1029 vizualizări 14 iul 2010

Din cei 2.586 de sinucigaşi, cât a înregistrat anul trecut România, doar 10 la sută sunt femei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit specialiştilor în psihologie, depresia este principalul factor care duce la sinucidere. "Adevăratul motiv pentru care o femeie sau un bărbat recurge la un asemenea gest nu poate fi clar definit. De cele mai multe ori, astfel de persoane se ascund în spatele unui paravan de genul: «M-am sinucis» sau «Am încercat să îmi iau viaţa pentru că nu mă iubeşte»", a declarat pentru Gândul psihologul Claudiu Ganciu.

Depresia postnatală poate fi unul dintre motivele pentru care o femeie se gândeşte să îşi ia zilele. Statisticile arată că aproximativ 75 la sută dintre mămici prezintă simptome specifice, imediat după naşterea copilului. Potrivit specialiştilor, majoritatea femeilor depăşesc relativ repede mo-mentul, caracterizat, în principal, prin instabilitate emoţională: episoade de plâns şi negativism. Există însă şi riscul unei destabilizări emoţionale totale, dar cazurile acestea sunt mult mai rare, astfel că 10 la sută dintre femei se confruntă cu această problemă.

Sinucigaşii vor să atragă atenţia

"Cazurile de sinucidere în rândul mamelor care abia au născut sunt destul de rare. Dincolo de stările de anxietate, mama se gândeşte mereu la viitorul copilului", subliniază Claudiu Ganciu. Nemulţumirea de sine şi neîncrederea în propriile forţe reprezintă alte motive pentru care femeile se gândesc la sinucidere. "Femeia de regulă pune accent pe relaţia cu părinţii sau pe cea de cuplu", completează specialistul Ganciu.

În acelaşi timp, psihologul Melania Ciobotariu a spus pentru Gândul care sunt semnalele pe care un sinucigaş le transmite persoanelor din jur. "Aceştia sunt retraşi, mereu deprimaţi, îngânduraţi şi nimic nu îi mai mulţumeşte sau bucură. De cele mai multe ori, persoanele care se gândesc la un asemenea gest nu vor să îşi ia viaţa, ci doresc să atragă atenţia persoanelor din jur sau doresc să le câştige dragostea", exemplifică specialistul Ciobotariu.

INFO Bărbaţii recurg mai des la sinucidere

Anul trecut 2.586 de români s-au sinucis, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) furnizate pentru Gândul. Cifrele arată că cei mai mulţi români care şi-au pus capăt zilelor fac parte din grupa de vârstă 50-54 de ani. În funcţie de sexe, bărbaţii recurg mai des la un asemenea gest. Astfel, numai anul trecut 2.197 de reprezentanţi ai sexului tare au recurs la sinucidere. De partea cealaltă, femeile care s-au sinucis sunt în număr de 389, iar grupa de vârstă la care cele mai multe românce şi-au pus capăt zilelor este 40-44 de ani.

Citește și: