Mădălina CHIŢU
Deprtamentul Corespondenţi
1976 vizualizări 9 ian 2012

Vaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile, din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc, produs de Institul Cantacuzino. 100.000 de doze de vaccin antigripal au fost oprite de la comercializare.

Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii a cerut de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la "conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier produs de către Institutul Cantacuzino", potrivit unui comunicat al instituţiei.

"În acest context şi având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni în România s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile până la finalizarea tuturor analizelor. Menţionăm că, până în prezent nu au fost semnalate la Ministerul Sănătăţii cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării", se arată în document.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost imunizate

În 3 ianuarie, Ministerul Sănătăţii anunţa că şi în 2012 continuă Campania de vaccinare gratuită antigripală, în cadrul căreia au fost imunizate 479.589 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, informează Ştirile ProTv.

Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a înregistrat, în ultima săptămână a anului trecut, 53.606 persoane cu infecţii respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 au fost înregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel naţional a fost de 36. Pâna în 3 ianuarie, în România au fost confirmate în laborator şapte cazuri de gripă sezonieră (A/H3N2).

La Iaşi, toate cele 65.000 de vaccinuri primite în toamnă au fost consumate

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a primit, luni, o adresă prin care era anunţată despre sistarea vaccinării antigripale, însă la Iaşi toate cele 65.000 de vaccinuri antigripale primite în toamna anului trecut au fost consumate, astfel că în prezent nu mai există vaccinuri pe stoc.

Şeful DSP Iaşi, Vasile Cepoi, a declarat pentru corespondentul Mediafax că a primit, luni, o adresă de la Institutul Naţional de Sănătate Publică în care se preciza că vaccinarea antigripală a fost oprită.

"Am primit dimineaţă o adresă în care eram informaţi că vaccinarea nu se mai continuă. Motivul este acela că evoluţia bolii este una favorabilă", a precizat Vasile Cepoi. Şeful DSP Iaşi a spus că la Iaşi toate cele 65.000 de vaccinuri antigripale primite în toamna anului trecut au fost consumate.

"Noi nu mai avem vaccin antigripal pe stoc. Toate cele 65.000 de vaccinuri au fost consumate. Au avut prioritate la vaccinare copiii, vârstnicii, bolnavii cronici şi personalul medical", a afirmat Cepoi.El a adăugat că în ultimele zile nu au mai existat solicitări de vaccinare. "La Iaşi, cazurile de gripă în ultimele luni au fost puţine, doar vreo două-trei", a afirmat şeful DSP Iaşi.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a dispus sistarea vaccinării antigripale, luni dimineaţă, după ce Ministerul Sănătăţii a transmis o notificare în acest sens, până în prezent peste 70 la sută din dozele repartizate în judeţ fiind deja utilizate, a declarat şeful instituţiei, Valentin Boldea "Am primit în cursul dimineţii (n.r. - luni dimineaţă) o informare prin intermediul căreia se cerea oprirea vaccinării şi am trimis, la rândul nostru, adrese către toţi medicii implicaţi în procesul de imunizare. Oricum, la nivelul judeţului Galaţi, se consumase circa 70 la sută din stocul de vaccin", a declarat dr. Valentin Boldea, şeful DSP Galaţi.

Vaccinarea antigripală va fi sistată începând de marţi în judeţul Cluj în urma solicitării Ministerului Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj urmând să anunţe în acest sens medicii de familie, pe stocul instituţiei fiind 10.700 de doze de vaccin, transmite corespondentul Mediafax.

Directorul adjunct al DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat, luni, corespondentului Mediafax că în judeţul Cluj s-au primit în noiembrie 2011 un număr de 26.500 de doze de vaccin antigripal din care au fost folosite 15.800.

Citește și: