Mihaela STOICA
Daciana Ilie
Elvira Gheorghita
17174 vizualizări 10 aug 2014

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, a afirmat că  analizele pentru Ebola nu vor mai fi trimise la un laborator din Germania în contextul în care medicii afirmă că bărbatul nu este infectat cu această boală. "Singurul laborator pentru depistarea Ebola în Europa este la Frankfurt. Rezultatul analizelor nu este dat mai devreme de 72 de ore. Poate dura şi o săptămână", a declarat Streinu Cercel.

UPDATE 18:00 Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a anunţat, duminică seară, că 99 la sută se infirmă posibilitatea ca bărbatul din Ploieşti adus la această unitate sanitară să fie infectat cu virusul Ebola. "Ne îndepărtăm destul de mult de epidemiologia Ebola. 99% se infirmă posibilitatea infectării cu Ebola,  dar rămân alte infecţii posibile... El a avut muncă doar de birou, nu a intrat în contact cu persoane (bolnave n.r.)... În Nigeria nu au fost înregistrat niciun caz de transmitere umană a virusului Ebola", a afirmat medicul. Potrivit acestuia, în acest moment nu se pune problema să fie trimise probe spre laboratorul de referinţă de la Frankfurt. "Pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie. Mâine vor veni rezultatul probelor pe care le-am luat de la el", a adăugat doctorul Adrian Streinu Cercel. Medicul a spus că bărbatul în vârstă de 51 de ani nu are malarie şi că Institutul nu poate comunica boala acestuia pentru că pacientul nu a fost de acord să se facă public acest lucru.

Managerul de la "Matei-Balş" a mai spus că în cazul ploieşteanului este vorba despre "două boli succesive", iar simptomele celei de-a doua afecţiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola. Potrivit acestuia, viaţa ploieşteanului este în acest moment în pericolul din cauza bolii pe care o are, nu din cauza Ebola. Familia acestuia a primit recomandarea din partea medicilor să stea la domiciliu 21 de zile şi, potrivit lui Adrian Streinu Cercel, niciunul dintre membrii acesteia nu prezintă simptome similare cu ale celui internat la "Matei Balş".

UPDATE 17:40 MAE informează că monitorizează în permanenţă, prin intermediul misiunilor diplomatice în Africa de Vest, evoluţia impactului Ebola, menţionând că nu s-au primit solicitări de asistenţă pentru repatriere şi nici nu au fost informări cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virus.

UPDATE 16:40 Bărbatul din Ploieşti suspectat de infectare cu virusul Ebola a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Potrivit surselor citate, el nu ar fi părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo.

Focarul infecţiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul ţării, în zona celui mai populat oraş al ţării - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul ţării.

UPDATE 16:10 Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că Direcţia de Sănătate Publică Constanţa analizează apa mării, la Vama Veche, acolo unde bărbatul suspectat de Ebola a fost în vacanţă.

UPDATE 16:10 Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova, locuinţa din Ploieşti a bărbatului suspect de Ebola a fost dezinfectată, iar soţia şi fiul acestuia, în vârstă de 15 ani, se află în carantină la domiciliu până în momentul în care analizele complete de laborator îi vor ajuta pe medici să pună un diagnostic.

Conform surselor citate, niciunul dintre cei doi membri ai familiei bărbatului nu are simptomele pe care acesta le acuză, măsura izolării la domiciliu fiind una preventivă.

UPDATE 15:40 Autorităţile au declanşat o anchetă epidemiologică în cazul bărbatului suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmând să fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact după revenirea în ţară. În cadrul anchetei epidemilogice, "contacţii" pacientului vor fi verificaţi dacă prezinte simptome ale unei boli infecţioase. În cazul în care vreunul dintre "contacţi" are simptome, acesta va fi adus, şi el, la "Matei Balş".

UPDATE 15:10 Bărbatul suspect de Ebola le-a spus, duminică, medicilor din Ploieşti că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanţă la Vama Veche şi că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile.

Contactat telefonic, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Cătălin Vişean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul a intrat în camera de primiri urgenţe a spitalului şi nu a luat contact cu niciun alt pacient.

Acesta a spus că deşi boala nu a fost confirmată, în condiţiile în care cazul pacientului este unul ”deosebit”, spitalul a intrat în carantină.

”Cel puţin în cursul zilei de astăzi (duminică – n.r.) nu va fi permis accesul vizitatorilor în spital. Noi am dezinfectat imediat spaţiul în care pacientul a fost primit şi acesta nu a intrat în contact cu alţi bolnavi, însă este o măsură de precauţie” a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Ploieşti.

Managerul de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a spus că echipa sa de medici este pregătită să îl trateze pe bolnav dacă se va dovedi că are Ebola. "Noi avem posibilitatea pentru a pune la dispoziţie un pavilion întreg pentru a fi în siguranţă", a adăugat el.

Bărbatul a venit din Nigeria la 25 iulie şi a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, duminică dimineaţă, cu diaree, scaune hemoragice, dar şi stare febrilă. În jurul orei 9:00 a fost transferat la Spitalul Judeţean din Ploieşti. Bărbatul are 51 de ani şi a stat în Nigeria mai multe luni.

După ora 14:00, bărbatul a ajuns la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Ploieşti, simptomele pe care le prezintă bărbatul sunt asociate infectării cu Ebola, dar şi febrei tifoide, dizenteriei sau malariei.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, dr.Victor Olsavszky, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" a fost desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.

Tot vineri, Ministerul Sănătăţii informa că probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip.

Epidemia de Ebola trebuie considerată o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", a subliniat OMS.

Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferinţă de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Săptămâna trecută, prof. dr. Adrian Streinu Cercel afirma că România este pregătită să facă faţă Ebola. “Am luam în calcul un astfel de scenariu. Astfel, am accesat 40 de milioane de euro pentru a construi o structură de bio-siguranţă de nivel 3 şi 4, care va fi gata până în noiembrie 2015. Nivelul 3 şi 4 reprezintă nivel maxim de bio-siguranţă. Iar în cazul în care mâine ar apărea primul caz de Ebola, atunci vom închide o secţie din cadrul institutului, vom izola pacientul şi vom restricţiona accesul în acea clădire. Accesul se va face numai pe bază de cartelă şi cu echipament special. Suntem pregătiţi pentru o astfel de situaţie”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel. Potrivit acestuia, 95% din persoanele diagnosticate cu acest virus mor.

(Daciana Ilie, Elvira Gheorghiţă, Mihaela Stoica)

 

Citește și: