17741 vizualizări 17 aug 2011

O nouă specie de anghilă, descoperită în apropierea unei insule din arhipelagul Palau (Pacific), se dovedeşte o adevărată "fosilă vie", foarte asemănătoare cu primele anghile care au trăit acum 200 milioane de ani, arată un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.

Anghila a fost descoperită anul trecut, la 35 m adâncime, într-o peşteră submarină. Este un peştişor maro care are foarte puţine trăsături anatomice asemănătoare cu anghilele contemporane, din care există 819 specii, grupate în 19 familii. Peştele prezintă însă asemănări - cap mare, corp scurt, dungi pe înotătoarea caudală - cu anghilele primitive care au trăit la începutul erei mezozoice, când pe Pământ domneau dinozaurii.

Descoperirea a fost considerată atât de importantă, încât anghila, nu numai că a fost desemnată specie distinctă, Protoanguilla palau, dar a fost clasificată ca unic reprezentant al unei familii taxonomice, Protoanguillidae.

Opt exemplare de Protoanguilla palau, având între 6 şi 9 cm lungime, au fost capturate în martie 2010 de o echipă de la Institutul şi Muzeul de istorie naturală Chiba din Japonia. Analizarea ADN-ului lor a permis plasarea acestor peşti în istoria genetică a anghilelor.

Termenul 'fosilă vie', folosit de Charles Darwin în cartea sa 'Originea speciilor', este utilizat pentru a descrie specii ce au supravieţuit milioane de ani, exploatând nişe ecologice stabile, care le-au făcut să evolueze foarte puţin.

Studiul este publicat în revista ştiinţifică britanică "Proceedings of the Royal Society B.", încheie AFP.

Citește și: