36930 vizualizări 19 aug 2016

Compozitorul Adrian Enescu a murit, vineri, 19 august, după o viaţă dedicată muzicii, mai precis 41 de ani de carieră, anunţă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie, 1948 şi este un muzician şi un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea să în domeniul muzicii de film, numele sau fiind asociat la aproximativ 65 de titluri.

Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii '70.

Acesta a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la secţiunea de compoziţie dirijată de Aurel Stroe şi cea de armonie, unde l-a avut dascăl pe Alexandru Paşcanu.

Adrian Enescu a asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford, din California, între anul 1985 şi 1986 şi totodată, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Acesta a compus muzică foarte diversificată din punct de vedere stilistic, de la muzică Electro-Acoustică şi până la Muzică simfonică şi Jazz.
Prima apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975.

Andrian Enescu a definit stilul cântăreţei Loredana Groza prin producţia unor albume precum "Bună seară, iubite", "Un buchet de trandafiri" sau "Diva înamorată".

Acesta a colaborat şi cu Silvia Dumitrescu, la albumul "Cred în tine" şi a fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituţii muzicale din lume.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, la Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România, unde cei dornici, pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.

Loredana: „Ai plecat fără să-ţi spun la revedere...”

Loredana Groza a transmis, vineri seară, pe pagina sa de Facebook, un mesaj emoţionant la moartea compozitorului care a propulsat-o în cariera sa muzicală, Adrian Enescu, personalitate marcantă a muzicii din ţară dar şi din străinătate, care s-a stins din viaţă, vineri, la vârsta de 68 de ani.

Loredana Groza, intrepreta melodia „Bună seara, iubito”, dar şi a cântecelor de pe discul 'Diva Inamorata', compuse de Adrian Enescu, a postat, vineri seară, pe pagina sa de Facebook un mesaj succint, dar emoţionant la moartea compozitorului român.

„Ai plecat fără să-ţi spun la revedere... Mulţumesc Adrian Enescu pentru că mi-ai dat aripi şi m-ai învăţat să zbor, mi-ai dat curaj să cred în talentul meu, m-ai învăţat să muncesc şi să lupt zi şi noapte pentru visele mele! Plecăciune, Maestro Bună seară iubite, Te aştept ca şi când...RIP”, a fost mesajul transmis de cântăreaţă pe pagina sa personală de pe reţeaua de socializare Facebook.

Lucrari:

Muzica de Film, aprox. 65 de titluri
Muzica de Balet (Italia, Olanda, Australia, Japonia, China)
Muzica de Teatru (Romania, Beligia, Japonia, Canada, Australia)
Muzica Pop, Electro Acoustica, Simfonica si Muzica pentru JazzOrchestra

A obtinut:

20 de premii oferite de Uniunea Cineastilor din Romania
15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor din Romania
Medalia „Meritul Cultural Clasa I” oferita de Presedintia Romaniei
Premiul pentru Intreaga Activitate la Festivalul de Film TIFF 2013
Premiul „George Enescu” oferit de Academia Romana in 2014

Discografie:

1977 Basorelief (pop simfonic – Electrecord)
1976 –1981 Orchestrator/ Compozitor pe mai multe discuri de jazz
1981 Funky Synthesizer vol 1 (electroacustic – Electrecord)
1983 STEREO GRUP (pop – Electrecord)
1984 Funky Synthesizer vol 2 (electronic – Electrecord)
1988 Cred in Tine (pop – Electrecord)
1988 Buna seara iubite
1989 Un buchet de trandafiri (pop – Electrecord)
2001 November Dreams (ambiental -Axel Springer Company – Germany)
2001 Invisible Movies (electronic – EarthTone Sonic Images Records USA)
2002 Invisible Movies (ambiental – Buddha Bar)
2013 Bird in Space (jazz – A&A Recoreds)
2014 Invisible Movies (film music – A&A Recoreds)
2014 Funky Synthtesizer 2.0 (electronic – A&A Recoreds).

Iată ce spunea Adrian Enescu despre muzica sa, conform societateamuzicala.ro: ''Arta compozitiei este pentru mine o mare pasiune. Conditia de creator de muzica a fost cheia cu care am deschis multe usi si modul meu de supravietuire. Pentru mine muzica este cea mai frumoasa si complexa arta. Pot sa ascult muzica la infinit. A fi compozitor inseamna rezistenta fizica si psihica. Sa nu te doboare nici insuccesele, dar nici succesele. In arta nu exista concluzii, exista doar premise pe care trebuie sa le spui corect si pentru aceasta ai nevoie de un proiect foarte bine alcatuit. Pina la sfirsit, rezista numai cine iubeste cu adevarat arta. Muzica nu-mi ofera toate raspunsurile cautate, dar ma ajuta sa formulez mai limpede anumite întrebari. Prin muzica ma familiarizez cu propriile mele confuzii . Dupa ce termin de scris o muzica sunt mai linistit, dar nu neaparat mai lamurit. Artacompozitiei nu te vindeca si nu-ti ofera semnul pe care il cauti , dar te ajuta sa-si contemplezi limitele si, mai ales, îsi da dreptul sa treci la urmatoarea întrebare''.

Citește și: