Mihaela STOICA
2439 vizualizări 14 aug 2013

Un procent de 75% dintre români consideră că religia înseamnă adevăr, în timp ce 96% cred în Dumnezeu. Tododată mai puţin de o treime dintre aceştia recunosc că şi-au binecuvântat deja maşina, dar 43% dintre respondenţi spun că nu ar face acest lucru, arată rezultatele unui sondaj IRES.

Presa românească a adus în atenţia opiniei publice în ultimul timp devotamentul românilor faţă de credinţa în Dumnezeu şi a analizat  raportarea acestora la instituţia Bisericii. Presa occidentală a comentat recent asupra faptului că, după 1989, religia a câştigat tot mai mult teren în România, fapt care a condus la construirea unui număr mare de biserici şi a notat acest aspect în paralel cu situaţia economică a ţării.

În acest context, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a realizat, în luna august, un studiu cu privire la percepţiile populaţiei din România asupra religiei, şi a analizat opiniile acesteia referitoare la credinţă, în general, indiferent de modul de manifestare a acesteia, dar şi pe cele referitoare la alte câteva aspecte legate de morala creştină.
Studiul a relevat faptul că, pentru români, importanţa religiei vine din familie, principalul rol perceput al Bisericii fiind acela de a oferi răspunsuri problemelor sociale, în acelaşi timp Biserica ar trebui să abordeze într-o mică măsură teme legate de politică, pe listă regăsindu-se însă problemele lumii a treia, cele legate de ecologie, de indifelitate sau de avort. Totuşi, legătura dintre Biserică şi politică devine evidentă atunci când vine vorba despre persoana care ar urma să ocupe o funcţie publică, acest lucru fiind în mică măsură acceptabil dacă respectivul individ nu crede în Dumnezeu, afirmă autorii studiului.

Percepţia şi raportarea la religie şi Biserică

Unul din cinci chestionaţi a răspuns că merge o dată pe săptămână la slujbele sau la evenimentele religioase curente. 22% dintre români participă la acestea de câteva ori pe lună, un sfert de doar câteva ori pe an. În timp ce 6% dintre participanţii la studiu participă la slujbele religioase de câteva ori pe săptămână, 18% merg mai rar decât o dată pe an.
Trei sferturi dintre respondenţi sunt de acord cu ideea potrivit căreia religia înseamnă adevăr.

Totodată,  6% dintre respondenţi au răspuns că şi-au schimbat religia.

Cei mai mulţi respondenţi cred că Biserica oferă răspunsuri pentru problemele sociale (88%), pentru problemele morale (72%), pentru problemele din viata de familie şi pentru nevoile spirituale ale oamenilor (71%). Doar 59% consideră că problemele tinerilor îşi pot găsi răspunsuri în biserică.

O proporţie importantă dintre participanţii la studiu – 82% - apreciază că rugăciunea i-a ajutat, de-a lungul vieţii, în mare şi foarte mare măsură.

Mai mult de două treimi dintre respondenţi au auzit despre introducerea de către Patriarhia Română, în Moliftelnic, a slujbei pentru sfinţirea unui vehicul. 55% apreciază această măsură ca fiind bună şi foarte bună, 27% recunosc că şi-au sfinţit deja maşina, dar 43% dintre respondenţi spun că nu ar face acest lucru.

Opiniile românilor în legătură cu rolul religiei în viitor sunt împărţite: puţin sub 30% consideră că rolul acesteia va fi mai important, 36% cred că rolul religiei va fi acelaşi, în timp ce 32% cred că rolul acesteia va scădea.

Românii chestionaţi consideră că Biserica trebuie să trateze, în special, teme precum infidelitatea (75%) şi problemele lumii a treia (75%), urmate de discriminarea rasială (74%), ecologia şi problemele de mediu (70%), avortul (67%), dezarmarea nucleară (62%), eutanasia (60%), şomajul (59%) sau  homosexualitatea (50%).

16% dintre români se ghidează după horoscop în viaţa de zi cu zi

Studiul efectuat de IRES mai arată că unul din 10 români nu regretă nimic, iar pentru aproape o treime dintre participanţii la studiu regretele apar foarte rar. Doar în cazul unui sfert dintre li se întâmplă să regrete des şi foarte des anumite lucruri pe care le-au făcut.

La capitolul credinţă, cei mai mulţi dintre românii anului 2013 (96%) au cred în Dumnezeu. Această credinţă se manifestă mai pregnant la persoanele între 36 şi 50 de ani şi la femei.

De asemenea, 76% dintre români cred în rai. În iad cred doar 61% dintre participanţii la studiu, iar 54% cred în diavol.
45% dintre respondenţi recunosc că obişnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% ţin cont de horoscop în viaţa de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 şi 50 de ani, respondenţii fără studii sau cu studii elementare.

Studiul a fost efectuat în perioada 5-7 august pe un eşantion de 1.370 de indivizi de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,7%.

Interviurile s-au desfăşurat prin metoda CATI. Unele întrebări din această cercetare au fost adaptate din studiul World Value Survey, realizat de The World Values Survey Association.

Vezi aici studiul integral!
 

Citește și: