Gabi Andrei - Mediafax
245 vizualizări 20 oct 2015

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 382.545 de euro, adică 1.683.200 de lei în cadrul acţiunilor de control din perioada menţionată.

"Au fost depistate 159 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea, 20 erau din judeţul Neamţ şi 16 din judeţul Arad. În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.350.700 de lei din care 910.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut patru propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 371 de angajatori", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 332.500 de lei, angajatorii comunicând către inspectoratele teritoriale de muncă 64 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Mai mult de jumătate dintre aceste evenimente de muncă (33) au fost înregistrate în Bucureşti.

Inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicoale Bratu, a anunţat că va exista un schimb de experienţă cu inspectorii de muncă din instituţiile similare europene pentru a identifica exemple de bune practici pentru fiecare instituţie de control.

"Săptămâna trecută am colaborat cu experţii francezi pentru a creşte eficienţa inspecţiilor, indiferent că vorbim de firme franceze cu activitate în România, lucrători români din Franţa sau alte cazuri în care colaborarea ajută. Vom extinde sfera controalelor inopinate şi îi vom ajuta pe inspectorii de muncă francezi de câte ori este nevoie. După modelul prezentat în Franţa, intenţionăm crearea unui corp de elită al inspectorilor de muncă români care, prin competenţe legale bine stabilite, să acţioneze la nivel naţional în cazuri de muncă la negru, la gri sau, cum se spune în Franţa, muncă disimulată", a precizat secretarul general de stat.

Citește și: