523 vizualizări 28 iun 2007

O sută optzeci de persoane din comuna timişeană Moşniţa Nouă au intrat ieri în greva foamei pentru că urmează să fie evacuate din propriile locuinţe. După revoluţie, oamenii au cumpărat de la fostul IAS locuinţele în care locuiesc şi acum, însă nu şi pământul aferent fiecărei case.

Între timp, societatea a fost cumpărată de o firmă controlată de un fost lider al PSD Timiş, Eugen Milutinovici. Însă, pentru că societatea a fost declarată falimentară, AVAS Bucureşti a scos la licitaţie bunurile firmei, care au fost cumpărate de un om de afaceri timişorean Vasile Rotărescu.

„Noi nici n-am ştiut că pământurile sunt de vânzare, că primarul nu ne-a anunţat. I-a vândut tot prietenului său Rotărescu”, acuză oamenii din Moşniţa. Afirmaţiile acestora sunt recunoscute de primarul Emil Arsenie, care spune că, într-adevăr, este prieten cu omul de afaceri timişorean, însă aruncă asupra altor angajaţi din primărie vina pentru faptul că nu i-a anunţat pe oameni despre vânzarea pământurilor.

„Da, trebuie să recunosc, Rotărescu e prietenul meu. Dar eu am multă treabă şi altcineva trebuia să-i anunţe pe oameni că AVAS-ul a scos la vânzare terenurile”, a spus primarul din Moşniţa Nouă. După ce a cumpărat terenurile, în jur de 14.000 de metri pătraţi, noul proprietar i-a anunţat pe locatarii caselor din fostul IAS că trebuie să elibereze zona.

Aceştia s-au revoltat în repetate rânduri, iar într-un final părea că s-a ajuns la un consens. „Primăria i-a promis că îi dă 17.000 de metri pătraţi în altă parte şi a fost de-acord. Apoi, ca să rămânem noi acolo a mai cerut 4 hectare de păşune, dar consilierii nu vor să aprobe”, a spus Brânduşa Bădăluţă, una dintre persoanele aflate în greva foamei.

De fapt, tot acest scandal are substraturi economice. Moşniţenii susţin că Vasile Rotărescu încearcă să obţină cât mai mult teren, pentru că în localitatea aflată la doar 4 kilometri de Timişoara se construieşte foarte mult. În ultimii ani, în Moşniţa au fost construite mai multe cartiere de vile, iar un metru pătrat de teren poate ajunge la peste 100 de euro.

„Noi am intentat un proces, însă l-am întrerupt, pentru că primarul şi Rotărescu s-au înţeles ca noi să rămânem acolo, iar lui să-i dea teren în altă parte. Acum face presiuni să i se mai dea alte hectare”, a spus unul dintre moşniţenii care urmează să fie evacuat dacă situaţia nu se va rezolva.

Oamenii au ameninţat ieri să sunt în stare să recurgă la gesturi extreme dacă situaţia nu va fi soluţionată în favoarea lor. „De ani de zile îşi bat joc de noi. Nu suntem gunoaiele lor”, a mai spus Brânduşa Bădăluţă.

Citește și: