188 vizualizări 23 sep 2010

Sondajul constituie rezultatul unui parteneriat de lungă durată între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Centrul de Sondare a Opiniei Publice (CSOP) şi a fost realizat în perioada 27 august - 2 septembrie pe un eşantion de 1.133 persoane.

Ca percepţie generală, sondajul arată că românii, deşi consideră regimul comunist ca fiind ilegitim şi represiv - o parte importantă dintre respondenţi considerându-l chiar "criminal" (41%) -, culpabilizând fosta Securitate şi PCR pentru că au instaurat şi menţinut un "regim dictatorial" în România, totuşi ei dovedesc, într-o măsură importantă, că au o percepţie pozitivă asupra comunismului.

Astfel, potrivit sondajului dat, astăzi, publicităţii, 14 la sută dintre români consideră comunismul drept o idee bună, bine aplicată; 47 la sută o idee bună, dar prost aplicată şi numai 27 la sută, o idee proastă.

Un sfert dintre români cred că Ceauşescu a făcut bine României

De asemenea, ei au o părere, în general bună despre cei doi conducători comunişti, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, cu un plus pozitiv în ceea ce-l priveşte pe Ceauşescu. Astfel, fostul dictator "a făcut bine României" (25%); a făcut şi bine şi rău (46%); a făcut rău României (15%).

"Tot înainte" era mai bine

Aproape jumătate dintre români (49%) consideră că înainte de 1989 era mai bine, iar 14% dintre ei zic că era la fel ca în prezent. Numai 23% spun că o duc mai bine în România anului 2010. Motivele pentru care cei intervievaţi susţin acest lucru sunt, în ordine: lipsa şomajului (62%), trai decent (26%), posesia unei locuinţe (19%), siguranţa zilei de mâine (12%), ordine şi siguranţă publică (11%), salarii bune (7%) etc.
Negativele perioadei comuniste sunt: lipsa de libertate (69%), sărăcia, lipsa de alimente şi utilităţi (47%), lipsa de informaţii (11%), dictatura (6%), torturi, crime (4%) etc.

"Aproape nimeni" nu a avut de suferit în comunism

Acelaşi sondaj relevă şi motivaţia acestei percepţii general-pozitive. La întrebarea "Dumneavoastră personal sau familia dumneavoastră aţi avut de suferit de pe urma regimului comunist?", 78% dintre intervievaţi au răspuns negativ. Doar 3 procente spun că au avut de suferit personal, 6% au avut rude care au avut de suferit, iar în cazul a 4% dintre ei, problemele s-au răsfrânt atât asupra lor personal, cât şi a altor membri ai familiei.

Dosarele Securităţii... Nu, mulţumim!

La capitolul Securitatea Statului, răspunsurile au dovedit că jumătate dintre ei (49%) nu sunt interesaţi să aibă acces la dosare, doar 40% fiind interesaţi să facă acest demers. Cu toate acestea, 75 de procente susţin ca foştii colaboratori ar trebui să fie demişi din funcţiile publice şi să li se interzică ocuparea unor funcţii publice o perioadă de timp. 16 la sută din acest procent vor ca foştii colaboratori să fie condamnaţi pentru declaraţii false.

Să fie Muzeu şi Zi Naţională. Dacă se poate pe 22 sau pe 23

În ceea ce priveşte memoria asupra comunismului, 51% dintre români consideră că este necesară înfiinţarea Muzeul Naţional al Dictaturii Comuniste din România, iar 52% că este necesară stabilirea unei Zile Naţionale de Comemorare a Victimelor Regimului Comunist din România. 16% dintre intervievaţi consideră că ziua de 22 decembrie ar fi data cea mai justificată pentru un astfel de eveniment, în timp ce 10% s-au gândit că data de 23 august ar fi mai nimerită.

Presa, şcoala de comunism

Sondajul mai arată că sursele cele mai importante de informare privind istoria comunismului din România sunt, în ordine: presa (56%), şcoala-universitatea (33%), familie (21%) etc

Citește și: