Roxana Preda
1118 vizualizări 7 iun 2016

Valer Doreanu a fost ales marţi preşedinte interimar al Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, el câştigând astfel în faţa actualului preşedinte al CCR Augustin Zegrean, care a candidat şi el pentru poziţia de interimar. Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de Valer Dorneanu şi de Augustin Zegrean.

Valer Dorneanu va asigura astfel conducerea CCR până la 13 iulie, când plenul Curţii urmează să fie reînnoit, prin noile propuneri care trebuie validate din partea Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru locurile care vor rămâne vacante după expirarea mandatelor lui Zoltan Puskas şi Tudorel Toader.

La Camera Deputaţilor, fostul deputat UDMR Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pentru a ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României, însă candidatura sa nu a fost supusă votului plenului Camerei Deputaţilor.

La Senat situaţia este mai complicată. Comisia juridică a decis să trimită marţi plenului Senatului raportul cu două candidaturi pentru postul de judecător CCR, senatorul Ruxandra Jipa (ex-UNPR) şi judecătoarea Monalisa Neagoe (susţinută de PNL), propuneri care au fost deja respinse de plen la începutul lunii mai.

Pe de altă parte, deputatul independent Marian Enache (fost UNPR) şi-a depus şi el candidatura pentru un post de judecător la Curtea Constituţională din partea Senatului, el beneficiind, potrivit unor surse politice, de susţinerea PSD, UNPR, ALDE şi, cel mai probabil, UDMR.

De asemnea, în condiţiile în care Augustin Zegrean a fost numit de preşedinţie, Administraţia Prezidenţială va trebui, la rândul ei, să propună un judecător.

Valer Dorneanu a fost ales în 2013 judecător al Curţii Constituţionale a României din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD. Anterior a fost adjunct al Avocatului Poporului (în perioada 2010-iunie 2013 ) şi secretar general adjunct Camera Deputaţilor, între aprilie 2009 şi octobrie 2010.

Dorneanu a ocupat şi funcţia de preşedite al Camerei Deputaţilor, timp de patru ani (2000-2004),
 

Citește și: