Un adolescent în vârstă de 18 ani a recunoscut recent, în faţa procurorilor, că el este autorul incendiului care, în iunie 2011, a distrus conacul Krupenschi din Podoleni. Bogdan Constantin Vieru, care va fi judecat pentru distrugere, a povestit că incidentul nu a fost intenţionat, iar focul a pornit „dintr-o joacă”, relatează presa locală.

Tânărul avea 15 ani la momentul producerii incidentului. În ziua respectivă, băiatul şi un prieten al său au chiulit de la a treia oră şi au mers în apropierea conacului, unde au fumat câte o ţigară.

La un moment dat, în zonă au apărut alţi doi elevi, împreună cu care a hotărât să intre în conac. Potrivit sursei citate, adolescenţii mergeau deseori acolo pentru a se ascunde de profesori atunci când fumau.

După ce s-au plimbat prin camerele clădirii, Bogdan Vieru a aprins un ziar găsit pe jos, pe care l-a aruncat lângă un perete, unde se aflau mai multe cartoane şi hârtii. Abia după ce a plecat adolescentul şi-a dat seama ce făcuse. Când s-a întors însă, incendiul izbucnise deja. Deşi au încercat să stingă focul cu căteva sticle cu apă, cei doi şi-au dat seama că nu pot face nimic şi au fugit.

Flăcările au fost observate ulterior de un cetăţean care a sunat la 112, solicitând intervenţia pompierilor. Din păcate, conacul Krupenschi, care face parte din categoria clădirilor de patrimoniu, având o vechime de peste 300 de ani, a ars aproape în totalitate.

Pe parcursul anchetei, Bogdan Vieru a fost supus unei expertize psihiatrice, anchetatorii stabilind însă că acesta a avut „discernământ critic prezent în raport cu fapta pentru care a fost cercetat”, mai scrie sursa citată.

Primăria Podoleni s-a constituit parte civilă cu suma de 112.120 lei, din care 110.120 lei reprezintă valoarea distrugerilor, iar 2.000 de lei contravaloarea expertizelor în urma cărora a fost stabilită valoarea pagubelor.

Conacul este administrat de Primărie din anul 1997, când l-a cumpărat cu 250 de milioane de lei vechi de la moştenitorii boierului. Autorităţile locale au încercat să obţină fonduri pentru a-l renova, însă nu au găsit bani pentru studii.

Conacul a fost proprietatea familiei de moşieri Krupenschi. Între anii 1949-1953, în clădire a funcţionat o şcoală şi apoi sediul SMA Podoleni.

Din anul 1978, conacul a fost preluat de primărie, încăperile fiind ocupate de dispensar, casa de naşteri, cabinet stomatologic şi bibliotecă. Instituţiile medicale au fost mutate, astfel că, în 2000, singura rămasă aici era biblioteca, dar şi aceasta a primit ulterior alt sediu.

Conacul a fost revendicat de singurul descendent direct al familiei Krupenski, Monica Coandă. În 1997, aceasta a primit în schimbul conacului, circa 270 de milioane de lei.

 

 

Citește și: