Departamentul Corespondenţi
5754 vizualizări 4 aug 2018

Iată momentul tragediei, surprins de un amator.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu” din Iaşi, dr.Florin Grămadă, pilotul rănit a ajuns cu elicopterul SMURD la unitatea medicală.

”Pacientul a fost adus la noi şi este în grija spitalului. Este în stare foarte gravă. Echipa din cadrul spitalului face tot posibilul pentru a-i ameliora situaţia", a declarat sâmbătă, corespondentului Mediafax, dr.Florin Grămadă.

Pentru că starea pacientului este critică, având răni grave la cap şi la nivel toracic, medicii îl supun pe pilotul Sorin Bochiş la mai multe investigaţii, iar deocamdată nu ştie dacă va fi operat.

Imagini de la locul accidentului.

Unul dintre piloţii implicaţi în accidentul aerian din Frătăuţii Vechi, Suceava, a murit. Pentru celălalt a fost solicitat un elicopter SMURD care să îl ducă la spital.

Accident aviatic Frătăuţii Vechi, Suceava

”Pilotul inconştient a fost declarat decedat. Celălalt pilot a fost extras din avion şi stabilizat de către echipajele medicale. S-a solicitat elicopterul SMURD, în vederea transportării pilotului la UPU Iaşi”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Accident aviatic Frătăuţii Vechi, Suceava

Accidentul a avut loc în apropierea aerodromului de la Frătăuţii Vechi, iar cele două avioane de mici dimensiuni S-AU CIOCNIT ÎN AER, prăbuşindu-se în afara pistei. Nu au fost puse în pericol alte persoane, accidentul având loc în timpul unui zbor de antrenament.

Accident aviatic Frătăuţii Vechi, Suceava

”Cei doi piloţi de la manşă au rămas încarceraţi, iar unul dintre ei este inconştient. Nu au fost înregistrate alte victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

La faţa locului, au acţionat o autospecială de stingere şi descarcerare, un echipaj de prim ajutor SMURD şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Pilotul rănit grav în accidentul aviatic din Suceava are 53 de ani şi este din Timişoara. Sorin Bochiş, fiu de aviator, are peste 10.000 de ore de zbor, a zburat pe avioane supersonice şi a locuit câţiva ani în America, de unde s-a întors după atentatele de la World Trade Center.

El lucrează ca pilot în cadrul unei mari companii aeriene şi este pilot de acrobaţii în cadrul Clubului de Aviaţie Cioca din Timişoara.

Sorin Bochiş a zburat încă din primii ani de viaţă, tatăl său fiind aviator. A a luat primele lecţii de zbor în anul 1981, la vârsta de 14 ani, iar la 22 de ani a absolvit Institutul de Aviaţie “Aurel Vlaicu” de la Boboca. Apoi a lucrat ca pilot în Regimentul 93 aviaţie de vânătoare din Timişoara, unde a zburat pe avioane supersonice de luptă.

Bochiş a locuit câţiva ani în America, unde a zburat pe avioane civile, dar s-a întors în România după atentatele teroriste de la World Trade Center, din septembrie 2001.

Sorin Bochiş este rănit grav, fiind preluat de un elicopter SMURD pentru a fi dus la un spital din Iaşi.

Şi pilotul celuilalt avion, care a murit în accident, avea experienţă mare. Cornel Marinescu urma să împlinească în toamnă 61 de ani, fiind originar din Snagov, judeţul Ilfov. A urmat Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie ”Aurel Vlaicu” şi s-a pregătit şi perfecţionat la Aeroclubul României.

Pilotul a postat, în mai multe rânduri, fotografii pe contul său de Facebook, cu avioane, din locurile în care zbura, dar şi cu pietre funerare, în amintirea foştilor săi colegi care decedaseră.

Accident aviatic la Frătăuţii Vechi, Suceava

Poliţia a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările urmând să fie continuate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Autorităţile aeronautice vor efectua expertize.

Comitetul de organizare al spectacolului ”Suceava Air Show 2018” a decis, în unanimitate, anularea mitingului aviatic. În schimb, va fi organizată o expoziţie şi se va ţine un moment de reculegere pentru Cornel Marinescu, a anunţat vicepreşedintele CJ Suceava, Gheorghe Niţă.

”S-a anulat, va fi o expoziţie cu aeronavele la sol, va fi un moment de reculegere pentru ziua de doliu, aşa am stabilit cu toţii şi am întrebat şi şefii piloţilor care sunt veniţi de la Aeroclub. Am fost de comun acord, în unanimitate, să renunţăm la acest miting pentru că s-ar putea să mai fie şi alte minuni în cazul în care un pilot mai tânăr, mai neexperimentat sau poate experimentat, să se gândească la ce a fost azi dimineaţă la Frătăuţi. Va fi doar o expoziţie la sol a aeronavelor care sunt la aeroport”, a spus Gheorghe Niţă.

Potrivit acestuia, pe fiecare avion va fi pus portretul celui care a murit, cu însemne de doliu şi se va ţine un moment de reculegere.

Foto/video: ISU Suceava

 

Citește și: