10718 vizualizări 29 aug 2016

UPDATE luni, 13:30 Un singur român mai este dat dispărut în urma cutremurului din Italia, Ministerul Afacerilor Externe precizând că toate celelalte trei persoane de cetăţenie română care figurau anterior ca fiind dispărute au fost identificate şi sunt în viaţă.

UPDATE 21:30 Zece dintre românii daţi dispăruţi în urma cutremurului din Italia au fost găsiţi şi sunt în viaţă. Anunţul a fost făcut, duminică, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a precizat că bilanţul total al victimelor este de 11 morţi, şase răniţi şi patru dispăruţi. Trupurile neînsufleţite a 7 cetăţeni români decedaţi în urma seismului vor fi repatriate, pe cale rutieră, luni.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că numărul cazurilor de cetăţeni români dispăruţi aflate în atenţia MAE este în acest moment de 4 persoane. Toate celelalte persoane care figurau iniţial ca fiind dispărute au fost identificate de către echipele consulare şi sunt în viaţă”, anunţă MAE într-un comunicat de presă, remis Mediafax.

”În urma finalizării tuturor procedurilor specifice, trupurile neînsufleţite a 7 cetăţeni români decedaţi în urma seismului vor fi repatriate, pe cale rutieră, în cursul zilei de luni, 29 august 2016”, mai transmite MAE, precizând că toate costurile de repatriere a corpurilor neînsufleţite au fost suportate integral din fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului.

UPDATE 18:40 Maria Ligor a declarat, în cadrul unei intervenţii telefonice, la Realitatea TV, că repatrierile vor începe mâine dimineaţă, când patru dintre românii care au decedat, în urma cutremurului de miercuri, vor fi aduşi în ţară.

"Ne îndreptăm spre o tabără în care sunt o parte dintre sinistraţi. Am terminat mai vreme o vizită la spita, unde am stat de vorbă cu câteva dintre doamnele care au fost rănite. Am avut ieri seară o întâlnire cu echipele noastre de intervenţie, cele care au fost în prima linie din primul moment. Am trecut în revistă cum s-au mobilizat. Vedem ce mai e de făcut. A sosit o echipă de la Bucureşti, de la departamentul consular (...) Echipa guvernamentală urmează să stabilească măsurile imediate de sprijin pentru familiile victimelor. Mâine, în cadrul şedinţei, vor fi discutate aceste măsuri", a declarat Ligor.

UPDATE 18:20 Într-un interviu în exclusivitate pentru Mediafax, Maria Ligor a retractat numărul românilor dispăruţi, avansat dimineaţă, spunând că lista acestora se schimbă de la o oră la alta.

"Aş vrea să clarific acest lucru. Lista cu care lucrăm este una dinamică. Sunt semnalări pe care familiile sau prietenii le fac către consulat sau către Ambasada de la Roma în legătură cu prieteni sau cunoscuţi sau membri de familie pe care nu pot să-I contacteze. Nu toţi din lista de dispăruţi sunt din regiunea afectată de cutremur şi pe măsură ce sunt localizaţi şi ştim că sunt bine numele respective ies de pe listă. Deci, aşa cum vă spuneam, lista este dinamică. Numai astăzi de pildă, astăzi de dimineaţă, cinci nume au fost scoase de pe listă. E vorba de o familie care a fost localizată, sunt bine, sunt teferi, sunt săntoşi", a explicat Ligor.

Ministrul Ligor, despre situaţia din Italia: Românii dau un exemplu de solidaritate cu ceilalţi

UPDATE 17:00  Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a declarat, pentru Digi24, că a crescut numărul românilor daţi dispăruţi de la 14 la 19.

„Au mai apărut informaţii din partea familiilor care nu reuşesc să-i localizeze pe cei apropiaţi. Avem acum 19 nume, nu toţi sunt neapărat din zona direct afectată. Lucrăm în continuare la localizarea celor dispăruţi. Am avut şi o veste bună. Aveam pe listă o familie de cinci persoane pe care nu puteam să-i localizăm. Avem confirmarea că sunt bine, sănătoşi cu toţii, sunt teferi, acasă, la Cluj", a declarat Ligor.

UPDATE 21:25 MAE a confirmat moartea încă unui român după cutremurul din Italia, bilanţul ridicându-se acum la 11 români decedaţi. Alţi 14 sunt căutaţi în continuare de autorităţi la această oră.

UPDATE 12:33 Numărul românilor morţi după cutremurul din Italia se ridică la 10. MAE a confirmat sâmbătă decesul a încă 2 cetăţeni români, după ce vineri anunţase că 8 conaţionali de-ai noştri îşi pierduseră viaţa.

„În ceea ce priveşte semnalările privind cetăţenii români declaraţi dispăruţi, numărul cazurilor aflate în atenţia Ministerului Afacerilor Externe este, în acest moment, de 16 persoane. Verificările complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile, atât în baza informaţiilor oficiale furnizate de către autorităţile italiene, cât şi a celor primite din partea familiilor celor dispăruţi”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit La Repubblica, nunărul morţilor este de 290 în acest moment.

UPDATE Sâmbătă 11:40 Bilanţul victimelor cutremurului din Italia a ajuns la cel puţin 284 de morţi, în timp ce peste 2.000 de persoane au fost strămutate din cauza daunelor provocate de seism. 238 de persoane au fost găsite în viaţă cu dărâmături. Căutările pe întreg teritoriul afectat continuă. Circa 2.500 de persoane au rămas fără locuinţe, relatează Il Mesaggero, citată de Mediafax.

UPDATE Sâmbătă 10:00 Numărul oficial de decese a ajuns la 281, unul provizoriu însă, şi niciun supravieţuitor nu a mai fost găsit de miercuri noapte. Cu toate acestea, autorităţile din Italia au declarat că nu vor renunţa la căutarea posibililor supravieţuitori până când toate persoanele dispărute vor fi găsite într-un mod sau altul. Aproximativ 6.600 de oameni caută sub ruinele clădirilor prăbuşite în speranţa că vor mai găsi pe cineva în viaţă, potrivit Mediafax.

UPDATE Sâmbătă, 09:00 Prim-ministrul italian, Matteo Renzi, este aşteptat să participe la funeraliile victimelor din Arquata, unul dintre oraşele care a avut cel mai mult de suferit în urma cutremurelor din Italia, potrivit BBC. Primele 50 de victime, din localităţile Arquata del Tronto şi Pescara del Tronto, din munţii Apenini, vor fi înmormântate astăzi, anunţă AFP.

UPDATE 22.40 Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să îndeplinească misiunea de repatriere a românilor care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia, dacă acest lucru este prevăzut în măsurile pe care le are în vedere Guvernul, a declarat Mihnea Motoc. "Dacă în măsurile pe care le în vedere Guvernul sau Ministerul de Externe, intră şi misiuni de repatriere ca în alte rânduri până acum, ministerul nostru este pregătit să îndeplinească această misiune", a declarat Mihnea Motoc, la Realitatea Tv.

UPDATE 20.45 Conform noului bilanţ, în localitatea Amatrice au murit cel puţin 218 persoane, 49 de cadavre au fost găsite în Arquata del Tronto şi Pescara del Tronto, iar 11 în Accumoli.  Circa 2.500 de persoane au rămas fără locuinţe. Bilanţul anunţat anterior era de 267 de morţi. Guvernul Matteo Renzi a dispus proclamarea doliului, sâmbătă, în întreaga Italie.

UPDATE 18.30 MAE confirmă decesul a încă doi români în urma cutremurului din Italia, bilanţul românilor decedaţi ajungând astfel la 8 persoane. În prezent, 19 români sunt daţi dispăruţi şi sunt căutaţi de autorităţi.

UPDATE 15:00 Bilanţul persoanelor decedate a urcat la 268, iar cel al persoanelor rănite la 400. Peste 5.000 de persoane au luat parte la căutări, în timp ce un alt cutremur a fost resimţit, vineri,  în zonă cu magnitudinea 4.7 pe scara Richter, potrivit BBC.

UPDATE 11:19 Un copil de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat, vineri, decesul, în urma cutremurelor, micuţul fiind găsit, joi seara, sub dărâmături, în timp ce mama lui, găsită mai devreme, a fost operată într-un spital din Rieti, declară preotul Bogdan Gheorghică.

Preotul Bogdan Gheorghică de la Parohia Ortodoxă "Sfântul Proroc Elisei" din Fermo a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că micuţul de 11 ani este cel de-al şaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat decesul, în urma cutremurelor din centrul  Italiei.

Copilul a fost găsit mort, joi seara, sub dărâmături, în Amatrice, la aproape 48 de ore de la primul cutremur.

Potrivit sursei citate, mama copilului, rănită în urma cutremurului, a fost găsită după circa şapte ore.

"Copilul era sub ruine din noaptea de marţi spre miercuri. Mama lui a fost găsită după circa şapte ore, rănită. Ne-a spus că în cele şapte ore cât a stat sub ruine nu a auzit eventuale strigăte ale copilului ei, care în momentul cutremurului se afla în camera sa", a spus preotul Bogdan Gheorghică.

Potrivit acestuia, mama copilului a fost operată într-un spital din Rieti şi starea ei este stabilă.

Întrebat despre tatăl copilului, preotul a afirmat că deocamdată nu există informaţii despre acesta.

UPDATE Un al şaselea român a murit în urma cutremurului din Italia. MAE a precizat, vineri dimineaţă, că medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea celor cinci români răniţi, internaţi în spitalele din Italia, este momentan stabilă, viaţa nefiindu-le pusă în pericol. De asemenea, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetăţeni români daţi dispăruţi. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente.

În zonele afectate de cutremurul de miercuri dimineaţă a fost declarată stare de urgenţă. Premierul Matteo Renzi s-a angajat că va reconstrui comunităţile devastate şi că va iniţia o strângere de fonduri, în acest sens.

Cel puţin 267 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 400 au fost rănite în urma cutremurului devastator de miercuri dimineaţă, din Italia.  Primul cutremur, de 6 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri. Cutremurul a fost simţit puternic în centrul Italiei, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma, mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.

Situaţia cea mai gravă este în comuna Amatrice, care are 2.700 de locuitori. "Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este", a declarat primarul localităţii, Sergio Pirozzi, citat de Corriere della Sera.

Şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio a explicat că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L'Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane. Fondul naţional de urgenţă a alocat 234 de milioane de euro localităţilor din centrul Italiei.

Citește și: