Claudiu Surmei
1938 vizualizări 31 mai 2016

“În faţa dumneavoastră se află un monument imaginar al zecilor de mii de morminte necunoscute nouă. Din el se înalţă spre cer trei aripi, reprezentând Sfânta Treime. Aceste aripi poartă spre înaltul cerului sufletele noastre, ale foştilor deţinuţilor politici deportaţi, azvârliţi mişeleşte în miez de noapte în gropi comune, fără slujbă religioasă, fără lumânare, fără cruce,” a declarat Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi din România, prezent fiind la eveniment.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

La festivitate au participat mai mulţi oficiali români şi străini dar şi foşti deţinuţi politici. Evenimentul a început cu intonarea imnului naţional de către fanfara Regimentului de Gardă Mihai Viteazul, urmată de un moment de reculegere, ulterior fiind dezvelit monumentul realizat în memoria luptătorilor de rezistenţă anticomunistă 1945 – 1989. De asemenea, a fost susţinut şi un moment religios de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai cultelor religioase ale căror credincioşi au murit sau şi-au pierdut viaţa în închisorile, lagărele sau spaţiile de deportare comuniste.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Monumentul "Aripi" a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei şi este un proiect înfiinţat în 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi sprijinit de preşedintele Emil Constantinescu. Proiectul a fost demarat efectiv în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern şi a fost susţinut financiar de Ministerul Culturii până în 2007, apoi preluat de Primăria Municipiului Bucureşti şi finalizat în acest an.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

"Aripi" a costat circa 3 milioane de euro, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri, fiind reprezentat de autorul său, sculptorul Mihai Buculei, sub forma a trei aripi care se întind către cer, realizate din oţel inoxidabil. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Aartistul Mihai Buculei spunea într-un interviu acordat MEDIAFAX că monumentul "Aripi" va fi un însemn naţional. "Şi nu numai naţional. Chinul ăsta al oamenilor de către comunişti s-a răspândit în multe ţări", spunea sculptorul, precizând că simbolul zborului va marca toată povestea tristă a unei generaţii, a părinţilor şi bunicilor noştri care au fost chinuiţi de regimul comunist.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În afară de "Aripi", Mihai Buculei, în vârstă de 75 de ani, este şi autorul altor lucrări importante din Bucureşti, între care monumentul lui Corneliu Coposu, statuia lui Simon Bolivar şi statuia lui Şerban Cantacuzino de pe Dealul Patriarhiei. Totodată, Mihai Buculei este cel care va realiza Monumentul Marii Uniri de la Alba-Iulia, după ce a câştigat un concurs naţional organizat în acest sens.

Citește și: