Raluca Lazaroi
2158 vizualizări 11 oct 2018

153 de autocare cu pelerini din oraşul Voluntari au ajuns la sărbătoarea Sfintei Parascheva din Iaşi, traficul fiind aproape paralizat pe mai multe segmente de drum. Porţiunea dintre Podu Roş şi Podul de Piatră a fost închisă circulaţiei pentru a putea fi parcate autocarele venite cu pelerini.

Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu zecile de autocare blocate pe Splaiul Bahluiului, aproape de centrul oraşului, care au creat haos în traficul ieşean.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Iaşi, Anca Vîjiac a declarat corespondentului Mediafax, că au fost luate măsuri suplimentare pentru dirijarea traficului în zonele respective.

“Au fost luate măsuri speciale în această perioadă. Poliţiştii se află în trafic pentru monitorizare şi dirijare a traficului”, a spus Anca Vîjiac.

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele s-a lăudat pe Facebook că 153 de autocare cu peste 7.000 de pelerini au plecat spre Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parscheva, care este şi ocrotitoarea oraşului Voluntari.

”Aceşti ultimi treisprezece ani încărcaţi de spiritualitate şi credinţă ne-au învăţat că a fi un om temător de Dumnezeu înseamnă a fi, de la o zi la alta, mai bun cu semenii tăi, mai tolerant faţă de cei din jur, iertător, milostiv şi răbdător,” scrie Pandele în mesajul său. ”Fie ca Dumnezeu să împlinească rugăciunile voastre şi să vă umple inimile de har şi lumină Dumnezeiască!”

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă joi dimineaţa într-o procesiune în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi depusă într-un baldachin special amenajat. Procesiunea era condusă de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor Calinic Botoşăneanul, urmat de peste 1.000 de credincioşi veniţi la Iaşi încă de miercuri.

Preoţii au oficiat slujba de Sfinţire a apei (aghiazma mică) şi Sfântul Maslu, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane, după care au sfinţit butoaiele cu apă aduse pentru pelerini. Peste 8.000 de credincioşi au format o coadă de 2,5 kilometri, aşteptând să se închine.

Joi după-amiază au ajuns la Iaşi şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aduse special de la o mănăstire din Grecia, cu prilejul prăznuirii hramului Sf.Cuvioase Parascheva.

Vineri seara, de la 19:00, va avea loc Pelerinajul ”Calea Sfinţilor”, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina pe străzile din Iaşi.

În total, peste un milion de credincioşi din ţară şi din alte colţuri ale lumii vin anual pentru a se ruga şi a atinge moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, fiind convinşi că Sfânta îi ajută. Anul acesta, de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt aşteptaţi la Iaşi peste 200.000 de pelerini.

Foto: Captură

Citește și: