7777 vizualizări 24 feb 2014

Baritornul Nciolae Herlea a murit la vârsta de 86 de ani, scrie europafm.ro, în urma unor complicaţii datorate vârstei sale înaintate.

El a fost numit, de presa internaţională, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor" sau ,,fenomenul Nicolae Herlea".

Nicolae Herlea a studiat la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Aurelius Costescu-Ducă.

Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.

A debutat în 1951 pe scena Operei Naţionale din Bucureşti cu rolul Silvio din spectacolul Paiaţe şi a rămas angajat, că prim-bariton al acestei scene.

Tot în 1951 a câştigat Premiul întâi la concursurile internaţionale de la Geneva, Praga şi Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariţia sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Naţională din Praga, la Teatrul Balşoi din Moscova şi Opera Naţională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariţii şi pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit.

Vocea să, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturaleţe şi avânt o întinsă gamă de sentimente, scria presa internaţională despre Nicolae Herlea

A cântat în compania multor artişti consacraţi ai operei, printre care se numără: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Franco Corelli, Placido Domingo, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.

Nicolae Herlea a predat până de curând cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din Bucureşti.

 

Citește și: