Laura Buciu
3557 vizualizări 5 feb 2019

Accidentul de microbuz din judeţul Cluj de pe Autostrada Transilvania, în care cinci persoane au fost rănite, s-a produs în timp ce şoferul transmitea imagini în direct pe Facebook.

Într-un moment de neatenţie, la schimbarea benzii de circulaţie, microbuzul loveşte parapetul şi se răstoarnă.

Microbuzul aducea persoane de la muncă din străinătate şi se îndrepta spre judeţul Mureş.

Surse judiciare au confirmat pentru corespondentul Mediafax, că şoferul microbuzului nu era atent la condus deoarece făcea live pe Facebook, pe numele acestuia fiind deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

”Şoferul are 30 de ani şi este din judeţul Mureş. În urma accidentului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Din primele cercetări, a reieşit că în timp ce conducea microbuzul, pe fondul neasigurării la schimbarea benzii de circulaţie, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a intrat în coliziune cu parapetul din partea dreapta a sensului de mers, după care a fost lovit de o utilitară care circula pe aceeaşi direcţie”, au spus sursele citate.

În microbuz se aflau 5 persoane, şoferul şi 4 pasageri, toţi fiind răniţi în accident.

Cele cinci persoane internate în urma accidentului de pe Autostrada Transilvania, toţi bărbaţi, prezintă politraumatisme, traumatisme cranio-cerebrale, traumatisme cranio-faciale severe, fracturi, luxaţii şi plăgi. Unii dintre răniţi au fost operaţi sau internaţi la Terapie Intensivă.

”Toţi cinci sunt stabili, dar cu posibilitate de evoluţie critică şi complicaţii secundare traumelor,” au declarat reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca pentru corespondentul Mediafax.

Poliţiştii fac apel la şoferi să nu mai utilizeze telefonul mobil în timp ce se află la volan, avertizând asupra riscurilor la care se expun, atât ei, cât şi pasagerii aflaţi în maşini. Ei au derulat mai multe campanii de prevenire a accidentelor rutiere, printre care ”Stop! live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!” şi ”Nu lăsa telefonul să conducă în locul tău”.

Luna trecută, MAI propunea spre dezabatere publică un proiect prin care şoferii care conduc cu telefonul sau tableta în mână să rămână fără permis de conducere timp de 30 de zile.

”Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Prin prezentul proiect de act normativ se propune:

- Interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”, se arată într-un comunicat al MAI.

Pentru nerespectarea acestei reguli se introduce o nouă sancţiune de 9-20 puncte - amendă (clasa a IV-a) şi şase puncte de penalizare.

”În plus, sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ex. biciclişti). Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancţionare pentru situaţia în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulaţia vehiculelor. Astfel, pe lângă amendă, se va aplica sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”, potrivit proiectului de lege lansat în dezbatere publică.

În luna iunie, două persoane şi-au pierdut viaţa într-un accident petrecut în comuna Slătioara, din judeţul Olt, unde două autoturisme s-au ciocnit frontal. Şoferul care a produs accidentul era băut şi transmitea imagini ÎN DIRECT pe Facebook.

”Şoferul unui autoturism, aflat sub influenţa alcoolului, cu 0.58 mg/l în aerul expirat, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers pe Drumul Judeţean 677 în comuna Slătioara, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal un alt autoturism. Şoferul din cel de-al doilea autoturism şi o pasageră din prima maşină au decedat”, a declarat Cristi Grigorescu, purtător de cuvânt al Poliţiei Olt.

Accident Slatioara impact frontal sofer live pe facebook

Şoferul vinovat de producerea accidentului transmitea LIVE PE FACEBOOK în momentul ciocnirii cu autoturismul care circula regulamentar din sens opus. Pe contul său de socializare apare un videoclip cu imagini de pe traseu şi momentul impactului. Filmarea nu se încheie după accident şi se aud oamenii din sat, cum încearcă să acorde primul ajutor răniţilor şi constată că femeia din drepta a murit.

Un alt accident provocat de transmisiile în direct pe Facebook s-a petrecut şi în luna iulie. Doi tineri au murit şi alţi doi au fost răniţi, după ce autoturismul cu care circulau s-a izbit de un cap de pod. Şoferul şi pasagerul de lângă el erau preocupaţi să potrivească telefonul mobil pentru o imagine cât mai bună a transmisiei în direct pe reţeaua de socializare.

 

Sursă video: Info Trafic 24

 

Citește și: