Nicolae Oprea
2441 vizualizări 11 ian 2019

”Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Prin prezentul proiect de act normativ se propune:

- Interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”, se arată într-un comunicat al MAI.

Pentru nerespectarea acestei reguli se introduce o nouă sancţiune de 9-20 puncte - amendă (clasa a IV-a) şi şase puncte de penalizare.

”În plus, sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ex. biciclişti). Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancţionare pentru situaţia în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulaţia vehiculelor. Astfel, pe lângă amendă, se va aplica sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”, potrivit proiectului de lege lansat în dezbatere publică.

În luna iunie, două persoane şi-au pierdut viaţa într-un accident petrecut în comuna Slătioara, din judeţul Olt, unde două autoturisme s-au ciocnit frontal. Şoferul care a produs accidentul era băut şi transmitea imagini ÎN DIRECT pe Facebook.

”Şoferul unui autoturism, aflat sub influenţa alcoolului, cu 0.58 mg/l în aerul expirat, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers pe Drumul Judeţean 677 în comuna Slătioara, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal un alt autoturism. Şoferul din cel de-al doilea autoturism şi o pasageră din prima maşină au decedat”, a declarat Cristi Grigorescu, purtător de cuvânt al Poliţiei Olt.

Accident Slatioara impact frontal sofer live pe facebook

Şoferul vinovat de producerea accidentului transmitea LIVE PE FACEBOOK în momentul ciocnirii cu autoturismul care circula regulamentar din sens opus. Pe contul său de socializare apare un videoclip cu imagini de pe traseu şi momentul impactului. Filmarea nu se încheie după accident şi se aud oamenii din sat, cum încearcă să acorde primul ajutor răniţilor şi constată că femeia din drepta a murit.

Un alt accident provocat de transmisiile în direct pe Facebook s-a petrecut şi în luna iulie. Doi tineri au murit şi alţi doi au fost răniţi, după ce autoturismul cu care circulau s-a izbit de un cap de pod. Şoferul şi pasagerul de lângă el erau preocupaţi să potrivească telefonul mobil pentru o imagine cât mai bună a transmisiei în direct pe reţeaua de socializare.

 

Citește și: