888 vizualizări 14 iul 2010

Din cei 2.586 de sinucigaşi, cât a înregistrat anul trecutRomânia, doar 10 la sută sunt femei, conform datelor InstitutuluiNaţional de Statistică (INS).

Potrivit specialiştilor în psihologie, depresia este principalulfactor care duce la sinucidere. "Adevăratul motiv pentru care ofemeie sau un bărbat recurge la un asemenea gest nu poate fi clardefinit. De cele mai multe ori, astfel de persoane se ascund înspatele unui paravan de genul: «M-am sinucis» sau «Am încercat săîmi iau viaţa pentru că nu mă iubeşte»", a declarat pentruGândulpsihologul Claudiu Ganciu.

Depresia postnatală poate fi unul dintre motivele pentru care ofemeie se gândeşte să îşi ia zilele. Statisticile arată căaproximativ 75 la sută dintre mămici prezintă simptome specifice,imediat după naşterea copilului. Potrivit specialiştilor,majoritatea femeilor depăşesc relativ repede mo-mentul,caracterizat, în principal, prin instabilitate emoţională: episoadede plâns şi negativism. Există însă şi riscul unei destabilizăriemoţionale totale, dar cazurile acestea sunt mult mai rare, astfelcă 10 la sută dintre femei se confruntă cu această problemă.

Sinucigaşii vor să atragă atenţia

"Cazurile de sinucidere în rândul mamelor care abia au născutsunt destul de rare. Dincolo de stările de anxietate, mama segândeşte mereu la viitorul copilului", subliniază Claudiu Ganciu.Nemulţumirea de sine şi neîncrederea în propriile forţe reprezintăalte motive pentru care femeile se gândesc la sinucidere. "Femeiade regulă pune accent pe relaţia cu părinţii sau pe cea de cuplu",completează specialistul Ganciu.

În acelaşi timp, psihologul Melania Ciobotariu a spus pentruGândulcare sunt semnalele pe care un sinucigaş le transmite persoanelordin jur. "Aceştia sunt retraşi, mereu deprimaţi, îngânduraţi şinimic nu îi mai mulţumeşte sau bucură. De cele mai multe ori,persoanele care se gândesc la un asemenea gest nu vor să îşi iaviaţa, ci doresc să atragă atenţia persoanelor din jur sau dorescsă le câştige dragostea", exemplifică specialistul Ciobotariu.

INFOBărbaţii recurg mai des la sinucidere

Anul trecut 2.586 de români s-ausinucis, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS)furnizate pentru Gândul. Cifrelearată că cei mai mulţi români care şi-au pus capăt zilelor facparte din grupa de vârstă 50-54 de ani. În funcţie de sexe,bărbaţii recurg mai des la un asemenea gest. Astfel, numai anultrecut 2.197 de reprezentanţi ai sexului tare au recurs lasinucidere. De partea cealaltă, femeile care s-au sinucis sunt înnumăr de 389, iar grupa de vârstă la care cele mai multe românceşi-au pus capăt zilelor este 40-44 de ani.

Citește și: