Andreea OFIŢERU
Ramona LOZNIANU
22357 vizualizări 9 ian 2014

O a doua înregistrare în care profesoara Dana Blându de la şcoala Nr.10 Maria Rosetti negociază cu părinţii cadourile care trebuie date cadrelor didactice şi personalului auxiliar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a fost dată publicităţii. În dialogul purtat de învăţătoarea Dana Blându cu un alt părinte, aceasta îi cataloghează pe părinţi ca fiind „săraci sau nesimţiti” pentru că vor să ofere doar o cafea şi o ciocolată.

ASCULTAŢI CEA DE-A DOUA ÎNREGISTRARE

La scurt timp după ce a doua înregistrare a apărut în presă, directoarei şcolii 10 Maria Rosetti din Bucureşti, Camelia Fercu, i s-a suspendat detaşarea la această unitate de învăţământ de către Inspectoratul Şcolar al municipiului Bucureşti, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

În ceea ce priveşte situaţia învăţătoarei Dana Blându, o decizie va fi luată mâine de către consiliul administrativ al şcolii unde aceasta este angajată şi care este format din profesorii respectivei unităţi de învăţământ. Inspectoratul aşteaptă concluziile acestui consiliu pentru a lua la rândul său o decizie, a declarat inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru.

Inspectorul general a precizat că directoarea şcolii Maria Rosetti, va prezida şedinţa Consiliului de Administraţie de vineri, mandatul ei la conducerea şcolii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.

"Sunteţi săraci sau nesimţiţi"

"O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune", îi spune învăţătoarea Dana Blându unui părinte.

Cea de-a doua înregistrare urmează să fie dusă la poliţie, a declarat pentru gândul mama care a făcut iniţial plângere şi în urma căreia Inspectoratul municipiului Bucureşti a sesizat Parchetul, care o cercetează pe învăţătoarea Dana Blându. Potrivit acesteia, în cea de-a doua înregistrare, învăţătoarea îi întreabă pe părinţi cum au "puterea" de a da un cadou de 5 lei pentru bodyguarzi şi femeile de serviciu.

Învăţătoare: O cafea din aia şi o ciocolată daţi? Nu, eu nu ştiu dacă sunteţi săraci sau sunteţi nesimţiţi, pe bune. Ca şi clasă. Zi, măi, cum o să te poţi duce, măi, la bibliotecară şi la secretară cu o cafea şi o ciocolată? Doamne...
Părinte: Nu, că mai sunt...
Învăţătoare: Unde mai sunt?
Părinte: Trebuie să fie nişte coşuri, probabil mai vin cu ele mâine...
Învăţătoare: Nu, eu cred că coşurile alea sunt...
Părinte: Nu, alea sunt pentru bodyguarzi.
Învăţătoare: N-are cum...
Părinte: Şi astea sunt pentru femeile de serviciu...
Învăţătoare: Nu...
Părinte: Vă spun sigur...
Învăţătoare: Nu te cred. Aş vrea să fie aşa.
(...)
Învăţătoare: Măi, clasa ta a dat Savon la... că am văzut nişte pungi...
Altă învăţătoare: Particular. O mămică din clasa mea a dat, atât. Dar în mod normal ar trebui să dea toată clasa.

(...)

Învăţătoare: Cine are putere, care din voi aveţi putere să vă duceţi la clasă cu o cafea şi o ciocolată... cu un cadou de 5 lei? Eu vreau doar să ştiu cine se duce? Vreau să-mi spuneţi un nume în plen la şedinţă să văd şi eu cine comentează şi cine efectiv sabotează evenimentul... Eu nu ştiu cine are curaj să se ducă cu un asemenea cadou.
Părinte: Eu.
Învăţătoare: Te duci tu?
Părinte: N-am o problemă. Cu toate că eu sincer să vă spun, mi se pare un pic...
Învăţătoare: Aşa. Ia zi, ce ţi se pare?
Părinte: Un pic exagerat.
Învăţătoare: Adică ce? De ce exagerat?
Părinte: Prea multe persoane...
Învăţătoare: Stai şi uită-te la mine. Este o poveste... Ai putere să te lupţi cu un vânt, cu un sistem, cu o orientare? Eu la asta te întreb?
(...)
Părinte: Şi am mai vorbit şi cu alte clase şi cred că suntem singurii care onorăm toate femeile de serviciu, toţi bodyguarzii, tot personalul...
Învăţătoare: Eu nu cred. Mai găseşti o altă clasă care nu a dat cadouri? Că eu nu am văzut decât...
Părinte: Nu am stat să fac cercetări...
Învăţătoare: Eu nu am văzut decât cadourile care merg cu sticle de whisky si cu cozonaci Panettone. Asta este şcoala de fiţe, da?

Părinţii au fost mustraţi că nu şi-au dus copiii la after school-ul învăţătoarei

În plus, părinţii copiilor de de la clasa Danei Blându au declarat că aceasta le-a cerut îşi înscrie copiii la afterschool-urile pe care le deţine, dar aceştia au refuzat.

„Am fost mustrată individual, chiar şi la şedinţă am fost mustraţi toţi. Doamna ne ştia şi adresele, chiar traseul, ştia clar că din zona în care locuim treceam exact pe lângă acel afterschool şi ne-ar fi fost mai uşor să îl ducem la afterschool-ul dumneaei. Noi nu am fost receptivi şi tocmai de aceea am fost chiar mustraţi şi a spus că o să o ia personal", a spus mama unui copil.

Inspectoratul Bucureşti va monitoriza şcolile

Constantin Trăistaru a mai spus că ISMB va monitoriza instituţiile de învăţământ cu privire la eventuale acte de corupţie. De asemenea, vor fi organziate întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ, pentru a discuta aspecte legate de corupţie, şi va fi elaborat un plan de măsuri pentru combatare a acesteia.

În urmă cu două săptămâni în presă a apărut o înregistrare în care învăţătoarea Dana Blându îi ceartă pe părinţi că nu au strâns suficienţi bani pentru cadourile oferite personalului didactic şi auxiliar cu ocazia Crăciunului. La scurt timp după aceea, Inspectoratul municipiului Bucureşti a sesizat Parchetul, după ce un părinte a depus o plângere în care o reclama pe învăţătoare. În prezent Dana Blându este cercetată penal. 

Aproape jumătate dintre părinţii copiilor de la clasa învăţătoarei Dana Blându au cerut înlocuirea acesteia.

Citește și: