Maria MANOLIU
Mihai SCHIAU
24440 vizualizări 4 nov 2011

Prenumele tradiţionale ca Ion, Gheorghe, Dumitru, Petre, Ioana, Georgeta, Vasilica sau Florica au fost înlocuite de ceva timp cu unele noi. În 2010, la nivel naţional, cele mai frecvente prenume pentru băieţi au fost Cristian, Nichita, Daniel şi Maxim, iar pentru fete au fost Alexandra, Nicoleta, Andreea, Maria, Valeria şi Anastasia.

În Capitală, dacă unii părinţi şi-au botezat în anii trecuţi copii odraslele cu Scaramuş, Termopan, Mercedes, Magdalena Picior de Lemn, Contesa, Boss, Valută sau Armani, acum s-a renunţat la prenumele "ruşinoase" inspirate din telenovele, mărci de maşini sau de îmbrăcăminte în favoarea celor ca David, Andrei, Toma Ştefan iar pentru fetiţe Maria, Elena, Carmen sau Alexandra. Potrivit noului Cod Civil, intrat în vigoare de la 1 octombrie, "este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri, ori interesele copilului după caz".

La sectorul 1 în topul prenumelor Darius, Antonius sau Sofia şi Antonia

"În urmă cu ceva timp a venit la noi un tătic şi ne-a spus că pe bebeluş o să-l cheme 33. Ne-a cerut să-i trecem în certificatul de naştere la prenume 33. I-am explicat că nu este posibi, a insistat şi până la urmă l-am convins să-i schimbe prenumele. Alt băieţel a fost înregistrat cu prenumele de Scaramuş. În ultima vreme însă bebeluşii sunt declaraţi cu prenume obişnuite", a declarat pentru gândul Adrian Toma, directorul Stării Civile din sectorul 1 al Capitalei. Potrivit acestuia, cele mai la modă prenume pentru băieţi sunt Darius, urmat de Antonius, David şi Matei. Pentru fete prenumele favorite ale părinţilor sunt Sofia, Antonia, Giulia, Alexandra sau Alessia.

Toma a mai explicat pentru gândul că interdicţia de a nu trece în acte nume şi prenume ruşionase care stârnesc ilaritatea sau batjocura este în vigoare din 2003 şi este stipulată într-o Ordonanţă de Urgenţă iar prevederile acestui act normativ au fost trecute şi în noul Cod Civil.

Prevederea din noul Cod Civil

În sectorul 2 se preferă prenumele duble

Părinţii din sectorul 2 al Capitalei au renunţat la prenumele inspirate din telenovele, mărci de maşini sau îmbrăcăminte şi aleg pentru copii prenume duble. "Un prenume este inspirat din numele sfinţilor iar al doilea este, cel mai frecvent, pentru băieţi - David iar pentru fete - Carmen. Este o perioadă în care părinţii aleg drept prim prenume nume de sfinţi ca Andrei, Toma, Ştefan sau Maria, Elena sau Alexandra", a declarat pentru gândul, directorul Stării Civile sector 2, Monica Cămărăscu.

În sectorul 4 în top sunt Nicolas sau David şi Roberta sau Hana

Anii trecuţi, unul dintre părinţi a vrut să-şi boteze copilu Adolf Hitler. Dorinţa nu i-a fost însă îndeplinită de angajaţii Stării Civile, care, într-un final, l-au convins să renunţe la prenumele total neobişnuit. "Au existat de la începutul anului 44 de solicitări prin care se cerea schimbarea numelui de familie. Unul dintre solicitanţi se numea Ruşine şi acum îl cheamă David. În ultima vreme copii sunt botezaţi cu prenume ca Nicolas, David, Andrei Alexandru, Pedro pentru băieţi şi Maria, Roberta sau Hana pentru fetiţe", a declarat pentru gândul, şeful serviciului Stare Civilă sector 4, Crina Marianciu .

În sectorul 5 nu mai e la modă Magdalena Picior de Lemn

Angajatele serviciului de Stare Civilă din sectorul 5 al Capitalei susţin că de multă vreme nu s-au mai întâlnit cu prenume ciudate pentru bebeluşi. Dacă cu ani în urmă Madalena Picior de Lemn , Elena Nuţi sau Boss erau prenume cerute de părinţi acum ele s-au schimbat în David, Alexandru pentru băieţi sau Maria, Lucia sau Alexandra pentru fetiţe. "Deşi la noi se înregistrează toţi copii născuţi la Spitalul Municipal, cam 30 de naşteri într-o lună, sporadic se mai întâlnesc prenume ca Ion, Gheorghe sau Dumitru", au povestit pentru gândul angajatele de la Starea Civilă sector 5.

În Sibiu o maternitate a publicat următorul anunţ: "nu se acceptă prenume ciudate de nou-născuţi"

Angajaţii unei maternităţi din Sibiu au postat recent, în interiorul unităţii, un afiş prin care părinţii sunt anunţaţi că "nu se acceptă prenume ciudate de nou-născuţi".

Maternitatea dă şi câteva exemple de astfel de nume: Seif, Boss, Q7, Ancheta, Contesa, Dacia sau Hitler.

Afişul postat de maternitate:

Conform noului Cod Civil, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, "este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altor asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz".

Citește și: