23 vizualizări 28 ian 2009

În ciuda dificultăţilor finanicare cu care se confruntă deja naţia, românii se vor putea considera bogaţi în 2009, dar la capitolul evenimente muzicale. O serie de artişti celebri şi-au anunţat deja venirea pe pământurile noastre, în interes de serviciu.

Moby este cea mai nouă confirmare din “distribuţia” B'ESTFEST 2009. Muzicianul american vine la Bucureşti şi promite fanilor români un show electrizant, pe 2 iulie, la Romexpo. Gurul electro se alătură astfel altor nume importante, care şi-au anunţat deja participarea la festival: The Killers în „Ziua Zero” (1 iulie), Manowar la AFTERSHOCK (5 iulie), Motorhead pe 2 iulie şi Franz Ferdinand pe 3 ale lunii.

Moby, pe numele său de buletin Richard Herman Melville, a început să facă muzică la vârsta de 9 ani, la 13 având deja prima sa trupa de muzică punk, Vatican Comandoes, cu care a şi lansat un EP, Hit Squad for God. Deşi cariera sa muzicală a căpătat în timp valenţe diverse, ajungând de la rock, punk şi heavy metal la dance, techno şi chiar ambiental, Moby s-a afirmat mai întâi ca DJ. Primul său single, Go, lansat în 1991, a fost extrem de bine primit de public şi inclus de către revista The Rolling Stone în topul celor mai bune piese din toate timpurile.

De-a lungul timpului, pasiunea neobosită pentru muzică l-a condus pe Moby către vânzări de peste 20 de milioane de discuri în toată lumea, devenind celebru nu doar pentru compoziţiile proprii, ci şi pentru colaborările cu celebrităţi precum Sophie Elis Bextor, Britney Spears, Gwen Stefani şi Kelis şi remixurile pentru David Bowie, Metallica, The Beastie Boys sau Public Enemy.  Opt albume de studio premiate cu Discuri de Aur şi Platină, numeroase compilaţii şi EP-uri, precum şi hituri ca Hymn, Feeling So Real, Come On Baby, Why Does My Heart Feel So Bad?, Lift Me Up, Natural Blues, Porcelain, Find My Baby, Jam for the Ladies, Slipping Away i-au adus lui Moby statutul de artist cult. A susţinut peste 3.000 de concerte live, fiind cap de afiş la festivaluri internaţionale precum Glastonbury, Exit sau Benicassim.

Moby este, din fericire, doar unul dintre muzicienii de top care fac escală la Bucureşti anul acesta. Pe lângă colegii săi de line-up de la B'ESTFEST, o serie de grei ai zo­nei muzicale îşi fac timp pentru pu­blicul neaoş. “Veteranul” Sting are program, pe 10 februarie, la Sala Palatului din Bucureşti, unde va susţine un concert atipic, de mu­­zică elizabetană. Acelaşi spaţiu o va găzdui pe Vonda Shepard, pe 18 februarie, într-un recital cu piese ajunse celebre prin serialul Ally McBeal. 17 februarie este ziua rezer­vată trupei The Rasmus, care are cântare la Hard Rock Cafe. Pe 21 februarie, la Romaero, cei care-l apreciază pe James Blunt vor avea ocazia să-şi vadă favoritul la treabă.

Superstarurile de la Depeche Mode vor da din nou ochii cu admiratorii români, pe 16 mai, în parcul Izvor din Capitală. Tiesto, deja un “obişnuit” al cluburilor noastre, se întoarce, pe 21 martie, la Sala Polivalentă. (Şi clujenii vor avea partea lor de distracţie alături de DJ-ul olandez, pe 20 martie, în club Obsession). Rockerii de carieră au întâlnire, pe 7 februarie, cu Sepultura, la Polivalentă, şi pe 26 aprilie (la Arenele Romane) cu Nazareth. Ca de obicei, în ultimii ani, fanii trag nădejde că-i vor vedea aici pe U2, Radiohead, Björk sau Tom Waits. Cum mai sunt 11 luni până la sfârşitul anului, optimiştii au şanse să trăiască, înainte de venirea lui 2010, extazul în faţa scenei.

 

Citește și: