Corina VÂRLAN
15855 vizualizări 30 nov 2013

Peste 2.000 de militari români şi străini vor trece duminică, 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf, la parada organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României, şi îi vor delecta pe cei prezenţi cu demonstraţii şi cu spectacolul pe care îl vor oferi aeronavele care vor survola zona. O desfăşurare de forţe ca nicio alta până acum, parada militară de 1 Decembrie va începe la 11:20 şi se va încheia la ora 12:00. Începând cu ora 10:00, gândul va transmite în direct de la Arcul de Triumf, într-o ediţie specială Gândul LIVE, cu Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu şi Lucian Mîndruţă prezenţi la eveniment, în timp ce Diana Marcu va modera ediţia din studioul emisiunii.

În spiritul „tradiţiei”, şi edilii sectoarelor bucureştene au pregătit „ceva special” de 1 Decembrie, fie că este vorba despre concerte de muzică populară, despre mii de porţii de sarmale sau fasole cu ciolan distribuite gratuit sau despre vouchere şi flori primite chiar la uşă din mâna primarului.

Festivităţi speciale de Ziua Naţională au loc duminică şi în marile oraşe din ţară, precum Braşov, Iaşi sau Alba Iulia. Nici de aici nu vor lipsi sectacolele de muzică folclorică, concertele de fanfară, mâncarea şi băutura. Toate, gratuite, după cum este obişnuit românul la astfel de ocazii.

Politica Zilei Naţionale

La Arcul de Triumf se vor afla, de la ora 11.00, şi politicienii, de la preşedinte şi premier, până la parlamentari, miniştri şi la primarii din Capitală. Dacă Victor Ponta l-a invitat pe Regele Mihai la parada de la Arcul de Triumf, Traian Băsescu i-a făcut o invitaţie similară preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Va fi astfel prima oară când un şef de stat străin şi fostul monarh al României vor asista la defilarea de 1 Decembrie.

Timofti va fi prezent şi seara, la Cotroceni, la recepţia de Ziua Naţională, acolo unde, deşi au fost făcute peste 1000 de invitaţii - ajunse la pemier, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari ai maarilor oraşe sau figuri apolitice cunoscute opiniei publice -, ca în fiecare an, politicienii se vor separa, în funcţie de relaţia pe care o au cu Traian Băsescu.

Rezervat în declaraţii, Crin Antonescu, despre care Traian Băsescu afirma recent că ar fi fost scos de le lista protocolului de la Preşedinţie, a spus pentru gândul că a fost invitat la această recepţie, dar nu va merge: „Am primit invitaţia de a participa la ceremonia de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni, dar nu o pot onora”.

Timofti nu va fi singurul oficial de la Chinişău care va sărbători 1 Decembrie în România. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care a fost sâmbătă naşul de botez al nepoatei preşedintelui, Sofia Anais, va merge la Alba Iulia, acolo unde se vor lansa 95 de lampioane şi se va inaugura latura de vest a cetăţii istorice.

Tot mâine, de la ora 10.00 şi până la 15.00, Parlamentul şi sediul Guvernului vor fi deschise parţial vizitatorilor. La ora 10.00, Victor Ponta va fi prezent la desfăşurarea unui drapel care va îmbrăca Palatul Victoria, întâmpinând şi primii vizitatori.

Miniştrii PSD Eugen Teodorovici, Dan Şova şi Remus Pricopie au anunţat că vor sărbători Ziua Naţională a României la Iaşi, la invitaţia primarului Gheorghe Nichita.

Ca în fiecare an de Ziua Naţională, preşedintele va intra în legătură cu militarii români din Afganistan, prin sistemul de videoconferinţă de la Cotroceni, la ora 14.00.

Militari străini, în premieră la parada organizată la Bucureşti de 1 Decembrie

La parada organizată în Bucureşti, la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Naţionale a României, participă peste 2.000 de angajaţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, SRI şi SPP. Acestora li se vor adăuga, în premieră, 140 de militari fracenzi, polonezi, turci şi americani. În total, 200 de mijloace tehnice vor trece duminică pe sub Arcul de Triumf, iar 35 de aeronave vor survola zona.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Anul acesta, parada va fi condusă de generalul de brigadă Tomiţă-Călin Tomescu şi va începe, ca de fiecare dată, cu intonarea imnului, urmată de 21 de salve de tun executate de soldaţii din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul". La festivitatea de Ziua Naţională vor participa, de asemenea, detaşamente ale Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", Batalionului 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", din Brigada 1 Mecanizată "Argedava", militari paraşutişti din cadrul Batalionului 630 Paraşutişti "Smaranda Brăescu", din Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă" din Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" şi un detaşament al Brigăzii de Informaţii Militare "Mareşal Alexandru Averescu", potrivit unui comunicat al MApN.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

De la paradă nu vor lipsi detaşamentele instituţiilor de învăţământ militar, Forţelor Aeriene Române, Poliţiei Militare şi nici reprezentanţii Brigăzii Speciale de Intervenţii a Jandarmeriei, cei ai IGSU şi echipaje SMURD, de pompieri, de intervenţie pirotehnică şi de urgenţe chimice.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Defilarea de 1 Decembrie se încheie anul acesta cu Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Trafic restricţionat în Capitală de 1 Decembrie

Poliţia Rutieră restricţionează traficul pe unele bulevarde din Capitală, pe fondul defilării de 1 Decembrie astfel:

- 05:00 -14:00 -  axul central al şos. P. Kiseleff şi banda I de circulaţie, pe tronsonul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf 

-  09:00 – 14:00, va fi închisă total circulaţia pe şos. Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, precum şi a străzilor adiacente, pe bd. Al. Constantinescu, între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, bd Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, bd Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle şi restricţionarea temporară pe str. Ion Mincu între bd. Aviatorilor şi bd. Ion Mihalache.

(Click pentru a mări)

FOTO: Brigada Rutieră

Şoferii sunt sfătuiţi să urmeze următoarele rute ocolitoare:

- şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – str. Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – bd. Ion Mihalache;

- şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – bd. Mareşal Averescu – str. Turda – Podul Grant;

- Piaţa Victoriei – bd. Aviatorilor – bd. Nicolae Caramfil – bd. Aerogării – DN1;

- şos. Stefan cel Mare – str. Barbu Văcărescu – bd. Aerogării – D.N.1.

Sectorul 2 sărbătoreşte cu sarmale şi ţuică fiartă

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, le va oferi anul acesta 100.000 de sarmale bucureştenilor cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Pe lângă sarmale, cei din sectorul 2 vor bea, începând cu ora 11:00, şi ţuică fiartă la cele 20 de corturi amenajate la sediul primăriei, la Circul de stat Globus, la Şcoala nr. 4, la Complexul Miramar şi la sediul Poliţiei Locale. Alte corturi unde se pot degusta sarmale se găsesc şi în parcurile Floreasca, Plumbuita, Lunca Florilor, Motodrom, Tei, Sfîntul Pantelimon, Creangă şi Florilor.

Muzică populară şi foc de artificii în Sectorul 3

În sectorul 3 se organizează mai multe evenimente cu ocazia Zilei Naţionale a României. În parcul Titan, spre exemplu, va avea loc, între orele 15:00 - 20:30, un sectacol de muzică şi dansuri, pe scenă urmând să urce artişti precum Cornelia Tihon şi Taraful Daniel Bădoi sau Classic Band 2000 & Ozana Barabancea. La spectacol participă şi Famfara Jandarmeriei Române, iar primarul Robert Negoiţă va urca pe scenă pentru a ţine un discurs. Seara se va încheia în parcul Titan cu un spectacol de artificii.

Tot de 1 Decembrie, în sectorul 3 se va organiza şi "Gala Performanţei". Evenimentul se va desfăşura la Ateneul Român, iar în cadrul lui vor fi premiaţi mai mulţi tineri pentru performanţele lor academice. Programul complet al evenimentelor organizate în sectorul 3 cu ocazia Zilei Naţionale poate fi consultat aici.

Flori şi vouchere împărţite în Sectorul 4 

Primarul Cristian Popescu-Piedone va merge de 1 Decembrie pe la uşile bucureştenilor care locuiesc în sectorul 4 al Capitalei pentru a împărţi flori şi vouchere cu reduceri celor care au "orice gând sau simţământ manifestat în sprijinul preţuirii a tot ce înseamnă Patrie", potrivit  anunţului făcut de către reprezentanţii Primăriei Sectorului 4. Citeşte mai multe despre planurile primarului Piedone aici.

Fasole cu ciolan, oferite gratuit în Sectorul 6

De Ziua Naţională, primăria sectorului 6 îi serveşte pe bucureşteni cu 1.000 de porţii de fasole cu ciolan. Mâncarea va fi oferită gratuit în cadrul unui eveniment cu muzică populară organizat în parcarea aflată în zona Pieţei Drumul Taberei, care va începe de la ora 10:30.

Spectacol folcloric şi concert Voltaj la Cluj-Napoca

Sărbătoarea de 1 Decembrie începe la Cluj în jurul orei 14:15 la Monumentul Memorandiştilor, de pe Bulevardul Eroilor, unde se organizează o scenetă pe teme istorice. De la ora 15:00 până la ora 18:00, în Piaţa Unirii va fi organizat un spectacol folcloric la care vor participa cântăreţii de muzică populară Aurel Tămaş, Dumitru Farcaş şi Dinu Iancu Sălăjanu.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţionale de Primăria Municipiului Cluj-Napoca vor continua, tot în Piaţa Unirii, cu un concert Elena Gheorghe şi Voltaj, urmat de aprinderea luminilor de Sărbători care vor îmbodobi străzile oraşului până după Anul Nou. În Piaţa Lucian Blaga se desfăşoară, de la ora 19:50, retragerea cu torţe, iar de la ora 20:00 clujenii vor putea admira un spectacol de artificii în Piaţa Avram Iancu.

Trei miniştri participă la festivităţile de la Iaşi

Eugen Teodorovici, Dan Şova şi Remus Pricopie vor sărbători Ziua Naţională a României la Iaşi, la invitaţia primarului Gheorghe Nichita. Manifestările pregătite special pentru această ocazie vor avea loc în zona Pieţei Unirii. Aici se organizează un concert de muzică folclorică la care vor participa artişti precum Irina Loghin, Maria Dragomiroiu şi Maria Ghinea. 

Reprezentanţii Primăriei împart, de asemenea, 7.500 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert ieşenilor pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu. Serbările de 1 Decembrie se vor încheia anul acesta cu aprinderea iluminatului festiv, la ora 17:30 în faţa sediului Primăriei, la acest moment urmând să participe şi Moş Crăciun şi câţiva spiriduşi.

Spectacol cu muzică folclorică şi concert de fanfară la Braşov

De 1 Decembrie, festivităţile au început la Braşov la ora 11 cu un ceremonial militar desfăşurat în Piaţa Tricolorului în prezenţa oficialităţilor din judeţ. Sărbătorirea Zilei Naţionale continuă în Piaţa Sfatului, de la ora 16:00, cu un spectacol dat de orchestra Plaiuri Transilvane, de grupul de solişti Ţara Bârsei şi de ansamblurile folclorice Poieniţa, Korona, Buzovirag, Zorba şi Şipot Ardelean. De la 17:00, braşovenii vor putea asculta concertul susţinut de fanfara Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă".

Retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Sfatului - Casa Armatei - sediul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" va încheia festivităţile de 1 Decembrie de la Braşov.

5.000 de porţii de fasole şi vin fiert la Alba-Iulia

Manifestările de 1 Decembrie vor cuprinde duminică atât un program solemn care va începe la ora 9:30 cu depuneri de coroane la statuile lui  I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi cea a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand.

Festivităţile de Ziua Naţională vor cuprinde şi o parte artistică şi culturală, organizată sub denumirea de "Festival de România". În cadrul acestuia din urmă, se vor organiza mai multe concerte şi spectacole de teatru şi dans, tururi ale Cetăţii Vauban şi un spectacol de focuri de artificii.

Începând cu pra 14:00, prin cetate va fi plimbat un steag de 1.400 de metri pătraţi, urmat de două spectacoel de muzică folclorică, primul  susţinut la Centrul de Cultură "Augustin Bena" , iar cel de-al doilea organizat de reprezentanţii administraţiei de la Chişinău, oraş înfrăţit cu Alba Iulia. 

Se vor servi, de asemenea, 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi şi vin fiert.

Drum simbolic cu trenul regal

Principesa Margareta şi principele Radu vor face, cu ocazia Zilei Naţionale, un drum simbolic cu trenul între Sinaia şi Bucureşti, pentru a aduce un omagiu regelui Ferdinand şi reginei Maria. În tren vor fi prezenţi şi principele Nicolae, principesa Elena şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Trenul regal va pleca la ora 13:00 din Gara Sinaia şi va ajunge la Gara de Nord din Bucureşti la ora 16:00, când familia regală va participa alături de ministrul Transporturilor la inaugurarea "Salonului Regal” proaspăt restaurat.

Citește și: