Raluca ION
7280 vizualizări 27 mai 2015

Începutul a fost însă dificil, pentru că ideea sa venea după ce localnicii avuseseră o experienţă neplăcută: nişte întreprinzători le vânduseră seminţe de tutun şi le spuseseră că vor veni să cumpere recolta. Nu s-au mai întors însă niciodată, iar oamenii şi-au pierdut încrederea în astfel de propuneri, chiar dacă Andreea Urse le oferea seminţele gratuit şi chiar dacă, de această dată, era vorba despre plante medicinale, nu tutun. A reuşit însă să le demonstreze că proiectul ei va ajuta comunitatea. „Am oferit consultanţă şi materialul semincer necesar localnicilor din Ghimpaţi, judeţul Giurgiu, asfel încât ei să poată cultiva şi recolta plantele medicinale şi aromatice pe care noi le comercializăm. În primul an de activitate, am implicat opt gospodării, am integrat în activităţi persoane cu risc de excluziune socială, am ţinut ateliere de protecţia mediului pentru copiii din zonă. Comunitatea s-a mobilizat odată cu noi”, spune antreprenoarea.

Proiectul Andreei Urse a fost unul dintre cele 10 declarate câştigătoare la prima ediţie a competiţiei „Fabricat în Ţara lui Andrei”, prin care OMV Petrom a oferit finanţări totale în valoare de 350.000 de euro şi doi ani de consultanţă de business celor mai valoroase idei de afaceri sociale înscrise în concurs. Printre acestea se află o fabrică de mobilă care foloseşte lemnul recuperat de la demolări, o firmă care produce izolaţie termică din lână de oaie, o alta care fabrică brichete de rumeguş folosite la încălzire. Până la sfârşitul anului, proiectele vor genera 33 de locuri de muncă pentru oamenii din comunităţi, venituri pentru 481 de localnici şi instruire pentru 171 de persoane. Văzând proiectele din concurs, Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom, şi-a dat seama cât de multe lucruri pot face românii, dacă au puţin sprijin: „Românii sunt şi îndrăzneţi, sunt şi dornici să facă lucruri, au însă nevoie de un strop de încredere, care vine dintr-un sprijin şi dintr-o ghidare pe care noi românii nu ne-o acordăm unii altora. Nu ne ajutăm unii pe ceilalţi şi spuneam că, de multe ori, atunci când vrei să-i ajuţi pe ceilalţi eşti privit cu suspiciune. Cred că trebuie să scăpăm de povestea asta”, spune aceasta.

Miercuri, 27 mai, a fost lansată cea de-a doua ediţie a competiţiei „Fabricat în Tara lui Andrei”, în care românii, cu sau fără experienţă de business, îşi pot transforma în realitate ideile sau planurile de afaceri ce răspund unei probleme sociale dintr-o comunitate. Antreprenorii, ONG-urile, PFA-urile, SRL-urile sau întreprinderile individuale interesate se pot înscrie în perioada 27 mai – 2 iulie pe site-ul www.taraluiandrei.ro.

În luna august, juriul va selecta 35 de finalişti. Aceştia vor parcurge o etapă de pregătire, în care vor primi consultanţă de la experţii „Fabricat în Ţara lui Andrei”, axată pe nevoile individuale ale fiecărui finalist şi sprijin financiar pentru a testa fezabilitatea ideilor (realizarea unui studiu de piaţă, fabricarea unui prototip al produsului, etc.). Câştigătorii vor fi anunţaţi în luna aprilie 2016 şi vor primi finanţare nerambursabilă de până la 32.000 de euro fiecare, pentru a demara afacerile sociale. Finanţarea este completată de orele de consultanţă oferite antreprenorilor pe toata durata proiectului, în cadrul atelierelor de lucru specializate sau sesiunilor individuale de pregătire în domenii cheie pentru viitoarele afaceri: management financiar, legislativ, marketing, distribuţie. 

Mona Nicolici spune că succesul unui astfel de proiect constă în răbdarea de a-i convinge pe oameni că stă în puterea lor să schimbe lucrurile. „Soluţia magică, dacă vreţi, este să ai răbdare, să îi convingi pe oameni că ei pot face lucrurile. Este ca şi în viaţă, nu te poate trece nimeni strada dacă tu nu vrei. Nu te pot schimba ceilalţi, dacă tu nu iei această decizie pentru tine. Şi asta este soluţia magică: să ai răbdare să stai de vorbă cu oamenii, să reuşeşti să le câştigi încrederea. Este greu, dar nu i­­­­mposibil”. 

 

Citește și: