85 vizualizări 14 iul 2008

Expertiza dispusă de procurori în dosarul Hidroelectrica va costa 1.800.000 de euro, potrivit procurorului Robert Cazanciuc, purtător de cuvânt al Ministerului Public. Preţul acesteia este mult mai mare decât al expertizei efectuate de procurorii DNA în dosarul Flota, care a costat statul 43.000 de euro. Practic, ancheta a pornit de la relaţiile existente între firmele beneficiare de contracte de energie ieftină de la Hidroelectrica. Cel mai important contract încheiat cu Alro Slatina în 2001, are legătură cu contractul de retehnologizare a Porţilor de Fier II.

Hidroelectrica, Va Tech (firmă care a obţinut contractul pentru modernizarea Porţilor de Fier) şi Alro au conceput un sistem de decontare pentru lucrările de modernizare de la Porţile de Fier II. Alro plătea avansul datorat de Hidroelectrica către Va Tech, iar Hidroelectrica livra, în schimbul acestor sume, către Alro, energie la un preţ foarte mic, respectiv 29 dolari /MWh. În 2002, contractul de energie al Alro este preluat de către firma lui Bogdan Nicolae Buzăianu, cel care a negociat în numele Va Tech cu Hidroelectrica contractul privind retehnologizarea Porţilor de Fier I.

Acest aspect ar constitui, potrivit procurorilor, legătura cu dosarul privind retehnologizarea Porţilor de Fier I. Va Tech Hydro fiind, de fapt, continuatoarea firmei Sulzer Hydro AG, firmă care a obţinut în 1997 fără licitaţie, pe când ministru al Economiei era actualul premier Călin Popescu Tăriceanu, contractul de retehnologizare al Porţilor de Fier. (G.Ş.).

Citește și: