Gandul.info
Ciprian Nedelcu
184 vizualizări 7 feb 2018

Petronel Corduneanu a scăpat, miercuri, de pedeapsa primită în prima instanţă, după ce fusese acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj.

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au dispus achitarea definitivă a acestuia, după ce, iniţial, Tribunalul Iaşi îl condamnase la pedeapsa totală de 14 ani de detenţie.

”Instanţa a decis achitarea inculpatului Corduneanu Petronel pentru acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, pe motiv că fapta nu există. În ce priveşte cele două acuzaţii de şantaj, judecătorii au dispus încetarea procesului penal, deoarece a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale. În cazul inculpatului Tiugă Marian, magistraţii au dispus achitarea pentru acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, pe motiv că fapta nu există, iar pentru trafic de persoane în formă continuată şi spălare de bani instanţa l-a condamnat pe acesta la pedeapsa rezultantă de nouă ani de închisoare. Decizia este definitivă”, a declarat, miercuri, judecătorul Diana Micu-Cheptene, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi.

În februarie 2016, magistraţii Tribunalului Iaşi au decis condamnarea lui Petronel Corduneanu la 14 ani de închisoare, în timp ce Marian Tiugă a primit o pedeapsă de 18 ani de detenţie.

În toamna anului 2013, Petronel Corduneanu a fost trimis în judecată împreună cu Marian Tiugă, cumnatul sau. Conform anchetatorilor, dosarul viza racolarea şi exploatarea cerşetorilor şi hoţilor din buzunare din străinătate. Atunci, procurorii ieşeni s-au folosit inclusiv de sprijinul FBI pentru a putea obţine date legate de banii trimişi din străinătate de către membri ai familiei Corduneanu. Cei doi erau acuzaţi că au obligat mai multe persoane să cerşească în diverse ţări din Uniunea Europeană.

Dosarul lui Petronel Corduneanu şi al lui Marian Tiugă a fost disjuns din dosarul în care 27 de membri ai clanului Corduneanu au fost deferiţi justiţiei, despre care anchetatorii susţineau că, de la începutul anilor 2000, au pus la punct şi dezvoltat o reţea de "hoţi" capabilă să acţioneze în UE, dar şi în spaţiul extracomunitar, iar membrii grupării Corduneanu ar fi obţinut sume foarte mari de bani pe care le-au investit în achiziţionarea de autoturisme, achiziţionarea sau construirea de imobile. Anchetatorii susţineau că din România către finanţarea activităţii infracţionale a ieşit suma de 70.284 de euro, iar beneficiile au fost în cuantum de 1.650.000 de euro.

Petronel Corduneanu este cercetat în continuare în stare de libertate pentru şantaj şi camătă. Acesta fusese reţinut recent de poliţişti, dar procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au dispus punerea sa în libertate.

Citește și: