazul Karolinei cu o înfrângere în semifinale sau mai devreme a Simonei) aduce automat şi #1 pentru respectiva jucătoare.

Citește și: