45 vizualizări 9 dec 2008

Programul Stop Fumat, iniţiat şi finanţat de Ministerul Sănătăţii, a reuşit să convingă, anul acesta, circa 2.000 de români să se lase de fumat, consilierea şi medicaţia fiind gratuite. Munca de lămurire a costat bugetul Sănătăţii patru milioane de euro, bani investiţi în medicamente şi plasturi cu nicotină, onorarii pentru medicii şi psihologii implicaţi în program, precum şi plata campaniei controversate a cărei imagine a fost Mihaela Rădulescu în ipostaze nu tocmai decente.

Chiar dacă firma care a câştigat licitaţia pentru campania de promovare a programului Ministerului Sănătăţii este a fostului soţ al Mihaelei Rădulescu, vedeta susţine că nu a luat nici un leu şi că rezultatele mesajelor transmise sunt foarte bune.

„Este un succes categoric. Eu am şi alte unităţi de măsură, şi anume prieteni, cunoştinţe, colegi cu care lucrez, oamenii de pe stradă, toţi au luat hotărârea majoră de a se lăsa de fumat exact pentru a fi solidari cu mine în această campanie. Toată vâlva din jur n-a făcut decât să confirme intuiţia celor care au creat, în echipă cu mine, conceptul acestei campanii, atât pe outdoor, cât şi pe Tv sau radio. Nu am luat nici un onorariu, refuz orice sumă când e vorba de campanii sociale, umanitare sau ecologice.

Aşa cred că e corect, să-mi folosesc forţa de a transmite mesaje şi notorietatea în folosul celor care mi-au consolidat aceste date. E felul meu concret şi răspicat de a le mulţumi. Partea şi mai eficientă e alta, nu neapărat cei 2.000 de oameni înscrişi în program, ci faptul că alte 10.000 de oameni îşi pun măcar problema renunţării la fumat. Sigur, există femei pe care le-a deranjat mesajul meu pentru ele, cel din spoturile radio: femeile care fumează sunt morocănoase, le miroase părul, gura, mâinile, hainele, li se îngălbenesc dinţii, ochii, degetele... Păi cum să nu te atingă un astfel de mesaj?”, ne-a precizat Mihaela Rădulescu.

Media de vârstă a celor care vor să renunţe la fumat, 45 de ani

În programul-pilot, care a demarat în august 2007, au fost implicaţi 16 medici care activau în 10 oraşe din ţară, cheltuindu-se atunci patru milioane de lei. Astfel, potrivit datelor furnizate de Centrul de consiliere pentru renunţare la fumat, în perioada 24 august 2007-1 iulie 2008, 2.076 de persoane s-au adresat cabinetelor de consiliere.

Dintre acestea, 1.891 au primit asistenţă medicală individuală, iar restul au beneficiat doar de consiliere psihologică sau de intervenţii de grup. După trei luni de tratament, doar 33,3% dintre acestea s-au lăsat de fumat, adică 630 de persoane. Dintre cei 1.891 de fumători care s-au prezentat la centrele de consiliere pentru renunţarea la fumat, 55% au fost bărbaţi şi 45% femei, iar media de vârstă a fost de 45 de ani. Anul acesta, programul a beneficiat de o finanţare de la Ministerul Sănătăţii de 15 milioane de lei, reprezentând circa patru milioane de euro.

„Banii au fost cheltuiţi pentru cele două medicamente destinate renunţării la fumat, precum şi pentru plasturii cu nicotină, dar şi pentru plata medicilor şi psihologilor implicaţi în program, a obiectelor promoţionale, cum au fost şi mingiuţele antistres, dar şi pentru campania de promovare a programului”, spune dr. Magda Ciobanu, coordonator al Centrului de consiliere pentru renunţare la fumat.

630.000 de euro pentru „Fumatul chiar este singura ta plăcere?”

De la 1 iulie, numărul medicilor care activează în cadrul programului Ministerului Sănătăţii a crescut la 60, fiind cooptaţi şi 14 psihologi. „Din acest moment numărul solicitărilor a început să crească constant. În primul rând pentru că a crescut şi numărul doctorilor şi, în al doilea rând, pentru că am avut şi o mediatizare mai bună după lansarea campaniei de promovare. Dacă în mai aveam în medie 3-4 apeluri pe zi, în septembrie s-a ajuns la 20 de apeluri pe zi la numărul telverde, care a apărut şi pe pachetele de ţigări.

Pentru campania de promovare a fost alocată suma de 2.400.000 de lei, licitaţia fiind câştigată de Seaview Media şi Seaview Advertising. Noi nu am plătit nici un leu vedetei de pe afişe, de asta s-a ocupat consorţiul care a câştigat licitaţia. De la 1 iulie până la 30 noiembrie s-au înscris în programul pentru renunţarea la fumat 6.035 de români. Dintre aceştia, ne aşteptăm ca circa o treime să renunţe la fumat”, afirmă dr. Magda Ciobanu. Medicul spune că sunt destule persoane care au participat la program şi, după un timp scurt, s-au reapucat de fumat, solicitând reintrarea în program.
 

Citește și: