193 vizualizări 9 dec 2010

Românii au o poziţie ambivalentă faţă de comunism şi ceea ce a însemnat acesta: deşi cei mai mulţi dintre ei cred că a existat o formă de represiune, că liderii regimului au beneficiat de privilegii, că victimele regimului comunist ar trebui să fie despăgubite (48%), 59% dintre ei susţin că instaurarea comunismului a fost un lucru pozitiv, noua orânduire - o idee bună, iar problema accesului la dosarele Securităţii şi adoptarea unei legi a lustraţiei sunt puţin sau deloc importante (52%).

Astfel, 44% dintre cei intervievaţi în cadrul sondajului Atitudini şi opinii despre regimul comunist în România afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce unul din 8 români consideră nu doar că a fost o idee bună ci şi bine aplicată, puţin sub 30% dintre conaţionali afirmând că a fost o idee greşită.

Referitor la rolul hotărâtor în instalarea fostului regim în România, unul din doi români (48%) crede că Uniunea Sovietică a fost factorul determinant, în vreme ce doar 17% sunt de părere că acest rol a fost al Partidului Comunist din România.
71% dintre români apreciază, de asemenea, că şefii regimului comunist beneficiau de privilegii în comparaţie cu restul populaţiei, în vreme ce doar 8% spun că acest lucru nu se întâmpla.

10% dintre români spun că au avut de suferit de pe urma regimului comunist: 2%, ei înşişi, 3%, atât ei cât şi altcineva din familia lor şi 5%, altcineva din familia lor.
Dintre cei 10% care au spus că au avut de suferit, cei mai mulţi au menţionat privaţiunile materiale (28%), apoi limitarea libertăţii de expresie (24%) şi discriminarea profesională pe criterii sociale, politice (23%).

Nicolae şi Elena Ceauşescu, reînhumaţi

Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost reînhumate, miercuri seară, în cimitirul Ghencea Civil din Capitală, lângă locul în care fuseseră îngropate iniţial. Potrivit directorului Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Bogdan Tănase, cei doi soţi au fost îngropaţi împreună, mormintele avându-i drept proprietari pe Valentin Ceauşescu şi pe Mircea Oprean. Aceasta nu este prima reînhumare a soţilor Ceauşescu. În iulie 2010, rămăşiţele pământeşti ale lui Nicolae şi ale Elenei Ceauşescu au fost deshumate în vederea prelevării de probe ADN, la cererea lui Valentin Ceauşescu, care a dorit să stabilească dacă acestea sunt ale părinţilor săi. După prelevare, rămăşiţele au fost reînhumate. La începutul lui noiembrie, legiştii au confirmat că bărbatul îngropat la Ghencea Civil este fostul şef de stat.

Citește și: