Andreea OFIŢERU
35186 vizualizări 12 sep 2015

Vineri seara, la Sala Palatului din Capitală, câteva zeci de spectatori au venit mai târziu la spectacolul susţinut de Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg, împreună cu dirijorul rus Yuri Temirkanov şi cu  solistul Velariy Sokolov, unul laureaţii al Concursului Internaţional „George Enescu“ – 2005.

Întârziaţii au încercat să-i convingă pe organizatori că venirea cu 5-10 minute mai târziu nu este aşa de gravă. Numai că organizatorii au rămas impasibili la cerinţele insistente ale spectatorilor rămaşi pe dinafară şi au respectat regula scrisă pe uşă: După începerea concertului, accesul în sală va fi permis doar la pauză.

„Cum a început la 19.30? Nu era la 20.00?”, se întreba unul dintre spectatori. „Nu domnule, dacă vă uitaţi pe bilet scrie ora de când l-aţi cumpărat, nu s-a schimbat nimic. Vineri spectacolul începe la 19.30”, încerca una dintre doamnele de la Sala Palatului să le explice spectatorilor nervoşi că nu sunt lăsaţi să intre.

„Tu mi-ai zis că începe la opt. M-am luat după tine”, ţipa un domn către soţia lui. „Eu am ajuns la timp, şi puteam să intru. Tu tot timpul întârzii”, vorbea tare un tânăr la telefon.

Una dintre pensionarele ajunse mai târziu a început să bată cu putere în geamul de la Sala Palatului ţipând că dacă nu o lasă în sală îl sparge.

„Doamnă, spre binele dumneavoastră, nu mai daţi în geam. Că-l spargeţi şi vă dau amendă”, încerca unul dintre jandarmii sosiţi la faţa locului să o calmeze pe pensionară.

„Discuţia cu dumneavostră nu mă interesează. Mi-e scârbă de aceşti oameni care stau la uşă şi nu zic nimic, n-o fac pentru că sunt laşi”, ţipa doamna.

„Doamnă, ceilalţi oameni sunt civilizaţi. Aveţi răbdare că intraţi la pauză”, a continuat jandarmul munca de lămurire. „Eu am venit pentru solistul care cântă acum ( n.r. Velariy Sokolov). După pauză să vă şostakoviţi voi (n.r. de la numele compozitorului rus Şostakovici, care a cărui operă urma să fie interpretată în partea a doua a concertului), eu vreau acum”, vocifera pensionara care bătea în continuare în geam.

Printre întârziaţii la concertul de vineri seara s-a aflat şi Dana Grecu, prezentatoarea de la Antena 3, dar şi fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Tăriceanu- Sebastian Vlădescu.

Din cauza ploii, spectatorii întârziaţi au fost lăsaţi să între în holul de la Sala Palatului şi să aştepte până la pauză. „Eu sunt în fiecare seară aici şi de fiecare dată fac aşa. Tot timpul oamenii care întârzie vor să intre în timpul spectacolului”, a spus una dintre fetele de la Eventim, compania care a vândut biletele.

Pe uşa de la Sala Palatului scrie că întârziaţii pot intra la pauză

Jandarmii încearcă să o calmeze pe pensionara care vrea să spargă geamul

Jandarmii le explică spectatorilor lăsaţi să intre în holul Sălii Palatului că au acces în sală numai la pauză

Fostul ministru Sebastian Vlădescu aşteaptă să intre la partea a doua a spectacolului de vineri seara

Dana Grecu a întârziat la concertul Orchestrei Filarmonice din Sankt Petersburg

Festivalul George Enescu are loc în perioada 30 august - 20 septembrie, iar în cadrul festivalului vin unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, dar şi patru dintre cele mai bune orchestre din lume concertează la Bucureşti.

Programul festivalului din fiecare zi poate fi consultat pe pagina festivalului, unde pot fi urmărite în transmisiuni live toate concertele.

Ediţia din 2015 a Festivalului George Enescu a adus în premieră la Bucureşti  Orchestra Filarmonicii din Berlin, care a venit la Bucureşti după 15 ani de negocieri. În urma spectacolelor susţinute la Sala Palatului, Orchestra Filarmonicii din Berli a anunţat că reveni în 2019 la Festivalul George Enescu.

 

Citește și: