Departamentul Social
26288 vizualizări 10 mai 2012

UPDATE 17.00 Cei trei vatmani implicaţi în accidentul de tramvai din pasajul bucureştean Lujerului se află la sediul Brigăzii Rutiere şi urmează să fie audiaţi, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvant al Brigăzii Rutiere, Andrei Codău.

Din primele cercetări, accidentul în care au fost implicate trei tramvaie a fost provocat de vatmanul care conducea al treilea vehicul, aflat în spatele celorlalte două, conform Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 15.50 RATB a anunţat că va oferi despăgubiri persoanelor implicate în accident, însă nu a precizat în ce constau acestea. Tramvaiele RATB sunt asigurate la societatea ASTRA, pentru accidentele din prima jumătate a anului 2012, valoarea poliţei fiind de aproape un milion de lei.

UPDATE 14.37 RATB menţionează că cele trei tramvaie implicate în accident corespund din punct de vedere tehnic şi al siguranţei circulaţiei, având efectuate, la zi, toate reviziile tehnice specifice.

Conducătorii tramvaielor respective au o vechime în RATB cuprinsă între 13 şi 20 de ani, iar în această perioadă nu au înregistrat evenimente majore, ci numai accidente uşoare, mai spun reprezentanţii RATB, într-un comunicat de presă.

UPDATE 14.23 Circulaţia tramvaielor de pe linia 41 a fost reluată, în jurul orei 14.00, pe ambele sensuri, după aproape şapte ore de la producerea accidentului din Pasajul Lujerului, în care au fost implicate trei tramvaie şi peste 70 de persoane au fost rănite.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat că circulatia tramvaielor de pe linia 41 a fost deblocată la ora 13.15. Tramvaiele liniei 41 circulă atât pe sensul spre Ghencea, cât şi spre Piaţa Presei.

UPDATE 14.10 Unul dintre cele trei tramvaie implicate în accidentul din Pasajul Lujerului avea staţie de comunicaţie, dar nu o putea folosi întrucât în pasaj nu este semnal, a declarat un vatman care s-a oprit la intrarea în pasaj după ce s-a produs accidentul. Vatmanul a precizat că doar al doilea tramvai, care a reuşit să oprească la timp când a văzut celălalt tramvai oprit pe linie, are staţie de comunicaţie.

"Tramvaiele noi au sisteme de comunicaţii, dar acolo în pasaj nu au semnal. Al doilea tramvai avea staţie, însă primul şi al treilea nu aveau", a spus vatmanul.

UPDATE 13.30 Vatmanul primului tramvai susţine că vehiculul a avut o defecţiune tehnică, iar al doilea tramvai a reuşit să oprească în condiţii de siguranţă, în spatele primului. A fost însă izbit de al treilea tramvai, a explicat Daniel Piştea, de la Serviciul Accidente al Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti. În urma accidentului, la spitale au ajuns peste 60 de victime, aproape toate cu răni superficiale.

UPDATE 13.16 Primarul Sorin Oprescu a cerut, joi, ca o comisie de anchetă formată din reprezentanţi ai municipalităţi şi ai RATB să verifice dacă au fost respectate normele de reparaţii şi întreţinere a tramvaielor implicate în accidentul din Pasajul Lujerului şi regulamentul de instruire periodică a vatmanilor.

UPDATE 12.15 La Spitalul Universitar au ajuns 34 de victime ale accidentului de tramvai, însă o parte dintre ei a plecat deja la domiciliu.

"Nici un pacient nu este în stare gravă, sunt contuzii minore", a declarat doctorul Leo Grecescu. Nu a avut loc nici o intervenţie chirurgicală.

Cele mai grav rănite persoane sunt o femeie de 53 de ani cu fractură de gleznă şi un bărbat de 28 de ani cu traumatism facial.

Spitalul Universitar a înfiinţat o linie telefonică de urgenţă, la care rudele celor implicaţi în accident pot suna să afle starea pacienţilor: 021 601.26.37.

UPDATE 11.00 Patru dintre cei 24 de răniţi care au ajuns la Spitalul Floreasca în urma accidentului din Pasajul Lujerului au rămas până în prezent internaţi, doi fiind în clinica de ortopedie şi ceilalţi doi la secţiile de chirurgie plastică şi neurochirurgie, a declarat, joi, medicul Bogdan Opriţa.

UPDATE 10.35 Vatmanii implicaţi în accidentul din Pasajul Lujerului din Capitală au fost testaţi cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost zero, însă, conform procedurii, sunt duşi la spital pentru recoltare de probe în vederea stabilirii alcoolemiei.

UPDATE 10.30 Unii pasageri spun că vatmanul celui de-al treilea tramvai avea viteză mare la intrarea în Pasajul Lujerului, astfel că, deşi a frânat, impactul a fost puternic şi aproape toţi călătorii au căzut.

UPDATE 10.12 Un număr de 37 de persoane rănite în urma accidentului din Pasajul Lujerului au fost duse la spital de echipaje SMURD, iar alte 15 au mers singure la unităţile sanitare, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

UPDATE 9.39 Purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Transport Bucureşti, Brânduşa Raeceanu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că pentru preluarea pasagerilor care circulă pe linia 41 s-a dispus înfiinţarea unei linii speciale de autobuze.

UPDATE 9.14 În acest moment, la locul accidentului nu se mai află niciun rănit. 37 de persoane rănite au fost transportate la spital, alţi pasageri s-au dus singuri la unităţile spitaliceşti. Autorităţile fac investigaţii.

PRIMELE IMAGINI DE LA LOCUL ACCIDENTULUI

UPDATE 9.03 La intrarea în pasaj, există un indicator de limitare a vitezei la 30 de km/h, pe care se pare că niciunul dintre vatmanii tramvaielor implicate în accident nu l-a respectat.

UPDATE 9.03 Accidentul din Pasajul Lujerului în care au fost implicate patru tramvaie s-a petrecut în condiţiile în care unul dintre ele s-a defectat şi a rămas blocat pe şine, iar celelalte trei care îl urmau se aflau la distanţe mici, impactul neputând fi evitat, deşi vatmanii au frânat, potrivit RATB.

UPDATE 9.00 Purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar, Leo Grecescu, a declarat că 20 de persoane au fost aduse la spital până în acest moment, dintre care trei în stare gravă. Alte 11 persoane au fost transportate la Spitalul Floreasca.

UPDATE 8.54 Trei victime, printre care vatmanul celui de-al doilea tramvai, sunt în stare gravă, având multiple traumatisme craniene. Toate victimele au fost transportate la spital, cu prioritate cele rănite grav. AFLĂ AICI MAI MULTE DETALII DESPRE VICTIME.

UPDATE 8.52 Coordonatorul SMURD, Bogdan Opriţa, a făcut o primă evaluare a victimelor. El spune că 25 de persoane au fost rănite în urma accidentului de tramvai, dintre care 15 au fost transportate deja la spital.


ŞTIRE INIŢIALĂ 8.02 Cel puţin 52 de persoane au fost rănite, joi, în urma unui accident în care au fost implicate patru tramvaie, produs în Pasajul Lujerului din Capitală, mai multe ambulanţe fiind la faţa locului pentru a transporta victimele la spitale, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere şi ISU.

Accidentul s-a produs după ce un prim tramvai s-a defectat în pasaj, iar un altul care circula în spate nu a putut frâna la timp şi s-a produs impactul, ulterior fiind implicate alte două tramvaie care circulau în spate, a declarat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Accidentul a avut loc în Pasajul Lujerului, pe sensul spre Piaţa Presei Libere, iar traficul este blocat la ora transmiterii acestei ştiri.

În cele patru tramvaie se aflau câteva sute de persoane, iar cel puţuin 26 au fost rănite, multe dintre ele suferind leziuni la cap. Mai multe ambulanţe au ajuns la faţa locului şi au preluat o parte dintre răniţi, în timp ce mulţi călători care au suferit răni uşoare sau atacuri de panică sunt pe trotuar şi aşteaptă să primească ajutor de la echipele medicale.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Daniel Vasile, a declarat că 14 echipeje ale ISU sunt la faţa locului şi s-a cerut suplimentarea acestora.

Citește și: