Biro ATTILA
Ştefan Horobeţ
126212 vizualizări 27 mai 2013

Gigi Becali a intrat la puşcărie trei ani pentru tunul imobiliar dat în anii '98-'99, o afacere care i-a îngroşat conturile cu aproape 50 milioane euro. Un calcul simplu arată că, puse în balanţă condamnarea şi afacerea imobiliară, o zi de puşcărie valorează pentru Becali 44.000 de euro.  Becali a fost condamnat la închisoare pentru că a făcut un schimb de terenuri cu MApN. El a pus mâna pe 29 de hectare în Voluntari şi a dat la schimb 29 de hectare în Ştefăneşti, pe care însă nu era proprietar de drept. Acum, statul trebuie să recupereze de la Becali 2,2 milioane euro.

Instanţa a hotărât că statul român a fost păgubit de Gigi Becali în urma schimbului de terenuri prin care patronul Stelei a pus mâna pe 29 de hectare în Voluntari. Istoria acestui schimb de terenuri, aşa cum a fost redată în rechizitoriu, arată că Becali a pusă mâna pe terenurile MapN din Voluntari în schimbul cărora a dat nişte terenuri extrem de ieftine, din Stefăneşti. Astfel, în 1998-1999, statul român a pierdut posesia a aproape 29 de hectare de teren din Voluntari.

Prin sentinţa dată de Curtea Supremă, Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost obligaţi să plătească prejudiciul datorat statului român. În 2010, procurorii DNA au stabilit că statul a fost prejudiciat în 1999 de acest schimb de terenuri cu suma de 869.658 dolari. Însă completul de judecată a decis că această sumă trebuie să fie indexată.

În minuta sentinţei se reţin următoarele: “Obligă, în solidar, inculpaţii Cioflină Dumitru şi Becali George, la plata sumei de 421.280 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR calculată de la 5 octombrie 1998 până la data plăţii integrale a debitului, către partea civilă Statul Român reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Obligă, în solidar, inculpaţii Babiuc Victor şi Becali George la plata sumei de 448.378 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR calculată de la 4 iunie1999 până la data plăţii integrale a debitului, către partea civila Statul Român reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice.”

Dacă George Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc ar plăti prejudiciul din dosarul schimburilor de terenuri MApN la începutul lunii iunie, suma totală s-ar ridica la circa 2,9 milioane de dolari, adică 2,2 milioane euro, conform calculelor făcute de gândul pe baza deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Prejudiciul adus statului de către cei doi condamnaţi, în urma schimbului de terenuri din 1998, a fost stabilit de către magistraţi la 869.658 de dolari. Instanţa a stabilit că această sumă trebuie actualizată cu rata dobânzii de referinţă a BNR din perioada octombrie 1998 până în prezent.  

De unde vine prejudiciul

În afacerea imobiliară care l-a trimis după gratii pe Becali, statul român, prin MapN, a cedat 29 de  hectare de teren din Voluntari pentru 29 de hectare de teren din Ştefăneştii de Jos. În mod clar, terenurile din Voluntari erau şi sunt mai valoroase decât cele din Ştefăneşti. În expertizele administrate de procurori se consemnează că Becali a dat la schimb terenuri care valorau sub 100.000 de dolari şi a primit în schimb terenuri care valorau aproape 900.000 de dolari.

“Astfel, la data încheierii Contractului de schimb nr. 2420 / 05.10.1998, terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 440.000 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 16.620 USD, prejudiciul cauzat fiind de 423.380 USD. La data încheierii celui de al doilea Contract de schimb cu încheiere de autentificare nr. 1215/04.06.1999 terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 502.205 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 53.872 USD, prejudiciul cauzat fiind de 448.378 USD", se arată în dosarul DNA. Potrivit expertizelor DNA, un metru pătrat din Volutari era echivalent cu 56 de metri pătraţi în Ştefăneşti.

Cu cât a vândut Becali terenurile din Voluntari

Un raport al ANAF din 2011 relevă faptul că Becali a vândut mare parte din Ferma Roşia pe care o obţinuse în cadrul schimbului de terenuri. ANAF a determinat că Becali a vândut terenurile, dar nu a plătit taxele aferente tranzacţiilor. Astfel că Becali şi-a îngroşat conturile cu suma de 48,5 milioane euro din vânzarea a aproape 24 de hectare de teren care au aparţinut MApN.

În perioada 2004-2008, Becali a vândut pe bucăţi mai multe loturi din această fermă unor companii comerciale. Astfel, în 2006 Becali a vândut 9 hectare de teren cu suma de 17,9 milioane euro companiei SC Pine Invest Corporation. Un alt teren de 4,5 hectare a fost vândut companiei SC Breccia Leader Real Estate. Roischman Bros a cumpărat de la Becali 7,5 hectare de teren în Voluntari pentru care a plătit 20 milioane euro.

Cât valorează o zi de detenţie

44.000 euro valorează ziua de puşcărie pentru Gigi Becali. Un calcul simplu arată că Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare. A primit doi ani în dosarul schimburilor de terenuri, iar condamnarea cu suspendare din dosarul sechestrării de persoane a devenit condamnare cu executare. Astfel că, dacă luăm în calcul profitul uriaş pe care l-a făcut Becali după vânzarea terenurilor şi numărul de zile pe care trebuie să le ispăşească, rezultă că o zi de închisoare pentru Becali valorează peste 44.000 euro.

Afacerea terenurilor din Voluntari este cu atât mai mult profitabilă pentru Becali pentru că, în realitate, el nu a fost proprietarul de drept al terenurilor de la Ştefăneşti. Astfel, armata i-a dat lui Becali 29 de hectare în Voluntari, acesta a pus la schimb 29 de hectare de teren în Ştefăneşti pentru care însă nu deţinea titluri de proprietate. Becali avea doar simple antecontracte de vânzare pe drepturi litigioase. DNA a mai constatat că Becali a şi păcălit Armata cu 1 hectar de teren pe care nu l-a mai dat la schimb. Astfel că, în realitate, el a primit 29 de hectare, dar a dat la schimb doar 28 pe care, potrivit procurorilor, nu era proprietar. “În aceste condiţii, contractele de vânzare – cumpărare prin care înv. Becali George cumpărase teren pe raza comunei Ştefăneştii de Jos nu puteau avea decât valoarea unor antecontracte de vânzare – cumpărare, deci schimbul de terenuri s-a efectuat cu un posesor şi nu cu un proprietar”, se mai spune în rechizitoriu.

Ce şanse mai are statul să recupereze prejudiciul

Statul are şanse minime să recupereze terenurile din Voluntari pentru că Becali le-a vândut. Companiile care au cumpărat sunt prezumate a fi cumpărători de bună-credinţă care nu pot fi deposedaţi de proprietăţile lor.

Prin decizia dată la începutul săptămânii, Curtea Supremă a menţinut şi măsurile asiguratorii pe bunurile lui Becali, Cioflină şi Babiuc. În total, proprietăţile celor trei pe care s-a pus sechestru valorează puţin peste 600.000 euro. Acestea sunt bunurile care intră în proprietatea statului direct după ce instanţa emite motivarea şi o transmite mai departe către ANAF.

Totuşi, statul mai are de recuperat încă 1,6 milioane euro de la toţi cei trei inculpaţi. În dosarul schimburilor de terenuri, Ministerul Finanţelor s-a constituit în 2010 parte civilă.

Recuperarea de către stat a prejudiciului se poate face prin două metode. Ministerul poate lăsa ANAF să demareze şi să deruleze procedura de recuperare. Din practică rezultă că această procedură este greoaie şi că, în realitate, statul nu recuperează mai mult de 5% din prejudiciile constatate în dosarele penale prin decizii definitive.

A doua opţiune este ca Ministerul Finanţelor să deschidă o acţiune de executare silită a celor trei sau a lui Gigi Becali. În majoritatea cazurilor, instanţele sunt de acord cu executarea silită. În această procedură, un executor judecătoresc derulează acţiunea şi recuperează banii.

O altă cale este ca Becali să demareze procedura de executare voluntară. Adică Gigi Becali poate notifica statul că doreşte să plătească el prejudiciul. Şi în aceste condiţii, Becali ar ieşi pe profit deoarece el a încasat 48,5 milioane euro pe terenurile pe care le-a luat punând la schimb terenuri care nu erau ale lui. Astfel că Becali rămâne în final cu un profit de 46,3 milioane euro, chiar dacă ar plăti statului suma datorată.

Acum terenurile din Volutari ale Armatei ar valora aproximativ 44 milioane euro. Un metru pătrat de teren se vinde în Voluntari cu un preţ ce variază între 100 şi 200 euro. În plin boom imobiliar, un metru pătrat din Voluntari a fost tranzacţionat şi cu 1000 euro.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 26 mai. Report uriaş, de aproape 8 milioane de euro, la LOTO 6/49

Citește și: